728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Αεροδρόμιο.. Έρχεται το δορυφορικό σύστημα προσγείωσης, στην κατάψυξη βάζει η ΥΠΑ το GBAS



Σε αντικειμενικές δυσκολίες και προβλήματα σκοντάφτει η επιμονή του Δήμου Ιωαννιτών για την τοποθέτηση επίγειου συστήματος βελτιωμένης προσγείωσης (GBAS) στο αεροδρόμιο της πόλης, την στιγμή μάλιστα που είναι σε εξέλιξη η ανάπτυξη δορυφορικού συστήματος, που υλοποιεί η ΥΠΑ, μέσω του προγράμματος Horizon.

Ο Δήμος Ιωαννιτών βέβαια, όχι μόνο είχε μπερδέψει για μεγάλο χρονικό διάστημα τα δύο συστήματα, αλλά είχε φτάσει στο σημείο να συγκαλεί σε έκτακτες συσκέψεις όλους τους φορείς και να συνυπογράφουν διαμαρτυρία προς τον Πρωθυπουργό, για την... απένταξη του αεροδρομίου από το πρόγραμμα...

Φυσικά κάτι τέτοιο ποτέ δεν είχε συμβεί, το έργο εξελίσσονταν κανονικά και τώρα βαίνει στην τελική του φάση. Αξιοποιώντας τον Galilaio, τέσσερα αεροδρόμια της Ελλάδας (Γιάννινα- Θεσσαλονίκη – Μυτιλήνη και Κω) θα μπουν στο δορυφορικό σύστημα μαζί με αεροδρόμια από την Ιταλία, την Μάλτα και την Κύπρο που υλοποιούν το ίδιο έργο.

Ο τελικός έλεγχος, αναμένεται να γίνει μέσα στο επόμενο διάστημα, πιθανότατα από Ιταλούς, που είναι και επικεφαλής στο πρόγραμμα και θα είναι ταυτόχρονος στα τέσσερα αεροδρόμια της χώρας.

Το συγκεκριμένο σύστημα δεν απαιτεί καμία επίγεια υποδομή, καθώς όλα λειτουργούν από τον δορυφόρο, ενώ τον σχετικό εξοπλισμό φέρουν πλέον τα περισσότερα αεροσκάφη, ακόμη και εταιριών χαμηλού κόστους.

Τo GBAS αποτέλεσε μία εμμονή της σημερινής δημοτικής αρχής. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για ένα ακριβό σύστημα που στην Ελλάδα δεν έχει χρησιμοποιηθεί, καθώς ορισμένα αεροδρόμια της χώρας διαθέτουν το γνωστό ILS.

Η ίδια η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, δηλώνει αδυναμία για την εκπόνηση της σχετικής μελέτης, παραπέμποντας σε εξειδικευμένους φορείς.

Ο Διοικητής της απάντησε εγγράφως στον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο, βάζοντας ουσιαστικά στην κατάψυξη τις προσδοκίες για την τοποθέτηση ενός τέτοιου συστήματος στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

Στο σχετικό έγγραφο αναφέρει: «Οι τεχνικές προδιαγραφές συστήματος GBAS έχουν ολοκληρωθεί και παρακαλούμε να μας υποδειχθεί που θα αποσταλούν.
Σημειώνουμε ότι οι προδιαγραφές αυτές τυγχάνουν εφαρμογής, όπως έχει ήδη καταστεί γνωστό, μετά από την επιβαλλόμενη διενέργεια προκαταρκτικής επιτόπιας αξιολόγησης του περιβάλλοντος χώρου, προκειμένου να επιβεβαιωθεί με ειδικό εξοπλισμό, η επάρκεια λήψης των δορυφορικών σημάτων. Η μελέτη αυτή εκφεύγει των δυνατοτήτων της Υπηρεσίας μας και αναλαμβάνεται από εξειδικευμένους προς τούτου ειδικούς φορείς. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για περεταίρω συνεργασία».

Πριν δοκιμαστεί στην πράξη το δορυφορικό σύστημα, το οποίο σύντομα θα είναι πραγματικότητα, κάθε συζήτηση για την τοποθέτηση ενός επίγειου μάλλον είναι άκαιρη.


πηγη: http://www.epiruspost.gr/reportaz/koinonia/43784-gbas.html
Αεροδρόμιο.. Έρχεται το δορυφορικό σύστημα προσγείωσης, στην κατάψυξη βάζει η ΥΠΑ το GBAS Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Πέμπτη, Απριλίου 13, 2017 Rating: 5 Σε αντικειμενικές δυσκολίες και προβλήματα σκοντάφτει η επιμονή του Δήμου Ιωαννιτών για την τοποθέτηση επίγειου συστήματος βελτιωμένης πρ...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: