728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

«Γαλάζιες κουκκίδες» για τη στήριξη των προσφύγων στην Ήπειρο



Κέντρα υποστήριξης για παιδιά, γυναίκες και οικογένειες προσφύγων, υπό τον τίτλο «Blue Dots», λειτουργούν σε 10 σημεία σε όλη την Ελλάδα από την οργάνωση «Solidarity Now» και τη UNICEF. Τα κέντρα βρίσκονται σε Αττική (Ελευσίνα και Μαραθώνας), Κεντρική Μακεδονία (Ωραιόκαστρο και Καβαλάρι), Ανατολική Μακεδονία (Δράμα) και Ήπειρο (Φιλιππιάδα, Ιωάννινα και Δολιανά).Το Solidarity Now δημιούργησε τα ειδικά Κέντρα Υποστήριξης γνωστά ως "Blue Dots" (γαλάζιες κουκκίδες), με στόχο την...
παροχή ζωτικής σημασίας υπηρεσιών και συμβουλευτικής.Το Solidarity Now, με την υποστήριξη της UNICEF, εφαρμόζει την καινοτόμο προσέγγιση διασύνδεσης των Blue Dots σε πανελλαδική κλίμακα. Το πρόγραμμα εγκαινιάστηκε από την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (UNHCR), τη UNICEF και το ICRC στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο λιμάνι του Πειραιά στις αρχές του 2016, με στόχο να διασφαλιστεί ένα βασικό πακέτο υπηρεσιών στη διάθεση του προσφυγικού πληθυσμού σε όλη την Ευρώπη αλλά και για να προωθηθεί η συμπληρωματικότητα μεταξύ των φορέων προστασίας που δραστηριοποιούνταν στο πεδίο.
Τα Blue Dots αναγνωρίζονται εύκολα δεδομένου ότι φέρουν το διακριτικό σήμα της μπλε κουκίδας, υποδεικνύοντας έτσι ότι μέσα από την παρούσα δομή παρέχονται δωρεάν μια σειρά από σημαντικές υπηρεσίες.Πρόκειται για Κέντρα Παιδικής και Οικογενειακής Φροντίδας που απευθύνονται σε παιδιά, γυναίκες και άλλες ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες που διαβιούν σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Αττική, την Ήπειρο καθώς και την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία αλλά και στον αστικό ιστό των παραπάνω περιοχών, εκεί όπου καταγράφονται οι μεγαλύτερες ανάγκες αυτών των πληθυσμών.
Η κάθε μονάδα Blue Dot αποτελεί έναν ασφαλή χώρο για τα παιδιά-πρόσφυγες και τις οικογένειές τους, ενώ το φάσμα των υπηρεσιών που προσφέρεται σε αυτό περιλαμβάνει νομική συμβουλευτική, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, διαμορφωμένο χώρο αποκλειστικά για μητέρες και μωρά/παιδιά.
Συγκεκριμένα, η λειτουργία των Κέντρων Παιδικής και Οικογενειακής Φροντίδας περιλαμβάνει:
- Δημιουργία χώρων φιλικών προς τα παιδιάμέσα στους οποίους υλοποιούνται ψυχοκοινωνικές, ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τους ανήλικους, με σκοπό να επαναφέρουν την αίσθηση καθημερινότητας που έχουν απωλέσει κατά τη διάρκεια του ταξιδιούκαι της εγκατάλειψης της πατρίδας.
- Εντοπισμός και παραπομπή των ευάλωτων ατόμων σε εξειδικευμένες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων οικογενειών, των ανύπαντρων μητέρων, των παιδιών σε κίνδυνο- με ιδιαίτερη έμφαση στην ασυνόδευτα παιδιά, των ατόμων με αναπηρίες ή ασθένειες, των περιπτώσεων που υπάρχουν υπόνοιες παράνομης διακίνησης, των θυμάτων σεξουαλικής και σεξιστικής βίας.
- Δημιουργία χώρων θηλασμού και παροχή νεογνικής και μεταγεννητικής συμβουλευτικής.
- Έγκυρη πληροφόρησηστους πρόσφυγες και μετανάστες σε σχέση με τα δικαιώματά τους (πριν και μετά την υποβολή αίτησης διεθνούς προστασίας).
- Παροχή γενικής ψυχοκοινωνικής υποστήριξηςκαι παραπομπές όπου κρίνεται απαραίτητο.


πηγη: http://epirusgate.blogspot.gr/2017/02/blog-post_675.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook
«Γαλάζιες κουκκίδες» για τη στήριξη των προσφύγων στην Ήπειρο Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 03, 2017 Rating: 5 Κέντρα υποστήριξης για παιδιά, γυναίκες και οικογένειες προσφύγων, υπό τον τίτλο «Blue Dots», λειτουργούν σε 10 σημεία σε όλη την Ελλάδα ...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: