728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Η Πρέβεζα κερνάει πολυσπόρια!




Ο Πολιτιστικός Σύλλογος "ΠΡΕΒΕΖΑ" γιορτάζοντας τα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου, προσφέρει τα παραδοσιακά πολυσπόρια στα μέλη και τους φίλους του, την ΤΕΤΑΡΤΗ 21 Νοεμβρίου 2018, ώρα 18.00, στην καφετέρια Ζόγκαρη.

Ο κύκλος των χριστουγεννιάτικων εθίμων ξεκινάει «άτυπα» με τη γιορτή της Παναγίας της «Μισοσπορίτισσας» (21 Νοεμβρίου), κατά την οποία το παραδοσιακό μενού της ημέρας περιλαμβάνει «πολυσπόρια» δηλαδή βρασμένα μαζί όσπρια όλων των ειδών. Αν γυρίσουμε το βλέμμα μας πίσω και αναζητήσουμε τη συμβολική σημασία της «μισοσπορίτισσας».

θα ανακαλύψουμε ότι η γιορτή τοποθετείται στα μέσα περίπου της γεωργικής περιόδου, όταν οι πρώτοι καρποί – σημάδια για τη σοδειά έχουν αρχίσει να φαίνονται, και ο αγρότης εκφράζει την ευγνωμοσύνη του για όσα μέχρι τότε του έχει δώσει η μάνα γη και την ελπίδα ότι οι καρποί που κρύβει μέσα της και θα δώσει στη συνέχεια, θα επαρκέσουν για το υπόλοιπο του χρόνου.

Ο συμβολισμός της «Μισοσπορίτισσας» αναφέρεται σε μια εποχή που η σχέση του ανθρώπου με τη γη και τους καρπούς της ήταν άμεση, σε μια εποχή που ο άνθρωπος αγωνιζόταν σώμα με σώμα με τα στοιχεία της φύσης για να εξασφαλίσει την επιβίωσή του. Με τη γιορτή ήθελαν να πάει καλά η χρονιά να βλαστήσουν οι καρποί και τα δέντρα, να είναι αρκετή η σοδειά.



Η Πρέβεζα κερνάει πολυσπόρια! Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Δευτέρα, Νοεμβρίου 19, 2018 Rating: 5 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος "ΠΡΕΒΕΖΑ" γιορτάζοντας τα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου, προσφέρει τα παραδοσιακά πολυσπόρια στα μέλη ...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: