728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

PET CT Scan στο Πανεπιστημιακό.. Νέες προοπτικές στην διάγνωση και τη θεραπεία!




Ένα αίτημα δεκαετίας για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και το εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής, αυτό της προμήθειας του μηχανήματος PET CT Scan πρόκειται να ικανοποιηθεί, μέσα από μια ακόμη σημαντική δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για υπερσύγχρονο εξοπλισμό, τόσο σε επίπεδο διάγνωσης όσο και στη θεραπεία σοβαρών νοσημάτων και το Νοσοκομείο των Ιωαννίνων θα είναι από τα ελάχιστα που θα τον διαθέτουν.

Ήδη η απόφαση του Υπουργείου Υγείας μετά την εν λόγω δωρεά για ενίσχυση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου όπως και άλλων τριών της χώρας, έχει δημοσιευθεί.

Στις νέες δυνατότητες που δημιουργούνται με τον συγκεκριμένο εξοπλισμό αναφέρθηκε ο καθηγητής Πυρηνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ανδρέας Φωτόπουλος μιλώντας στην εκπομπή του Ήπειρος ΤV1 «στο Μικροσκόπιο» και την Γιώτα Σταύρου.

Όπως εξήγησε, ουσιαστικά συνδυάζονται δυο μέθοδοι, δίνοντας ανατομικές και μεταβολικές πληροφορίες ταυτόχρονα και εντοπίζοντας με ακρίβεια την ανατομική θέση της παθολογικής μεταβολικής δραστηριότητας μέσα στο σώμα.

Ενδεικτικό της μεγάλης αξίας της εν λόγω εξέτασης είναι όπως εξήγησε ο κ. Φωτόπουλος ότι στο 40% των ογκολογικών ασθενών που λαμβάνουν μια συγκεκριμένη θεραπεία, μετά από την εξέταση PET CT υπάρχει αλλαγή του θεραπευτικού σχήματος ως αναποτελεσματικό.

Παράλληλα όμως με το μηχάνημα θα υπάρξει και προμήθεια του εξοπλισμού, κυκλοτρόνιο, με τον οποίο θα παράγεται εντός του νοσοκομείου το ραδιοφάρμακο που χορηγείται στον ασθενή. Σήμερα υπάρχει στο Λαύριο ένα εργοστάσιο που παράγει αυτό το ραδιοφάρμακο και το οποίο μεταφέρεται σε όσα νοσοκομεία έχουν PET.

Όμως ο χρόνος είναι πολύτιμος αφού στο συγκεκριμένο φάρμακο η ενεργητικότητα του μειώνεται κάθε δύο ώρες. Έτσι, τα νοσοκομεία που θα αποκτήσουν το μηχάνημα θα ενισχυθούν και με το κυκλοτρόνιο για άμεση παραγωγή και χρήση του φαρμάκου.

Σύμφωνα με τον κ. Φωτόπουλο οι γιατροί της πυρηνικής ιατρικής είναι ήδη εκπαιδευμένοι ενώ υπάρχει και δέσμευσή για ενίσχυση μόλις αποκτηθεί το PET CT.


PET CT Scan στο Πανεπιστημιακό.. Νέες προοπτικές στην διάγνωση και τη θεραπεία! Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Παρασκευή, Ιανουαρίου 19, 2018 Rating: 5 Ένα αίτημα δεκαετίας για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και το εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής, αυτό της προμήθειας του μηχανήματος...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: