728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Στην αλυσίδα της ζωής οι εθελοντές αιμοδότες Άρτας



Σύμφωνο συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ Κέντρου Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ) – Χάρισε Ζωή και του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Άρτας (ΣΕΑ).

Μέλη του Δ.Σ. του ΣΕΑ Άρτας παρακολούθησαν σεμινάριο ενημέρωσης και προσέλκυσης δοτών μυελού των οστών στην Πάτρα κι αφού έλαβαν τη σχετική πιστοποίηση, υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας με το ΚΕΔΜΟΠ.

Ο Σύλλογος είναι πλέον ένας από τους 82 συνεργάτες του ΚΕΔΜΟΠ κι επίσημος κόμβος προσέλκυσης για το Νομό Άρτας.

Το ΚΕΔΜΟΠ, το οποίο λειτουργεί στα πλαίσια του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, επικεντρώνεται στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των πολιτών για τη δωρεά Μυελού των Οστών και την ένταξη εθελοντών δοτών στην Ελληνική (ΕΟΜ) και Παγκόσμια Δεξαμενή Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών (BMDW).

Κάθε χρόνο περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι στον κόσμο διαγιγνώσκονται από καρκίνο του αίματος, όπως είναι λευχαιμία (η πιο συνήθης μορφή καρκίνου στα παιδιά) ή τα λεμφώματα. Για πολλούς η μόνη ελπίδα ζωής είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών από έναν εθελοντή δότη με συμβατό ιστικό τύπο.

Η εύρεση, όμως, δότη μυελού των οστών για έναν ασθενή είναι πολύ δύσκολη, δεδομένου ότι θα πρέπει τα δύο άτομα να είναι ιστοσυμβατά -κάτι εξαιρετικά σπάνιο δεδομένης της μεγάλης ποικιλομορφίας των ιστικών τύπων στους πληθυσμούς. Ανάμεσα σε αδέρφια η πιθανότητα συμβατότητας είναι περίπου 30%. Εκτός οικογενείας, οι πιθανότητες πέφτουν κατακόρυφα στο 1:20.000 έως 1:1.000.000, ή ακόμα χαμηλότερα όταν ο ιστικός τύπος ενός ατόμου είναι σπάνιος.

Το πόσο δύσκολο είναι να βρουν οι ασθενείς ένα συμβατό μη συγγενή δότη γίνεται φανερό από το γεγονός ότι πολλές φορές δεν ανευρίσκουμε κατάλληλο δότη ούτε ανάμεσα στους 28 εκατ. εθελοντές δότες που είναι καταγεγραμμένοι στην Παγκόσμια Δεξαμενή Δοτών Μυελού των Οστών.

Δυστυχώς, οι Έλληνες ασθενείς αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην εύρεση συμβατών δοτών, καθώς η Ελλάδα μετρά μια εξαιρετικά μικρή δεξαμενή εθελοντών δοτών που αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών της. Η χώρα μας διαθέτει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά δοτών ανά πληθυσμό, σε αντίθεση πχ. με την Κύπρο όπου 10% του πληθυσμού έχουν εγγραφεί ως εθελοντές δότες (130.000).

Κατά συνέπεια, σε σύγκριση με άλλες χώρες, οι Έλληνες ασθενείς βρίσκονται αντιμέτωποι με ακόμη χαμηλότερες πιθανότητες εύρεσης ενός συμβατού δότη, καθώς εξαρτώνται δυσανάλογα πολύ από την παγκόσμια δεξαμενή δοτών. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει, με πιθανότητα 80%, ένα συμβατό δότη για κάθε ασθενή που έχει ανάγκη, αν διέθετε περίπου 150.000-200.000 εγγεγραμμένους εθελοντές δότες.

Λίγοι ακόμη γνωρίζουν ότι η διαδικασία δωρεάς μυελού των οστών δεν απαιτεί πλέον χειρουργείο αλλά μπορεί να γίνει και μέσω συλλογής κυττάρων από το αίμα, ενώ για να εγγραφεί ως εθελοντής δότης κάποιος το μόνο που χρειάζεται είναι δείγμα σάλιου.

Οι πολίτες της Άρτας θα έχουν την ευκαιρία να ενημερώνονται για τη διαδικασία εγγραφής και δωρεάς μυελού των οστών μέσω του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών, Σκουφά 79.

Κάνε τη λευχαιμία παρελθόν, Γίνε εθελοντής δότης μυελού των οστών!


πηγη: http://www.epiruspost.gr/reportaz/koinonia/43051-2017-03-03-07-58-39.html
Στην αλυσίδα της ζωής οι εθελοντές αιμοδότες Άρτας Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Παρασκευή, Μαρτίου 03, 2017 Rating: 5 Σύμφωνο συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ Κέντρου Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ)...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: