728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Υγρή βιοψία.. Πρωτοποριακή αλλά χωρίς ασφαλιστική κάλυψη




Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων είναι το πρώτο της Ελλάδας που μπαίνει στην εποχή της υγρής βιοψίας. Πρόκειται για μία πρωτοπόρα εξέταση που περνά από το ερευνητικό στο κλινικό στάδιο, όχι για να αντικαταστήσει την κλασική βιοψία, αλλά για να διευκολύνει τους γιατρούς και τους ασθενείς κατά την εξέλιξη της νόσου στο χρόνο. Η υγρή βιοψία ωστόσο, η οποία έχει και υψηλό κόστος, δεν καλύπτεται προς το παρόν από κανένα ασφαλιστικό ταμείο. Έτσι βασική μέριμνα της Ογκολογικής Κλινικής είναι να εξεύρει κονδύλια μέσα από χορηγίες ή προγράμματα προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι ασθενείς.

Ο Διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Γιώργος Πενθερουδάκης, κατά την διάρκεια δηλώσεων επεσήμανε ότι η υγρή βιοψία δεν θα δώσει ούτε πρόληψη ούτε διάγνωση του καρκίνου.

Πρόκειται για μία εξέταση που θα δίνει την δυνατότητα να διεξάγεται βιοψία με την λήψη πλάσματος του ασθενούς ώστε να επιλέγεται στοχευμένη θεραπεία.

Ο καρκίνος, μετά την αρχική διάγνωση και τις πρώτες θεραπείες έχει διαφορετική εξέλιξη στην πορεία του χρόνου. Σ’ αυτό το στάδιο λοιπόν είναι εξαιρετικά δύσκολο να επαναλαμβάνονται οι κλασικές βιοψίες. Αυτό ακριβώς το πρόβλημα επιλύεται με την υγρή βιοψία, καθώς από το αίμα θα υπάρχει πλήρης εικόνα για την εξέλιξη.

Ο κ. Πενθερουδάκης ωστόσο στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη εξέταση δεν καλύπτεται προς το παρόν από τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως συμβαίνει με την κλασική βιοψία.

«Κάνουμε αγώνα για να χρηματοδοτήσουμε τις εξετάσεις αυτές είτε μέσα από χορηγικά προγράμματα , είτε μέσα από άλλα προγράμματα. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε οικονομικά τον ασθενή», τόνισε ο κ. Πενθερουδάκης.

Ο ίδιος ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν για την ενίσχυση του Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με την κατάλληλη υποδομή και τον εξοπλισμό ώστε να αναπτύξουν τα Γιάννινα καινοτόμες προσεγγίσεις.

Οι υγρές βιοψίες καθίστανται πλέον εφικτές στα Γιάννινα χάρη στην συνεργασία της Ογκολογικής Κλινικής, του Εργαστηρίου Κλινικής Χημείας και του Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής.



Υγρή βιοψία.. Πρωτοποριακή αλλά χωρίς ασφαλιστική κάλυψη Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Τρίτη, Μαρτίου 13, 2018 Rating: 5 Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων είναι το πρώτο της Ελλάδας που μπαίνει στην εποχή της υγρής βιοψίας. Πρόκειται για μία πρωτοπόρα ε...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: