728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Εβδομήντα δύο χρόνια από τη βύθιση του Ναρκαλιευτικού "Πηνειός" - Την μνήμη των 22 ναυτικών τίμησε η Πρέβεζα

Το δυστύχημα του «Πηνειός» αποτέλεσε την μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία στις μεταπολεμικές επιχειρήσεις του Πολεμικού Ναυτικού


Την μνήμη των 22 ναυτικών του Ναρκαλιευτικού «Πηνειός» που χάθηκαν άδικα τίμησε σήμερα 24/10/2017 η Πρέβεζα.

Στις 12:00 έγινε η επιμνημόσυνη στο μνημείο πεσόντων Ναυτικού και αμέσως μετά ομιλία για τη σημασία της επετείου βύθισης του «Πηνειός».

Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών προσφώνηση ονομάτων πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από τις αρχές της πόλης.

Στην τελετή παραβρέθηκαν και μέλη της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού που ταξίδεψαν από διάφορες περιοχές, μετά από πρόσκληση του τοπικού παραρτήματος.

Ήταν 24 Οκτωβρίου 1945 όταν μια ομάδα Ναρκαλιευτικών του Βασιλικού Ναυτικού μαζί και το «Πηνειός» επιχειρούσαν ναρκαλιεία δυτικά της Πρέβεζας, καθαρίζοντας το ναρκοπέδιο «Φέρετρο», όπως το αποκαλούσαν λόγω του σχήματός του.

Οι νάρκες ήταν γερμανικής κατασκευής (τύπου GX, ενεργοποιούμενες δια επαφής με 330 λίβρες εκρηκτική γόμωση), αγκυροβολημένες και απείχαν 3 μέτρα υπό την επιφάνεια της θάλασσας.

Σκοπός της αποστολής προσδιορίζονταν στην οριστική απελευθέρωση του λιμανιού της Πρέβεζα.

Το «Πηνειός» κατά την διάρκεια της επιχείρησης προσέκρουσε σε νάρκη και βυθίστηκε παρασέρνοντας στον θάνατο 22 από τους 23 άντρες του πληρώματος.

Το δυστύχημα του «Πηνειός» αποτέλεσε την μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία στις μεταπολεμικές επιχειρήσεις του Πολεμικού Ναυτικού.











Εβδομήντα δύο χρόνια από τη βύθιση του Ναρκαλιευτικού "Πηνειός" - Την μνήμη των 22 ναυτικών τίμησε η Πρέβεζα Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Τρίτη, Οκτωβρίου 24, 2017 Rating: 5 Το δυστύχημα του «Πηνειός» αποτέλεσε την μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία στις μεταπολεμικές επιχειρήσεις του Πολεμικού Ναυτικού Την μνήμη τ...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: