728x90 AdSpace

Ειδησεις

[recent][ticker2]
8 Φεβρουαρίου 2017

Ταφόπλακα για την Ήπειρο οι δασικοί χάρτες… Περιφερειάρχης: Να αποσυρθούν άμεσαΤαφόπλακα για την Ήπειρο και τις δραστηριότητες που έχουν απομείνει στην ύπαιθρο αναμένεται να αποτελέσουν οι δασικοί χάρτες, η ανάρτηση των οποίων γίνεται τις ημέρες αυτές.

Ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, απηύθυνε δημόσια έκκληση, εκ νέου, ζητώντας να επικρατήσει η λογική και να αποσυρθούν άμεσα, καθώς τα νέα στοιχεία που προκύπτουν εντείνουν την ανησυχία.

Ο κ. Καχριμάνης, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος τη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου, προκειμένου να συζητήσει το θέμα και στη συνέχεια να επιδιωχθεί συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σ. Φαμέλλο.

Ο Περιφερειάρχης στις δηλώσεις του επεσήμανε για μια ακόμη φορά το ιδιαίτερο καθεστώς που ισχύει στις λεγόμενες "Νέες Χώρες" στην οποία ανήκει η Ήπειρος, πλην της Άρτας, που καθιστά ακόμη πιο σύνθετο το πρόβλημα με τους Δασικούς Χάρτες, καθώς εκτός των άλλων είναι αδύνατη η προσκόμιση των δικαιολογητικών που απαιτεί ο Νόμος για την αναγνώριση των ιδιοκτησιών.

"Στην Ήπειρο- εξήγησε - και λόγω του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και του Εμφυλίου που ακολούθησε έχουν καεί τα υποθηκοφυλακεία.

Το δεύτερο και βασικό πρόβλημα είναι ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το νομικό πλαίσιο στο οποίο "υπακούουν" οι δασικοί χάρτες δεν βοηθάει, γιατί προβλέπει την ύπαρξη εγγράφων κατοχής προ του 1946, όταν τότε ξεκίνησε το Αστικό Δίκαιο στην Ελλάδα. Μέχρι τότε στις Νέες Χώρες, ίσχυε το Ρωμαϊκό και Βυζαντινό Δίκαιο και έτσι σήμερα κινδυνεύουν να βρεθούν όλοι χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας.

Μετά το 1949 που άρχισε η μετανάστευση, εγκαταλείφτηκαν πολλές εκτάσεις που έως τότε ήταν αγροτικές, χορτολιβαδικές, αμπελοκαλλιέργειες. Η κατάστασή τους έχει αποτυπωθεί με τις αεροφωτογραφίες του 1945 από τις οποίες βγήκαν χάρτες. Αυτοί έπρεπε να είχαν εφαρμογή στις Νέες χώρες. Τώρα διαπιστώνουμε τεράστια προβλήματα".

Στη συνέχεια εστίασε στον επιμερισμό των εκτάσεων στους υπό ανάρτηση δασικούς χάρτες:

"Βλέπουμε- ανέφερε- ότι συνοδεύεται ένα τμήμα με δύο γράμματα είτε το Α, είτε το Δ. Παράδειγμα: Όταν λέει ΑΔ, σημαίνει ότι "Α" το 1945 ήταν γυμνή έκταση- αγρός, "Δ" ότι το 2008 είναι δάσος- δασική έκταση! Το ενδιάμεσο είναι που εμείς έχουμε προβλήματα, είτε γιατί δεν μπορούσαν να εγγραφούν διαθήκες και αποδοχές κληρονομιών στα υποθηκοφυλακεία , είτε γιατί ο κόσμος έφυγε και τώρα την εποχή της κρίσης ξαναγυρίζει εκεί που ξεκίνησαν οι γονείς τους. Όπου υπάρχει ο χαρακτηρισμός ΔΔ (δηλαδή δάση και το 1945 και το 2008) δεν τίθεται θέμα. Μιλάμε για όλες τις άλλες περιπτώσεις, που το 1945 ή και το 1960 (που δεν το λαμβάνει υπόψη ο νόμος) ήταν αγροτικές ή χορτολιβαδικές οι εκτάσεις".

Συνεχίζοντας ο Περιφερειάρχης είπε ότι αν εφαρμοστούν ως έχουν οι δασικοί χάρτες, αυτό θα είναι "ταφόπλακα στο πλεονέκτημα της περιοχής και της βιοποικιλότητας". "Για αυτό- πρόσθεσε- κάνω έκκληση έστω και την τελευταία στιγμή να επικρατήσει η λογική. Υπάρχουν αεροφωτογραφίες και του 1960 και εν πάση περιπτώσει να δούμε τα πράγματα ορθολογικά, ρεαλιστικά, και να μην καταστρέψουμε ότι μπορεί να υπάρξει σε αυτόν τον τόπο.

Ζήτησα σύγκληση της Ένωσης Περιφερειών, γιατί παντού υπάρχουν προβλήματα και να δούμε τον αρμόδιο Υπουργό, γιατί αλλιώς η κατάσταση θα είναι τραγική για τον τόπο. Θα καταστρέψουμε κόσμο, γιατί είναι απίθανα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα, έχουμε δει μέσα σε κληροτεμάχια που είχαν δοθεί σε ακτήμονες να χαρακτηρίζουν τμήματα δάση και δασικές εκτάσεις. Τα μόνα που εξαιρούν είναι αυτά που κατά καιρούς κάποιος ιδιώτης έχει ζητήσει αποχαρακτηρισμό. Λυπάμαι που το λέω, αλλά θα υπάρξουν προβλήματα και στην ελαιουργία και στην αμπελουργία και σε όλο τον ορεινό όγκο. Ζητώ να μην βάλουν τον κόσμο σε αυτή την περιπέτεια, να αφαιρέσουν από τους χάρτες όσες εκτάσεις είναι χαρακτηρισμένες ως ΑΔ τουλάχιστον και να συμπεριλάβουν μόνο τις εκτάσεις που έχουν δύο "Δ", δηλαδή αυτές που ήταν δάση και το 1945 και το 2008".πηγη: http://www.epiruspost.gr/reportaz/autodioikisi/42677-2017-02-07-12-59-27.html#.WJnEwxOn9UY.facebook
Ταφόπλακα για την Ήπειρο οι δασικοί χάρτες… Περιφερειάρχης: Να αποσυρθούν άμεσα Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 08, 2017 Rating: 5 Ταφόπλακα για την Ήπειρο και τις δραστηριότητες που έχουν απομείνει στην ύπαιθρο αναμένεται να αποτελέσουν οι δασικοί χάρτες, η ανάρτηση ...

Αντιδρασεις:

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: