728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Από την Αυστραλία στην Ελλάδα για να βαφτιστεί Χριστιανή Ορθόδοξη

Το μυστήριο έγινε στα παγωμένα νερά του ποταμού Λαγκάβιτσα στη Θεσπρωτία

 



Ταξίδεψε από την Αυστραλία μόνο και μόνο για να βαπτιστεί επί ελληνικού εδάφους Χριστιανή Ορθόδοξη. Ο λόγος για την 52χρονη Άννα Γκάζενταμ, η οποία έζησε μια μοναδική εμπειρία στο άγριο τοπίο της Μουργκάνας του νομού Θεσπρωτίας, μέσα στα παγωμένα νερά των πηγών του ποταμού Λαγκάβιτσα.

Η Άννα γεννήθηκε στη Χάγη της Ολλανδίας, αλλά σε ηλικία τεσσάρων ετών ταξίδεψε στην Αυστραλία, όπου και ζει έκτοτε. Αιτία για να πάρει αυτή την απόφαση, στάθηκε ο σύζυγος της, Τζον Σάλιβαν, ο οποίος σε μια πολύ δύσκολη φάση της ζωής του βρήκε στήριξη και βοήθεια στο πρόσωπο ενός ιερέα της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Λόγω αυτού του γεγονότος βαπτίστηκε Χριστιανός Ορθόδοξος στην Αυστραλία και στη συνέχεια έπεισε και τη σύζυγο του να κάνει το ίδιο. Η Άννα, με τη σειρά της, διάλεξε να βαπτιστεί στην Ελλάδα και στη συγκεκριμένη περιοχή, επειδή είχε διαβάσει το βιβλίο του Νίκου Γκατζογιάννη «Ελένη» και ήθελε πολύ να γνωρίσει τον τόπο όπου διαδραματίστηκαν τα γεγονότα που περιγράφονται στο βιβλίο. Έτσι, γνωρίστηκε με τον Ελληνοαμερικανό δημοσιογράφο και συγγραφέα, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ, αλλά επισκέπτεται τακτικά την Ελλάδα και το χωριό του, τον Λιά.

Μαζί με την οικογένειά της επισκέφθηκαν τον τόπο καταγωγής του, έμειναν στον ξενώνα που έχτισε ο Γκατζογιάννης και κανονίστηκαν οι λεπτομέρειες της βάπτισης. Η βάπτιση δεν μπορούσε να γίνει στον Λιά, διότι οι μεγάλης ηλικίας βαπτίζονται σε ποτάμια, στη θάλασσα ή σε δεξαμενές και όχι σε κολυμβήθρα, γι’ αυτό επιλέχθηκε ο ποταμός Λαγκάβιτσα, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από το χωριό.
Το μυστήριο και το απρόοπτο…

Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων βρέθηκε στη βάπτιση της 52χρονης. Εκείνη φορούσε ένα λευκό φόρεμα και διάλεξε ένα σημείο, όπου τα νερά σχημάτιζαν μια λιμνούλα, για να μπορεί να βυθιστεί, όπως πρέπει να γίνεται στη βάπτιση. Δοκίμασε τα νερά, ήταν πάρα πολύ κρύα, αλλά δεν δίστασε ούτε στιγμή. Όταν ήρθε η ώρα μπήκε μέσα στο νερό και μαζί της και ο ηγούμενος Μεθόδιος, όσο χρειάστηκε για να την ευλογήσει.

Το μυστήριο έγινε σε δύο γλώσσες (ελληνικά και αγγλικά), ο ηγούμενος απευθύνονταν στην Άννα στα αγγλικά και εκείνη διάβασε προσευχές από ένα εγκόλπιο στα αγγλικά, που είχε φέρει μαζί της. Για τις ανάγκες της περίστασης, τον ρόλο του ψάλτη ανέλαβε ο δήμαρχος Φιλιατών, Σπύρος Παππάς.

Αμηχανία επικράτησε όταν ο ηγούμενος ζήτησε από την οικογένεια της Άννας το μπουκάλι με το λάδι, που έπρεπε να είχαν μαζί τους και αποδείχθηκε ότι δεν είχαν φροντίσει να φέρουν. Εκείνοι δυσκολεύονταν να καταλάβουν γιατί είναι απαραίτητο το λάδι, ο ηγούμενος τους εξήγησε ότι είναι η προστασία του νεοφώτιστου, και τότε άρχισε η αναζήτησή του.

Ο δήμαρχος πρότεινε να πάνε να φέρουν λάδι από το πιο κοντινό χωριό, τη Λίστα, αλλά τη λύση έδωσε γρήγορα ο ηγούμενος Μεθόδιος, ο οποίος στράφηκε σε ένα μικρό εκκλησάκι που υπήρχε παραδίπλα. Πήρε λίγο από αυτό που χρησιμοποιούν οι πιστοί για να ανάβουν το καντήλι και το μυστήριο συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε κανονικά.

Σε όλη τη διάρκεια της βάπτισης ο σύζυγος της Άννας και τα παιδιά τους παρακολουθούσαν με περιέργεια και κατέγραφαν κάθε λεπτομέρεια με τα κινητά τους τηλέφωνα. Αμέσως μετά αναχώρησαν για τον Λιά, καθώς η Άννα έπρεπε να αλλάξει αμέσως ρούχα, διότι υπήρχε ο κίνδυνος κρυολογήματος. Παράλληλα, ο ηγούμενος έδωσε στη νονά τις οδηγίες για το πώς πρέπει να φυλάξει τα ρούχα με τα οποία βαπτίστηκε και να μην τα πετάξει.

Το παράδειγμα του Τζον και της Άννας σκέφτονται να ακολουθήσουν και τα τρία παιδιά τους, δηλαδή να βαπτιστούν και αυτά Χριστιανοί Ορθόδοξοι, αλλά δεν αποφάσισαν ακόμα πού και πώς θα γίνει η βάπτιση.







πηγη: http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/2794983/apo-tin-afstralia-stin-ellada-gia-na-vaftisti-christiani-orthodoxi
Από την Αυστραλία στην Ελλάδα για να βαφτιστεί Χριστιανή Ορθόδοξη Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Τρίτη, Αυγούστου 08, 2017 Rating: 5 Το μυστήριο έγινε στα παγωμένα νερά του ποταμού Λαγκάβιτσα στη Θεσπρωτία   Ταξίδεψε από την Αυστραλία μόνο και μόνο για να βαπτισ...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: