728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Οι αρκούδες έφεραν την άνοιξη στο Καταφύγιο





Ξύπνησαν από τον χειμέριο λήθαργο και βγήκαν από τις φωλιές τους φέρνοντας την άνοιξη. Οι θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών στο καταφύγιο του Αρκτούρου στο Νυμφαίο σήμαναν το εγερτήριο για τις αρκούδες. Ποιες ήταν όμως εκείνες που έκαναν το πρώτο βήμα ύστερα από ένα χειμωνιάτικο σκηνικό και ποιες παρουσίασαν πιο νωχελική συμπεριφορά;

Πρώτες ξύπνησαν οι νεότερες, σε ηλικία, αρκούδες: εκείνες που έφτασαν από την Αλβανία η Σάντι, η Μίρα και ο Ντιούκ.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τελευταίες ξύπνησαν οι γηραιότερες αρκούδες όπως η Σάσα και η Αλεξάνδρα που προς το παρόν προτιμούν τις φωλιές τους, όπου και περνούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Οι δύο αυτές αρκούδες προερχόμενες από τον ζωολογικό κήπο της Θεσσαλονίκης γνώρισαν τον χειμέριο ύπνο για πρώτη φορά στη ζωή τους το 2015, σε ηλικία 22 ετών, οπότε και έφτασαν στον Αρκτούρο. Από τότε και κάθε χειμώνα ακολουθούν τον φυσιολογικό κύκλο ζωής και κοιμούνται κάθε χρόνο από νωρίς, δείχνοντας ότι το ένστικτό τους λειτουργεί κανονικά.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συμπεριφορά της αρκούδας Μπάρμπαρα που, κατά τους χειμερινούς μήνες, κοιμήθηκε σε φωλιά την οποία διαμόρφωσε τοποθετώντας κλαδιά και φύλλα.

Παρά το γεγονός ότι φέτος υπήρξε έντονη χιονοκάλυψη στο Καταφύγιο, τα χιόνια πια έχουν λιώσει και οι αρκούδες περνούν αρκετές ώρες της ημέρας κάνοντας βόλτες.

Ετσι από την Πέμπτη 15 Μαρτίου οι επισκέπτες έχουν και πάλι τη δυνατότητα να επισκέπτονται το Καταφύγιο (λειτουργεί Σαββατοκύριακα και καθημερινά εκτός Τετάρτης 10.00-16.30, ώρες ξεναγήσεων: 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 16.30).
Ανοικτοί κάθε Σαββατοκύριακο και αργίες είναι και οι άλλοι δύο χώροι του Περιβαλλοντικού Κέντρου του Αρκτούρου, το Καταφύγιο του Λύκου στις Αγραπιδιές Φλώρινας και το Κέντρο Ενημέρωσης για την Αρκούδα στη Νίκειο Σχολή στο Νυμφαίο.
Περισσότερες πληροφορίες για τους επισκέπτες και ραντεβού για τα σχολεία στο 23860 41500.



Οι αρκούδες έφεραν την άνοιξη στο Καταφύγιο Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Τετάρτη, Μαρτίου 14, 2018 Rating: 5 Ξύπνησαν από τον χειμέριο λήθαργο και βγήκαν από τις φωλιές τους φέρνοντας την άνοιξη. Οι θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών στο καταφ...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: