728x90 AdSpace

Ειδησεις

[recent][ticker2]
2 Μαρτίου 2018

Ψηφίστηκε η παραγωγή ιατρικής κάνναβης

«Το ΚΕΘΕΑ είναι κάτι παραπάνω από επιφυλακτικό για τη χρήση φαρμακευτικής κάνναβης», ανέφερε ο πρόεδρος του κέντρου Γ. Μπαρδάνης.


Το πράσινο φως για την παραγωγή στη χώρα μας προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης έδωσε χθες η Βουλή των Ελλήνων. Ο σχετικός νόμος που ψηφίστηκε χθες από την κυβερνητική πλειοψηφία, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι προβλέπει την παραγωγή-καλλιέργεια συγκεκριμένων ποικιλιών κάνναβης που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή προϊόντων προς ιατρική χρήση, καθώς και την εγκατάσταση-λειτουργία μονάδας παραγωγής των προϊόντων αυτών.

Ο νόμος ορίζει ποιοι δικαιούνται να δραστηριοποιηθούν σε αυτό το πεδίο και το ελάχιστο εμβαδόν της έκτασης των παραγωγικών μονάδων, ωστόσο για τις σαφείς διαδικασίες στη χορήγηση της έγκρισης, τη φύλαξη και την ασφάλεια των εκτάσεων και των μονάδων, τη μεταφορά των προϊόντων κάνναβης, τους ελέγχους κ.ά. παραπέμπει σε μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις.

Ο εισηγητής της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Βλάσης, κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια, χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου πρόχειρο. «Δυστυχώς δεν αφήνετε ένα παράθυρο για τη χρήση της ψυχαγωγικής κάνναβης. Αφήνετε ανοικτές μπαλκονόπορτες. Κι αν ο κ. Καρανίκας, θέλει την Ελλάδα να την κάνει όπως την έχει στο μυαλό του έναν ατελείωτο μπάφο, εμείς, για εμάς και για τα παιδιά μας, δεν θα το επιτρέψουμε», τόνισε. Ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, αφού δήλωσε ότι το κόμμα του θα υπερασπιστεί την παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, πρότεινε επίσης να ανοίξει και η συζήτηση για την αποποινικοποίηση και την ψυχαγωγική χρήση κάνναβης από τους ενηλίκους.

Επιφυλάξεις σχετικά με το νομοσχέδιο εκφράζει και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων. Οπως ανέφερε, κατά τη χθεσινή παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης για το 2017 της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον έλεγχο των Ναρκωτικών, ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Γιώργος Μπαρδάνης, «το ΚΕΘΕΑ είναι κάτι παραπάνω από επιφυλακτικό για τη χρήση φαρμακευτικής κάνναβης», ενώ ο διευθυντής του κέντρου Βασίλειος Γκιτάκος επανέλαβε τη θέση ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει «εκτροπή» φαρμακευτικής κάνναβης σε μη ασθενείς. Κριτική στο σχέδιο νόμου άσκησε η εθνική συντονίστρια για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών Χριστίνα Παπουτσοπούλου, σημειώνοντας ότι είναι μόλις 5-6 σελίδες και δεν αναφέρει με σαφήνεια τις διαδικασίες. Οπως είπε, σε άλλες χώρες, αντίστοιχα νομοσχέδια είναι πολυσέλιδα και ρυθμίζουν λεπτομέρειες για όλη τη διαδικασία. «Στη Μεγάλη Βρετανία προβλέπονται ακόμα και τσιπάκια σε κάθε φυτό κάνναβης», τόνισε.

Εκθεση του ΟΗΕ

Αναφορά στην ιατρική χρήση κάνναβης γίνεται και στην έκθεση του ΟΗΕ, που σημειώνει ότι δεν έχουν αποσαφηνιστεί θέματα όπως η σύνθεση των προϊόντων κάνναβης, η φαρμακοτεχνική μορφή δόσης, η βέλτιστη οδός χορήγησης και οι παρενέργειες. Και τονίζεται: «Η επιτροπή συστήνει στις κυβερνήσεις που εξετάζουν την ιατρική χρήση των κανναβινοειδών να μελετήσουν τα αποτελέσματα των επιστημονικών μελετών και δοκιμών και να διασφαλίσουν ότι η συνταγογράφηση για ιατρική χρήση θα γίνεται με επαρκείς ιατρικές γνώσεις και επίβλεψη».

Η έκθεση περιγράφει μια μάλλον δυσοίωνη εικόνα στη χρήση και τη διακίνηση ναρκωτικών: Στην Ε.Ε. το 1% των ενηλίκων κάνει συστηματική χρήση κάνναβης, η χρήση προϊόντων «έκσταση» και συνθετικής κάνναβης αυξάνεται, η πτωτική τάση της χρήσης κοκαΐνης έχει διακοπεί, και η Ελλάδα με την Ιταλία αποτελούν τους κύριους προορισμούς διακινούμενης ηρωίνης. Στις ΗΠΑ, το 2016 αναφέρθηκαν περισσότεροι από 64.000 θάνατοι λόγω υπερβολικής δόσης και στο Αφγανιστάν το 2017 σημειώθηκε νέο ρεκόρ στις εκτάσεις όπου καλλιεργείται το όπιο (328.000 εκτάρια).


Ψηφίστηκε η παραγωγή ιατρικής κάνναβης Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Παρασκευή, Μαρτίου 02, 2018 Rating: 5 «Το ΚΕΘΕΑ είναι κάτι παραπάνω από επιφυλακτικό για τη χρήση φαρμακευτικής κάνναβης», ανέφερε ο πρόεδρος του κέντρου Γ. Μπαρδάνης. Το πρ...

Ετικετες

Αντιδρασεις:

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: