728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

ΠΟΕΔΗΝ: Τραγική η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας



Επιστολή στον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων της Αντιπολίτευσης που περιλαμβάνει μεγάλη έρευνα για την κατάσταση 65 Κέντρων Υγείας και τις θέσεις για το Νομοσχέδιο Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων.

"Τραγική είναι σήμερα η εικόνα που εμφανίζουν οι Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας εξαιτίας της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης και της διαχειριστικής ανεπάρκειας του ΕΚΑΒ. Τα Κέντρα Υγείας σήμερα δεν είναι σε θέση να κάνουν μία ακτινογραφία ή μία γενική αίματος. Δεν έχουν ούτε ένα ευρώ να καλύψουν βασικές λειτουργικές δαπάνες. Στηρίζονται σε δωρεές και φιλανθρωπίες. Σκουριάζουν πανάκριβα ιατρικά μηχανήματα στις ζελατίνες. Οι ασθενείς θα συνεχίσουν να στοιβάζονται στα τμήμα Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων και να ταλαιπωρούνται 8 ώρες στην αναμονή για να εξυπηρετηθούν" αναφέρει στην επιστολή της η ΠΟΕΔΗΝ και συνεχίζει:

"Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η περεταίρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, με τη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού με μπλοκάκια στα νοσοκομεία, επιβαρύνοντας περαιτέρω τους αναιμικούς προϋπολογισμούς των νοσοκομείων. Δεν συμφωνούμε με το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο που παρέχει δυνατότητες για περεταίρω ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Υγείας και ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων. Ημέρα με την ημέρα ξεχαρβαλώνεται όλο και πιο πολύ και αν συνεχισθούν οι πολιτικές υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, σε σύντομο χρονικό διάστημα η κατάσταση του βαριά ασθενούντος ΕΣΥ θα είναι μη αναστρέψιμη.

Σήμερα λειτουργούν 209 Κέντρα Υγείας εκ των οποίων 9 μόνο στα χαρτιά. Επίσης λειτουργούν 12 Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας. Σε 7.000 οργανικές θέσεις Ιατρών υπηρετούν 3000 Ιατροί εκ των οποίων 2.000 είναι Αγροτικοί Ιατροί. Το ποσοστό κάλυψης σε Ειδικευμένους Ιατρούς είναι 20%. Στις 10.000 οργανικές θέσεις του προσωπικού πλην Ιατρών υπηρετούν 3.500 Επαγγελματίες Υγείας. Η κάλυψη των οργανικών θέσεων είναι 35%".

Τι δείχνει η έρευνα

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΔΡΟΥ: Υπηρετούν ένας Γιατρός Γενικής Ιατρικής, ένας Παθολόγος, ένας Καρδιολόγος, μία Παιδίατρος η οποία εκτελεί χρέη Διευθύντριας Κέντρου Υγείας και δύο Οδοντίατροι. Λόγω των ελλείψεων σε Ιατρικές ειδικότητες δεν βγαίνουν οι εφημερίες.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΙΟΥ: Υπηρετούν ένας Παιδίατρος, ένας Ορθοπεδικός Επικουρικός, 3 Αγροτικοί Ιατροί, ένας Γενικής Ιατρικής που εκτελεί χρέη Διευθυντή. Μόνο δύο Νοσηλευτές και μία Μαία. Δεν βγαίνουν οι εφημερίες.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΝΟΥ: Υπηρετεί ένας Παθολόγος, ένας Παιδίατρος, ένας Καρδιολόγος και ένας Οδοντίατρος.

ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ
Μεγάλες οι ελλείψεις προσωπικού και κλινών των Κέντρων Υγείας του Ν. Λέσβου. Μεγάλη η αύξηση της ζήτησης λόγω των προσφύγων και των μεταναστών. Κινδυνεύουν ζωές ασθενών, λόγω έλλειψης Ιατρών, προσωπικού και ανυπαρξία ΕΚΑΒ.

Κ.Υ. ΑΝΤΙΣΣΑΣ: 73 χιλιόμετρα από το Νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Δεν υπάρχουν Νοσηλεύτριες, Οδοντίατρος, Γενικός Ιατρός, Μαία, Παιδίατρος.

ΚΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ : Δεν υπηρετεί Παιδίατρος , Οδοντίατρος απόσταση από Λάρισα 45 χιλ πληθυσμός κάλυψης 40000 περίπου ,υπάρχει 24ωρη κάλυψη από ΕΚΑΒ.

ΚΥ ΦΑΡΣΑΛΩΝ : Δεν υπηρετεί Παιδίατρος , Οδοντίατρος , Ακτινολόγος , κλειστό το ακτινολογικό εργαστήριο, δεν υπηρετούν Μαίες πληθυσμός κάλυψης 25000 χιλ περίπου, δεν υπάρχει 24ωρη κάλυψη με ασθενοφόρο, η κάλυψη γίνεται από την Λάρισα απόσταση 45 χιλ, η από ένα ενδιάμεσο σταθμό απόσταση 22,5 χιλ .

ΚΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ : Δεν υπηρετεί Οδοντίατρος, πληθυσμός κάλυψης 25000 χιλ, δεν υπάρχει 24ωρη κάλυψη με ασθενοφόρο η κάλυψη γίνεται από την Λάρισα απόσταση 17χιλ .

Κ.Υ. ΑΡΤΑΣ: Ο νομός Άρτας έχει ανεπτυγμένα (3) Κ.Υ.,ΒΟΥΛΓΑΡΕΛΙΟΥ, ΑΝΩ ΚΑΛΕΝΤΙΝΗΣ και ΑΓΝΑΝΤΩΝ. Από τις 90 βάρδιες που πρέπει για να καλύπτουν οι οδηγοί των ασθενοφόρων καλύπτονται οι μισές. Κάθε έκτακτο περιστατικό αυτές τις ώρες θα πρέπει να περιμένει το ΕΚΑΒ από την Άρτα. Εφημερεύουν με έναν ιατρό. Αν υπάρχει διακομιδή και χρειαστεί συνοδεία ιατρού το Κ.Υ κλείνει έως ότου επιστρέψει. Οι αποστάσεις είναι μεγάλες (π.χ. από ΒΟΥΛΓΑΡΕΛΙ – ΑΡΤΑ 60 χιλιόμετρα) Το οδικό δίκτυο στα χωριά απαρχαιωμένο και ο χειμώνας βαρύς, με αποτέλεσμα η διακομιδή να γίνεται δύσκολη και χρονοβόρα.

Κ.Υ. ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ – Ν.ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ: Έλλειψη αναλώσιμων υλικών. Στο μικροβιολογικό εργαστήριο δεν υπάρχουν αναλυτές, τα δείγματα των αιμοληψιών (για ελάχιστες εξετάσεις) μεταφέρονται σε νοσοκομείο και τα αποτελέσματα δίνονται στους ασθενείς μετά 2-3 ημέρες. 1 παρασκευάστρια, μόνο πρωί, 1 χειριστής του ακτινολογικού, 2 υπάλληλοι ΚΥ- πλήρωμα ασθενοφόρου που δεν καλύπτουν όλες τις βάρδιες και τις ημέρες του μήνα. Δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για βενζίνη για το ασθενοφόρο. Το προσωπικό με δικά του χρήματα αντικαθιστά λάμπες, βρύσες κλπ. Πολύ μειωμένη χρηματοδότηση, θέρμανση υπάρχει ανά περιόδους λόγω μη τροφοδότησης πετρελαίου. Τεχνική υποστήριξη δεν υπάρχει, ούτε κονδύλια για να επισκευασθούν οι μεγάλες ζημιές από την πρόσφατη πλημμύρα.

Κ.Υ. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ-ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ :Έλλειψη προσωπικού και υλικών. Ακτινογραφίες γίνονται ,αλλά για διάγνωση οι ασθενείς πηγαίνουν σε ιδιώτη γιατρό. Δεν υπάρχει Μαία, Παιδίατρος και χρηματοδότηση για τεχνική υποστήριξη, (από την είσοδο των ασθενών εισέρχονται όμβρια νερά, προς το υπόγειο). Το προσωπικό με δικά του χρήματα αντικαθιστά λάμπες, βρύσες κλπ .Απαρχαιωμένη καταγραφή ασθενών και στοιχείων λόγω έλλειψης μηχανογράφησης και υπολογιστών. Δεν υπάρχει προσωπικό φύλαξης.

Κ.Υ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ και ΔΙΚΑΙΩΝ Ν.ΕΒΡΟΥ: Ακριτικά Κ.Υ επιφορτισμένα με την υποδοχή μεταναστών. Έλλειψη υλικών και λειτουργία με δωρεές και χορηγίες, το Σωματείο εργαζομένων κάλυπτε από το ταμείο του το κόστος των υλικών καθαριότητας. Οι μεταφορές ασθενών προς τα νοσοκομεία πραγματοποιούνται από το Παράρτημα του ΕΚΑΒ στο οποίο υπάρχουν τραγικές ελλείψεις προσωπικού.

Κ.Υ. ΣΚΙΑΘΟΥ: Μεγάλες ελλείψεις σε ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ( 2 θέσεις Νοσηλευτριών σε διαδικασία απόσπασης) + 2 ΟΑΕΔ. (Αυτή τη στιγμή είναι οκ.) 2 ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ ΔΕ ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ. Δεν υπάρχει Οδοντίατρος. Γίνονται μόνο βιοχημικές εξετάσεις.

Γ.Ν. – Κ.Υ. ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ (ΧΙΟΝΟΔΡΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ): Εφημερεύει με έναν ειδικευμένο ιατρό και έναν ειδικευόμενο και μια νοσηλεύτρια. Δεν έχει ορθοπεδικό, παρά την αυξημένη τουριστική κίνηση και ιδιαιτέρως την ιδιομορφία της περιοχής (45 χωριά που φιλοξενούν πάρα πολλούς κατοίκους την καλοκαιρινή περίοδο λόγω αδειών-διακοπών κλπ ιδιαιτερότητες, συχνοί πάγοι και χιόνια τον χειμώνα). Δεν έχουν αντιδραστήρια για να κάνουν εξετάσεις. Ούτε τροπονίνη για διάγνωση του εμφράγματος κλπ. Το ασθενοφόρο με τούς δύο οδηγούς δεν καλύπτουν τις ανάγκες της περιοχής, ανάγκες που καλύπτονται από την Κλειτορία (εάν έχει) ειδάλλως από Αίγιο και Πάτρα. Όταν χρειαστεί στα Καλάβρυτα η θα κληθεί είτε το μοναδικό της Κλειτορίας (φεύγοντας θα αφήσει αρκετά μεγάλη και δύσβατη περιοχή ακάλυπτη) το οποίο θα φθάσει για την παραλαβή του περιστατικού μετά από 1 ώρα. Το ίδιο εάν κληθεί από την Ακράτα.

Κ.Υ. ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ: Ελλείψεις σε προσωπικό. Το γραφείο κίνησης είναι στελεχωμένο με 1 άτομο. Τεχνολόγος ακτινολόγος δεν υπάρχει. Δεν καλύπτονται όλες οι βάρδιες για την εξυπηρέτηση διακομιδών. Επισκεψιμότητα 120 άτομα ημερησίως.

Κ.Υ. ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Λειτουργούν (4) Κ.Υ. θεσπρωτικό, Φιλιππιάδας, Πάργας και Καναλακίου. Στην Πάργα παραιτήθηκε η Διευθύντρια του Κ.Υ. και τώρα λειτουργεί με έναν μόνο Ιατρό. Και εφημερεύει μέρα παρά μέρα με το Κ.Υ. Καναλακίου. Το

Κ.Υ. ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ εφημερεύει όλες της ημέρες αφού απέσπασε τον ιατρό από το

Κ.Υ. φιλιππιάδας. Το Κ.Υ. Φιλιππιάδας εφημερεύει τις μισές μέρες του μήνα. Τα Κ.Υ. οδεύουν περαιτέρω προς απαξίωση. Έλλειψη ιατρικού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων, έλλειψη ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, έλλειψη αναλωσίμων υλικών. Οι ασθενείς πενταπλασιάζονται λόγω καλοκαιρινής περιόδου


Κ.Υ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: Συστεγάζεται με τη Μονάδα Υγείας του Πρώην ΕΟΠΥΥ λόγου έλλειψης βασικών ειδικοτήτων γιατρών. Τα πλακάκια του πατώματος του Κέντρου Υγείας είναι αμιάντου που παρόλο επισημάνθηκε δεν έχουν αντικατασταθεί. Το ασθενοφόρο είναι χαλασμένο. Μεγάλες ελλείψεις υλικών, οι Οδοντίατροι μας κατήγγειλαν ότι τους δίνουν από τρία κυπελάκια πλαστικά την ημέρα για να ξεπλένουν τα δόντια τους οι ασθενείς που είναι πολλοί περισσότεροι. Δεν υπάρχει καμία τεχνική υποστήριξη στο Κέντρο Υγείας.


πηγη: http://www.epiruspost.gr/reportaz/koinonia/45583-2017-08-02-05-55-44.html
ΠΟΕΔΗΝ: Τραγική η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2017 Rating: 5 Επιστολή στον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων της Αντιπολίτευσης που περιλαμβάνει μεγάλη έρευνα για την κατάσταση 65 Κέντρων...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: