728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Η πλατεία Συντάγματος γέμισε με σκουπίδια από ελληνική παραλία

Το περιβαλλοντικό μήνυμα της Greenpeace - Δείτε τις φωτογραφίες




Το καλοκαίρι, πολλοί τα συναντήσαμε στις παραλίες και τις θάλασσες όπου απολαμβάναμε το μπάνιο μας. Κάποιοι τα μαζέψαμε και τα ρίξαμε στα σκουπίδια, άλλοι αδιαφορήσαμε και τα αφήσαμε εκεί που ήταν, άλλοι τα «αυξήσαμε» κιόλας με τη «συνεισφορά» μας.

Τα πλαστικά απορρίμματα που τοποθέτησε η Greenpeace, πάντως, στο Σύνταγμα, προέρχονται όλα από την παραλία Χάρακα της ανατολικής Εύβοιας.

Στην πλειονότητά τους τα πλαστικά μιας χρήσης, που αποτελούν το υλικό αυτή της ιδιότυπης «κατασκευής», εμφανώς προήλθαν από την ανοιχτή θάλασσα και είναι συσκευασίες μιας χρήσης που ανήκουν σε γνωστές εταιρείες παραγωγής καταναλωτικών αγαθών.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Greenpeace, «η ολοκληρωμένη καταγραφή της ταυτότητας των χιλιάδων πλαστικών μίας χρήσης, που συγκεντρώθηκαν, ανέδειξε τις εταιρείες που είχαν τα περισσότερα πλαστικά απορρίμματα στην παραλία του Χάρακα». Κατά κύριο λόγο πρόκειται για συσκευασίες μίας χρήσης για ροφήματα, νερό και φαγητό και είναι κυρίως από πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας.

Η οργάνωση σημειώνει πως Ελλάδα και Τουρκία αναδείχτηκαν οι βασικότερες χώρες προέλευσης τέτοιων πλαστικών αντικειμένων.

«Οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής καταναλωτικών προϊόντων μίας χρήσης αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης ως πρόβλημα κυρίως διαχείρισης απορριμμάτων και καταναλωτικών υπερβολών. Η εξάρτησή τους όμως από το πλαστικό μίας χρήσης είναι ο βασικός παράγοντας που μετατρέπει τις θάλασσές μας σε τεράστιες χωματερές» δήλωσε ο υπεύθυνος της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace Άλκης Καφετζής.

Όπως τονίζει η οργάνωση, οι εταιρείες οφείλουν να κάνουν ορισμένα πρώτα βήματα αν θέλουν να συμβάλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος:

Να δώσουν στη δημοσιότητα τις ποσότητες του πλαστικού που χρησιμοποιούν σε όλο τον κύκλο εργασιών τους.
Να προχωρήσουν μέχρι το τέλος του 2019 στη ριζική μείωση των πλέον άχρηστων και των μη ανακυκλώσιμων ειδών πλαστικού που χρησιμοποιούν.
Να επενδύσουν ουσιαστικά στην καινοτομία για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων που θα βασίζονται στην επαναχρησιμοποίηση.

Για τον καθαρισμό της παραλίας του Χάρακα στην Εύβοια οι ακτιβιστές της Greenpeace συνεργάστηκαν με τον Δήμο Καρύστου και τον Σύλλογο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών/Διασωστών Στύρων Ευβοίας. Χρειάστηκαν δύο μέρες και περίπου εκατό εθελοντές για να συγκεντρωθεί μισός και πλέον τόνος σκουπιδιών, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων ήταν από πλαστικό.








Η πλατεία Συντάγματος γέμισε με σκουπίδια από ελληνική παραλία Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Παρασκευή, Οκτωβρίου 05, 2018 Rating: 5 Το περιβαλλοντικό μήνυμα της Greenpeace - Δείτε τις φωτογραφίες Το καλοκαίρι, πολλοί τα συναντήσαμε στις παραλίες και τις θάλασσες ...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: