728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Σπύρος Κυριάκης: Τεράστια απειλή για την οικονομία του Ν. Πρέβεζας η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων



Τεράστια απειλή για την οικονομία του Νομού Πρέβεζας αποτελεί η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων τονίζει σε δήλωσή του στην Τ.Φ. ο Σπύρος Κυριάκης, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας έκκληση να ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα.

Στη δήλωσή του ο Σπ. Κυριάκης αναφέρει χαρακτηριστικά «Η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων θα αποτελέσει πλήγμα για την Κτηνοτροφία του Νομού Πρέβεζας, ειδικά στον Δήμο Ζηρού, που είναι ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα σε παραγωγή χοιρινού κρέατος.

Ήδη ορισμένα κρούσματα αναφέρθηκαν πολύ κοντά στα σύνορα της ΕΕ (συμπεριλαμβανομένων ενός περιστατικού στην Ουκρανία και ενός άλλου πρόσφατα στη Λευκορωσία ), γεγονός που καθιστά τη νόσο αυτή σημαντική απειλή για την χοιροτροφία της χώρας μας και του Νομού μας» τόνισε ο κ. Κυριάκης.

Πρόσθεσε ακόμη πως «Ο κίνδυνος εισόδου της νόσου στην περιοχή μας ελλοχεύει λόγω των αγριόχοιρων που μετακινούνται διασυνοριακά και μπορεί να έρθουν σε επαφή με μολυσμένους αγριόχοιρους.







Για το λόγο του ότι η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει άλλες προτεραιότητες, όπως να τακτοποιήσει κόσμο στο Δημόσιο και να φέρνει τροπολογίες αύξησης μισθών των Διοικητών των ΔΕΚΟ, εφιστώ την προσοχή στους κατόχους χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων και οικόσιτων χοίρων, υπεύθυνους σφαγείων, εμπόρους κ.ά. Κάνω έκκληση να λάβουν άμεσα τα ενδεικνυόμενα μέτρα!

Δεν υπάρχει εμβόλιο κατά της Πανώλης των Χοίρων. Σε περίπτωση κρούσματος σε κάποια κτηνοτροφική μονάδα πρέπει να θανατώνονται όλα τα ζώα. Αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον και την επιβίωση των κτηνοτροφικών μονάδων. Να θυμίσω ότι στην ΕΕ είναι υποχρεωτική η δήλωση του ιού.

Οι συμπολίτες μας δεν πρέπει να ξεχνούν ότι σε περίπτωση επιβεβαίωσης του νοσήματος, πέραν του μαζικού αφανισμού των χοίρων, θα πληγεί άμεσα η συστηματική χοιροτροφία, λόγω της επιβολής αυστηρών μέτρων στο εμπόριο ζώντων ζώων και στα προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Η κτηνοτροφία είναι ένας από τους βασικότερους πυλώνες της τοπικής οικονομίας και από την πλευρά μας οφείλουμε να την προστατεύσουμε» κατέληξε ο κ. Κυριάκης.

Εύστοχη η δήλωση του Σπ. Κυριάκη τη στιγμή που οι κυβερνώντες περί άλλων τυρβάζουν.




Η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (ΑΠΧ) προέρχεται από την υποσαχάρια Αφρική. Εκεί μεταδίδεται κατά κύριο λόγο από τσιμπούρια, τα οποία τρέφονται με αίμα γουρουνιών. Αυτά τα τσιμπούρια μολύνουν με ποικίλους ιούς επίσης πουλιά και νυχτερίδες, ωστόσο ο ιός ΑΠΧ μπορεί να επιβιώσει μόνο σε τσιμπούρια και γουρούνια. Οι άνθρωποι δεν κινδυνεύουν να προσβληθούν. Αν και το συγκεκριμένο είδος τσιμπουριών δεν υπάρχει στην Ευρώπη, κρούσματα του ΑΠΧ καταγράφονται ολοένα και συχνότερα. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω σωματικών υγρών άμεσα από το ένα γουρούνι στο άλλο. Εξάπλωση του ΑΠΧ υπήρξε και στη Σικελία, όπου έχει γίνει στο μεταξύ ενδημικός ιός. Εξάπλωση του ιού σήμερα καταγράφεται στην περιοχή της Βαλτικής και στην ανατολική Ευρώπη -από τη Γεωργία μέχρι την Τσεχία και από την Εσθονία. Εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη επιδημία εκδηλώθηκε για πρώτη φορά στην παραθαλάσσια πόλη Πότι στη Γεωργία. Ένα πλοίο από την Αφρική είχε απορρίψει εκεί το 2007 σκουπίδια με υπολείμματα μολυσμένων τροφίμων. Το 2017 ο ιός ανιχνεύθηκε σε ανατολικές χώρες της ΕΕ σε 3.892 αγριογούρουνα που ήταν νεκρά και σε 248 οικόσιτα γουρούνια.

Άρης Τσελίκος


Σπύρος Κυριάκης: Τεράστια απειλή για την οικονομία του Ν. Πρέβεζας η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Δευτέρα, Αυγούστου 20, 2018 Rating: 5 Τεράστια απειλή για την οικονομία του Νομού Πρέβεζας αποτελεί η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων τονίζει σε δήλωσή του στην Τ.Φ. ο Σπύρος Κυρ...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: