728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Συνέντευξη με την συγγραφέα του βιβλίου : «ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΝΑ ΠΕΤΑΣ» (εκδόσεις oasis) , την 17χρονη μαθήτρια τρίτης Λυκείου , Τάνια Δημάκα από την Παραμυθιά Θεσπρωτίας .



Συνέντευξη με την συγγραφέα του βιβλίου :

«ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΝΑ ΠΕΤΑΣ» (εκδόσεις oasis) ,

την 17χρονη μαθήτρια τρίτης Λυκείου ,

Τάνια Δημάκα από την Παραμυθιά Θεσπρωτίας .






Καλώς ήρθες στην στήλη e-λογοτεχνία του ηλεκτρονικού περιοδικού www.patatoukos.com .Θα ήθελες να μας συστηθείς ;


Ναι , βέβαια .Ονομάζομαι Τάνια Δημάκα , ζω στην Παραμυθιά και είμαι μαθήτρια Λυκείου. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου κοιτάζω το χέρι μου να γράφει , αρχίζοντας από τότε που δεν γνώριζα γραφή και απλά ζωγράφιζα γεμίζοντας τα άσπρα φύλλα .Αργότερα μαθαίνοντας ανάγνωση και γραφή , η ανάγνωση αποτέλεσε την πρώτη μου ευχαρίστηση (αυτό που λέμε χόμπυ) και το να γράφω τις σκέψεις μου αποτέλεσε εσωτερική ανάγκη η οποία με έκανε να νοιώθω ομορφότερα . Έτσι λοιπόν ζω γράφοντας και γράφω ζώντας από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου .


Πιστεύεις ότι έχεις αυτό που λέμε «ταλέντο» ;

Πιστεύω ότι όταν η εσωτερική ανάγκη ενός ανθρώπου ψάχνει τρόπο να εκφραστεί , αυτό απλά γίνεται πράξη . Δεν λέει κανείς «τώρα θα καθίσω και θα γράψω ένα βιβλίο» και κάθεται και το γράφει. Είναι σαν να έρχονται οι ήρωες να με συναντήσουν . Συνομιλώ με μια εσωτερικότητα μαζί τους και από αυτήν την ιδιόμορφη «συνομιλία» , πλάθεται ο χαρακτήρας και η ιστορία . Αισθάνομαι ότι κάπως έτσι συμβαίνει με όλα τα είδη των τεχνών πχ κάποιος που ζωγραφίζει δεν το κάνει επειδή έχει μια ικανότητα αλλά έρχονται τα θέματά του να τον βρουν και κατά κάποιο τρόπο να του ζητήσουν να τα βγάλει από μέσα του και να τα κάνει χρώματα και ζωγραφιά .

Μας έδωσες «πάσα» για την επόμενη ερώτηση : Πώς γράφεις , πώς φτιάχνεις τους χαρακτήρες και την πλοκή της ιστορίας .Πώς έγραψες το βιβλίο σου «Να βρίσκεις τρόπους να πετάς»

Καταρχήν να σας πω ότι ξεκίνησα να γράφω αυτό βιβλίο στα 15 μου και το τελείωσα 9 μήνες αργότερα περίπου στα 16 . Πριν από αυτό έγραφα και συνεχίζω να γράφω διάφορα :βιβλία , ποιήματα , προσωπικές σκέψεις , κείμενα με αφορμή μια ταινία που είδα κτλ. Κάποια στιγμή εντελώς τυχαία μέσα από κοινούς γνωστούς γνωρίσαμε (με την οικογένειά μου) τον κο Παναγιώτη Κάπο που είναι υπεύθυνος των εκδόσεων oasispublications. Ενδιαφέρθηκε να διαβάσει το βιβλίο μου και του έστειλα τις σημειώσεις μου . Ο ενθουσιασμός του ήταν εμφανής και θέλησε αμέσως να μπούμε στην διαδικασία της έκδοσης του βιβλίου μου . Ξεκίνησε ο ίδιος την επιμέλειά του και πήρε περίπου ένα χρόνο μέχρι σήμερα που το κρατάτε στα χέρια σας και το οποίο παρουσιάστηκε το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017 , στο θέατρο Καρκαμίσι στην Παραμυθιά .

Όσο αφορά το πώς το έγραψα , ξεκίνησα με τη κεντρική ηρωίδα την Ερατώ Μιχαηλίδη. Την έπλαθα για μήνες στο μυαλό μου και ξεκίνησε αυτό που σας είπα πριν :μια ιδιαίτερη συνομιλία με την ηρωίδα μου . Έτσι δίπλα της άρχισαν να παίρνουν σάρκα και οστά οι πιο κοντινοί της άνθρωποι και μια ιστορία που τους συνδέει όλους αυτούς .

Κάποια στιγμή ήρθε στο μυαλό μου ο τίτλος : «Να βρίσκεις τρόπους να πετάς» και από εκεί και πέρα το βιβλίο χτίστηκε επάνω στον τίτλο του .

Μέσα από την Ερατώ εκφράζεται μια προσωπική μου κοσμοθεωρία..Η ιδεολογία μου "Να βρίσκεις τρόπους να πετάς" . Κάτι αντίστοιχο μ΄ αυτό που είχε πει ο Ελύτης στην Μαρία Νεφέλη : "Αν δεν στηρίξεις το ένα σου πόδι έξω από την γη, ποτέ σου δεν θα μπορέσεις να σταθείς επάνω της" ή σαν την άποψη για την ουτοπία του Εντουάρτο Γκαλεάνο: "Η ουτοπία είναι στον ορίζοντα… Κάνω δυο βήματα, απομακρύνεται δυο βήματα. Κάνω δέκα βήματα κι ο ορίζοντας τρέχει δέκα βήματα μακριά. Όσο και να περπατώ, δεν θα την φτάσω ποτέ. Τι χρησιμεύει τότε η ουτοπία; Σ' αυτό χρησιμεύει: στο να περπατάς"

Έπειτα από όλα αυτά που μας είπες θέλεις να μας μιλήσεις και για την πλοκή του βιβλίου σου ;

Η Ερατώ Μιχαηλίδη είναι η κεντρική ηρωίδα, Είναι μια έφηβη που καλείται να αντιμετωπίσει τις πρώτες δυσκολίες της ζωής της . Η ζωή την δοκιμάζει από την αρχή και πολλές φορές, ο πατέρας αναγκάζεται να καταφύγει στην Γερμανία ως οικονομικός μετανάστης .Μένει μόνη της με την μητέρα της σε ένα απομονωμένο χωριό της Ελληνικής Επαρχίας και δέχεται λεπίδες στην καρδιά εξαιτίας της υπερπροστατευτικής μανίας της μητέρας της. Ποτέ όμως, δεν σταματά να ονειρεύεται επικαλούμενη με τον παιδικό της φίλο Πήτερ, τις νεράιδες.

Νεράιδες… Ξετρυπώνουν από μια ήρεμη μελωδία και σκουπίζουν τα δάκρυα της Ερατώς, της παίρνουν τον πόνο, της δίνουν ζωή και ηρεμούν την ψυχή της. Τι είναι οι νεράιδες; Πρέπει να ψάξετε πολύ καλά μέσα σας για να το βρείτε. Νεράιδες είναι αυτές που ολημερίς θα ψάχνετε στους σκοτεινούς δρόμους της πόλης, στο μακρινό δάσος, στα άδεια καφέ αλλά θα τις βρίσκετε στο μαξιλάρι πριν κοιμηθείτε. Θα σας πλησιάσουν στο ρυθμό μιας υπέρτατης μελωδίας χορεύοντας και ψιθυρίζοντας "Να βρίσκεις τρόπους να πετάς"

Και γι' αυτό αναζητά τρόπους να πετά, κάθε φορά που ο απατηλός αυτός κόσμος δείχνει την αληθινή του σκληρή και απάνθρωπη μορφή του.

Ξεκινά λοιπόν η ιστορία της : μετά την φυγή του πατέρα της η ζωή την κάνει να μεγαλώσει απότομα . Η επαναστάτρια Ερατώ δεν χωράει στα στενά όρια του μικρού χωριού . Μεγαλώνοντας θέλει να ανοίξει τα φτερα της και να πετάξει μακριά > Οι πτήσεις όμως κρύβουν κινδύνους , είναι επικίνδυνες .Και για την Ερατώω δεν θα αποτελούσαν εξαίρεση . Η οριστική εγκατάλειψη του πατέρα , η εμπάθεια της μάνας , η ορμή της εφηβείας κάνουν της Ερατώ να μεγαλώσει απότομα . Ο κόμος των ενηλίκων βίαια διώχνει μακριά τον όμορφο παιδικό κόσμο της . Εφηβικοί έρωτες , εξαρτήσεις , παράξενοι άνθρωποι δημιουργούν το νέο σκηνικό . Και μέσα σε όλα αυτά το καταφύγιό της : Οι Νεράιδες , οι νεράιδες όμως όπως τις φαντάστηκα , είναι τόσο για μένα όσο για την Ερατώ η ελπίδα στην ζωή, το κίνητρο να συνεχίζω να παλεύω, να μην το βάζω κάτω, να ζω. Να ονειρεύομαι και να νιώθω ελεύθερη. Κι η Ερατώ λέει στο βιβλίο "ίσως τελικά ο μόνος λόγος που αξίζει να ζούμε σ' αυτόν τον κόσμο είναι για την στιγμή που θα αντιληφθούμε ότι δεν ανήκουμε σ' αυτόν τον κόσμο"

Ποιο θα είναι το τέλος όλης αυτής της ιστορίας ….μα θα το βρείτε μέσα στο βιβλίο μου το οποίο μπορείτε να παραλάβετε στο σπίτι σας αν το παραγγείλετε ηλεκτρονικά στις εκδόσεις OASIS publications ή στα βιβλιοπωλεία όλης της χώρας .

Ποιο είναι το ηλικιακό εύρος του αναγνωστικού κοινού του βιβλίου ;

Οι έφηβοι και όποιοι αισθάνονται ότι η νεότητά τους είναι ακόμα για αυτούς πηγή έμπνευσης και καταφύγιο στις δύσκολες στιγμές της ζωής τους , θα βρούν μέσα στο βιβλίο μου κάτι που θα τους αγγίξει . Σαν είδος καττάσσεται στην νεανική λογοτεχνία και διαβάζεται από 13 χρονών έως και μεγάλες ηλικίες .

Τελειώνοντας θα ήθελα να συμπληρώσεις ότι εσύ θα ήθελες για να τελειώσουμε αυτήν την συνέντευξη :

Θα σας πω ότι ανέφερα και στην παρουσίαση του βιβλίου μου γιατί θεωρώ ότι έρχεται σε άμεση σχέση με το ίδιο το βιβλίο :

Πιστεύω ακράδαντα πως ο άνθρωπος όσο μεγαλώνει δεν πρέπει να ξεχνά ότι υπήρξε κάποτε ένα αθώο παιδί. Και να ταξιδεύει που και που στα παιδικά του χρόνια, να ξεχνά για λίγο την κακία του κόσμου που ανακάλυψε μεγαλώνοντας. Επίσης πιστεύω ότι για να επιβιώσεις και να μην πνιγείς μες την ρουτίνα πρέπει να βρίσκεις διεξόδους, να χάνεσαι, να βρίσκεις την μαγεία. Η οποία μαγεία στον κάθε άνθρωπο κρύβεται σε διαφορετικά πράγματα, σε διαφορετικές στιγμές.

Το νόημα της ζωής δεν είναι το ίδιο για όλους. Το παν κατά την γνώμη μου είναι να μην λερώνεις την ψυχή σου και να την δίνεις που και που να στην φιλάνε.

Σε αυτό το βιβλίο, το οποίο έγραψα με την ψυχή μου, υπάρχει κάθε άποψη που προαναφέρθηκε. Όλες οι καταστάσεις προκειμένου να συνειδητοποιήσουν οι χαρακτήρες ποιο είναι το νόημα της ζωής. Και ίσως κάποιοι από αυτούς δεν το βρίσκουν, κάποιοι άλλοι νομίζουν ότι το βρήκαν, κάποιοι άλλοι στην προσπάθειά τους να το βρουν τα παρατούν και κάποιοι άλλοι -απλώς- το βρίσκουν. Όλα μέσα σε ένα ταξίδι, που λέγεται ζωή.

Ελπίζω το βιβλίο μου να σας κάνει να αναλογιστείτε μια στιγμή: Πότε πάψατε να ποθείτε να είστε ελεύθεροι; Πότε είδατε τον εαυτό σας στον καθρέπτη και είπατε ότι η μορφή απέναντί σας δεν είναι εσείς; Πότε κλείσατε την πόρτα πίσω σας και είπατε μέχρι εδώ ήταν; Πότε ερωτευτήκατε; Πότε πονέσατε; Πότε αγαπήσατε και πότε αγαπηθήκατε;

Ελπίζω λοιπόν, το βιβλίο αυτό να λυτρώσει τις ψυχές σας, να απελευθερώσει τις σκέψεις σας, να ανακαλύψετε την σημασία της μαγείας, να δείτε τις δικές σας νεράιδες όπως εσείς τις φαντάζεστε, να σας κάνει ποτέ να μην σταματάτε να ελπίζετε και πάντοτε -μα, πάντοτε- να βρίσκετε τρόπους να πετάτε!


Σε ευχαριστούμε Τάνια και ευχόμαστε το πρώτο σου βιβλίο να είναι καλοτάξιδο και να ακολουθήσουν κι άλλα πολλά βιβλία από μια τόσο νεαρή συγγραφέα .

Εγώ ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε μέσα από την στήλη e- λογοτεχνία του www.patatoukos.com , να συναντήσω εσάς και τους αναγνώστες σας και ελπίζω να σας δω από κοντά στις επόμενες παρουσιάσεις του βιβλίου στην Ηγουμενίτσα ή στα Ιωάννινα και γιατί όχι θα μπορούσαμε να το παρουσιάσουμε και στην αγαπημένη και πανέμορφη , χειμωνιάτικη πλέον , Πάργα.





Συνέντευξη με την συγγραφέα του βιβλίου : «ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΝΑ ΠΕΤΑΣ» (εκδόσεις oasis) , την 17χρονη μαθήτρια τρίτης Λυκείου , Τάνια Δημάκα από την Παραμυθιά Θεσπρωτίας . Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Σάββατο, Δεκεμβρίου 09, 2017 Rating: 5 Συνέντευξη με την συγγραφέα του βιβλίου : «ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΝΑ ΠΕΤΑΣ» (εκδόσεις oasis) , την 17χρονη μαθήτρια τρίτης Λυκείου , Τάνια...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: