728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Θετική Φωνή: Μείζον ζήτημα οι ελλείψεις για την επιβεβαίωση των HIV λοιμώξεων

«Η απρόσκοπτη πρόσβαση των οροθετικών ατόμων σε φάρμακα και εξετάσεις είναι θεμελιώδες δικαίωμα»

 

 

Παρέμβαση του υπουργού Υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα της έλλειψης αντιδραστηρίων για τις εξετάσεις των οροθετικών ατόμων, ζητά ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας, «Θετική Φωνή».

Σε επιστολή του προς τον υπουργό, ο Σύλλογος αναφέρει ότι τον «τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει προκύψει μείζον ζήτημα με τις ελλείψεις αντιδραστηρίων για την εργαστηριακή επιβεβαίωση της HIV λοίμωξης, αλλά κυρίως για τη μέτρηση του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής».

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος «το υπουργείο Υγείας δεσμευόταν (12 Νοεμβρίου 2016), πως έχει δρομολογηθεί η άμεση παραγγελία εξετάσεων από τα τέσσερα Εθνικά Κέντρα Αναφοράς για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών, ωστόσο κάτι τέτοιο ποτέ δε συνέβη. Αντίθετα, το πρόβλημα έχει αποκτήσει πλέον δραματικές διαστάσεις με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία χιλιάδων ανθρώπων που ζουν με HIV και δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις εξετάσεις τους».

Η «Θετική Φωνή» σημειώνει, ότι μόνο στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Ρετροϊών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκκρεμούν πάνω από 5.000 εξετάσεις. Στο αντίστοιχο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που καλύπτει τις ανάγκες της Βόρειας Ελλάδας, παραμένουν προς εξέταση 1.500 δείγματα, ενώ στο εργαστήριο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας εκκρεμούν άλλα 400 δείγματα αίματος.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Σύλλογος αναφέρει επίσης στην επιστολή του, ότι πριν από οκτώ μήνες το υπουργείο Υγείας «υποστήριξε πως έχουν ξεκινήσει ήδη από τον Ιούνιο του 2016 οι διαδικασίες για τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια αντιδραστηρίων από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Οχτώ μήνες μετά βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο της σύνταξης του τελικού κειμένου του διαγωνισμού, ενώ παραμένει άγνωστο πότε θα διενεργηθεί και πότε θα τελεσφορήσει».

Σημειώνει ότι «το πρόβλημα των ελλείψεων αντιδραστηρίων αποτελεί πάνω από όλα ένα προεξέχον ζήτημα δημόσιας υγείας, καθώς η μη σωστή παρακολούθηση της υγείας των οροθετικών ατόμων, βάσει των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το στόχο για περιορισμό των νέων κρουσμάτων HIV στη χώρα μας» και καταλήγει: «Η απρόσκοπτη πρόσβαση των οροθετικών ατόμων στα φάρμακα και στις εξετάσεις τους, αποτελεί θεμελιώδη και αδιαπραγμάτευτη παράμετρο στην πορεία προς την εξάλειψη της νόσου, καθώς μόνο έτσι οι άνθρωποι που ζουν με HIV καθίστανται σχεδόν μη μεταδοτικοί».
 
 
πηγη: http://www.newsbeast.gr/health/arthro/2588784/thetiki-foni-mizon-zitima-i-ellipsis-gia-tin-epiveveosi-ton-hiv-limoxeon
Θετική Φωνή: Μείζον ζήτημα οι ελλείψεις για την επιβεβαίωση των HIV λοιμώξεων Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 22, 2017 Rating: 5 «Η απρόσκοπτη πρόσβαση των οροθετικών ατόμων σε φάρμακα και εξετάσεις είναι θεμελιώδες δικαίωμα»     Παρέμβαση του υπουργού Υγείας...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: