728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Με ιδιαίτερες τιμές θα γιορταστεί αύριο το "Πρωτοκύριακο" του Νοέμβρη της Κέρκυρας

Το «Πρωτοκύριακο» του Νοέμβρη, σύμφωνα με τα θρησκευτικά δρώμενα, ο 'Αγιος Σπυρίδωνας, προστάτης του νησιού, έσωσε την Κέρκυρα από την πανώλη


Ακολουθώντας πιστά τη θρησκευτική παράδοση περίπου 350 ετών, αναμένεται να γιορταστεί και φέτος με μεγάλη λαμπρότητα το «Πρωτοκύριακο» του Νοέμβρη της Κέρκυρας, που σύμφωνα με τα θρησκευτικά δρώμενα, ο 'Αγιος Σπυρίδωνας, προστάτης του νησιού, έσωσε την Κέρκυρα από την πανώλη που «θέριζε» εκατοντάδες οικογένειες στο νησί. Το γεγονός συνέβη το 1673, την πρώτη Κυριακή του Νοέμβρη, όπου και πήρε το όνομά της η καθιερωμένη γιορτή ως «Πρωτοκύριακο».

Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις ξεκινούν νωρίς το πρωί της Κυριακής με την Θεία Αρχιερατική Λειτουργία στον ομώνυμο ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, ενώ αμέσως μετά γίνεται η περιφορά του Ιερού σκηνώματος του Αγίου, στα καντούνια της Κέρκυρας και την κεντρική πλατεία Σπιανάδα, συνοδευόμενη από τον κλήρο, τις φιλαρμονικές του τόπου, αλλά και τους μαθητές των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων.

Μετά το Β' Παγκόσμιο πόλεμο το Πρωτοκύριακο του Νοέμβρη αφιερώθηκε και στην πρώτη αντιφασιστική εκδήλωση που έγινε στην Ελλάδα, από μαθητές γυμνασίου της Κέρκυρας, όταν το 1941, σε μία πράξη αντίδρασης κατά των Ιταλών κατακτητών και τις αλλαγές που επέβαλλαν τότε στα σχολεία και την παιδεία. Έτσι κάθε χρόνο, από τότε, μετά το πέρας της λιτανείας του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, ακολουθεί στην Πλατεία Σπιανάδα και η αναπαράσταση της μαθητικής διαδήλωσης από μαθητές των Γυμνασίων Κέρκυρας.



Με ιδιαίτερες τιμές θα γιορταστεί αύριο το "Πρωτοκύριακο" του Νοέμβρη της Κέρκυρας Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Σάββατο, Νοεμβρίου 04, 2017 Rating: 5 Το «Πρωτοκύριακο» του Νοέμβρη, σύμφωνα με τα θρησκευτικά δρώμενα, ο 'Αγιος Σπυρίδωνας, προστάτης του νησιού, έσωσε την Κέρκυρα από τη...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: