728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Η μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνα για την υπέρταση με... σφραγίδα Ιωαννίνων!




Η μεγαλύτερη μελέτη γενετικής επιδημιολογίας παγκοσμίως, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο συμμετέχοντες δημοσιεύτηκε στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Nature Genetics και έχει σφραγίδα... Ιωαννίνων! Στο πλαίσιο αυτής οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μαζί με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο Queen Mary και το Imperial College του Λονδίνου ανακάλυψαν περισσότερα από 500 γονίδια που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Ευάγγελο Ευαγγέλου από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρώτο συγγραφέα της μελέτης «αυτή είναι η πιο σημαντική ερευνητική προσπάθεια ερμηνείας του γενετικού υποβάθρου της αρτηριακή πίεσης μέχρι σήμερα.

«Με τις νέες πληροφορίες μπορούμε να υπολογίσουμε το γενετικό κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει υψηλή αρτηριακή πίεση στο μέλλον. Εφαρμόζοντας ιατρική ακριβείας, οι γιατροί θα μπορούν να στοχεύσουν σε πρώιμες παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής σε άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο και να παράσχουν στοχευμένες θεραπείες νωρίτερα», αναφέρει σε συνέντευξή του στο in.gr.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα, επίσης η Δρ Ιωάννα Τζουλάκη, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο υποψήφιος διδάκτορας Γιώργος Ντρίτσος (υπότροφος ΕΛΙΔΕΚ) και η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Νίκη Δήμου (υπότροφος ΙΚΥ).

Υπενθυμίζεται ότι, η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές παθήσεις και είναι υπεύθυνη για περίπου 7,8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως το 2015.

Αν και οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής είναι σχετικά γνωστοί και περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, το κάπνισμα, το αλκοόλ και την υψηλή πρόσληψη αλατιού και τη φυσική δραστηριότητα, η υψηλή αρτηριακή πίεση έχει επιπλέον ένα ισχυρό γενετικό υπόβαθρο το οποίο μέχρι πρότινος δεν είχε κατανοηθεί επαρκώς.


Η μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνα για την υπέρταση με... σφραγίδα Ιωαννίνων! Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 18, 2018 Rating: 5 Η μεγαλύτερη μελέτη γενετικής επιδημιολογίας παγκοσμίως, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο συμμετέχοντες δημοσιεύτηκε στο κορυφαίο επι...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: