728x90 AdSpace

Ειδησεις

[recent][ticker2]
26 Ιανουαρίου 2018

Στις εξαιρέσεις της αναλογικής χρέωσης διοδίων η Ζεύξη Πρέβεζας-ΑκτίουΤις προηγούμενες ημέρες το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είχε εκδώσει δελτίο Τύπου για τη χρέωση των διοδίων, όπου μεταξύ άλλων αναφερόταν:


«Ήδη βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι με σημερινή απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και μετά την επίσημη ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εγκρίθηκε η έναρξη της διαδικασίας διεξαγωγής του διεθνούς διαγωνισμού για την «Εγκατάσταση πλήρους ηλεκτρονικού συστήματος αναλογικής χρέωσης διοδίων τελών, δορυφορικής τεχνολογίας με οπτική αναγνώριση» σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στα μέσα του Φεβρουαρίου του 2018, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί μετά τη δημοσίευση της περίληψης της Διακήρυξης στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με το συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου, το υφιστάμενο σήμερα καθεστώς διοδίων, με μετωπικούς σταθμούς, με δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον λόγω των συχνών στάσεων ανά 30-40 χλμ περίπου και με δίκαιες διαμαρτυρίες από τους χρήστες λόγω της μη αναλογικής χρέωσης, θα αντικατασταθεί από πλήρες Σύστημα Ηλεκτρονικών Διοδίων αδιάλειπτης ροής (free – flow), με το οποίο θα γίνεται ηλεκτρονικά και αναλογικά η χρέωση της διανυθείσας απόστασης. και μόνο με εξαιρέσεις την Αττική Οδό, τη Γέφυρα Ρίου Αντιρίου και τη Ζεύξη Πρέβεζας – Ακτίου, στις οποίες όμως επίσης θα γίνεται ηλεκτρονικά η χρέωση του διόδιου τέλους.

Συγκεκριμένα θα χρησιμοποιείται ένα διττό σύστημα επιβολής τελών ήτοι:

1. Τα επαγγελματικής χρήσεως οχήματα θα έχουν εγκατεστημένη μια "Εποχούμενη Συσκευή" (On Board Unit - OBU) που θα επιτρέπει την παρακολούθηση και καταγραφή της θέσης και της πορείας τους με τη βοήθεια δορυφόρων (τεχνολογία GNSS),

2. Τα ιδιωτικής χρήσεως οχήματα θα αναγνωρίζονται αυτόματα με κάμερες κυκλοφορίας από τις πινακίδες κυκλοφορίας τους κατά την είσοδο και έξοδό τους από το οδικό δίκτυο επί του οποίου επιβάλλονται τέλη (τεχνολογία Automatic Number Plate Reading - ANPR).

Έτσι, και στις δύο περιπτώσεις καταγράφεται με ακρίβεια η χιλιομετρική απόσταση που τα οχήματα διανύουν στους αυτοκινητοδρόμους, και χρεώνονται αναλογικά με την χιλιομετρική αυτή απόσταση. Ειδικότερα η καταγραφή της διαδρομής των επαγγελματικής χρήσεως οχημάτων θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες εφαρμογές ηλεκτρονικής διαχείρισης μεταφορών.

Για τα ιδιωτικής χρήσης οχήματα θα καταγράφεται μόνο η διανυθείσα απόσταση στον αυτοκινητόδρομο (είσοδος – έξοδος) ενώ μετά την είσπραξη του διόδιου τέλους, τα στοιχεία θα διαγράφονται από το σύστημα για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Το ως άνω σύστημα εκτιμάται ότι θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος του 2018, αρχής γενομένης από την Εγνατία Οδό. Παράλληλα έχει ήδη εκκινήσει, μετά από πρόσκληση που απευθύνθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, εκ μέρους του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η διαδικασία διαβούλευσης με τους Παραχωρησιούχους για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους που λειτουργούν με Συμβάσεις Παραχώρησης».

Πέρα από την εξαίρεση των διοδίων της περιοχής μας, υπήρξε και κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Θανάση Καββαδά σχετικά με απαλλαγή από τα διόδια συγκεκριμένων ομάδων πολιτών (δείτε ΕΔΩ).

Η ουσία της όλης υπόθεσης έχει να κάνει με αρκετές ομάδες εργαζομένων που περνούν συχνά από τα διόδια Ακτίου-Πρέβεζας και διανύουν πολύ μικρές αποστάσεις, ώστε να δικαιούνται την αναλογικότητα. Και αυτές οι ομάδες μένουν απ’ έξω.Στις εξαιρέσεις της αναλογικής χρέωσης διοδίων η Ζεύξη Πρέβεζας-Ακτίου Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Παρασκευή, Ιανουαρίου 26, 2018 Rating: 5 Τις προηγούμενες ημέρες το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είχε εκδώσει δελτίο Τύπου για τη χρέωση των διοδίων, όπου μεταξύ άλλων αναφερ...

Ετικετες

Αντιδρασεις:

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: