728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Αύξηση τιμών για το λεμόνι στο Ν. Πρέβεζας και έπεται συνέχεια…



Σε μία εξαιρετική χρονιά αναμένεται να εξελιχθεί η φετινή για όσους ασχολούνται με το λεμόνι, με τις τιμές για τους παραγωγούς τις τελευταίες ημέρες να έχουν σημειώσει αύξηση έως και 50% περίπου, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της Agrenda πριν 2 εβδομάδες, που ανέφερε ότι προσεχώς θα ανέβουν οι τιμές.

Αναλυτικά, στην Αιγιαλεία οι τιμές για τους παραγωγούς είναι τώρα στα 45-50 λεπτά το κιλό, υψηλότερα κατά 10% περίπου σε σχέση με πριν 2 εβδομάδες, που ήταν στα 40-45. Η ανοδική κίνηση οφείλεται τόσο στο ότι η εμπορική περίοδος βαίνει στο τέλος της όσο και στη μειωμένη, ως γνωστόν, παραγωγή, λόγω των παγετών, και στη συνακόλουθη ζήτηση. Μάλιστα, η τάση των τιμών αναμένεται ανοδική, καθώς «η παραγωγή δεν καλύπτει τη ζήτηση», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισμών, Θανάσης Σωτηρόπουλος.

Επίσης, ρόλο στην άνοδο των τιμών, που αναμένεται να συνεχιστεί, έπαιξε και η κακοκαιρία πριν 15 ημέρες, με χαμηλές θερμοκρασίες, έως -7, και συνεχείς βροχές, που προκάλεσαν ζημιά στις λεμονιές, η οποία φαίνεται με την πάροδο των ημερών. «Το μέγεθος της ζημιάς θα φανεί μόλις ανέβουν οι θερμοκρασίες», εκτιμά ο κ. Σωτηρόπουλος.

Ίδια η εικόνα και στην Πρέβεζα, όπου αν και έχει ανέβει η ζήτηση, οι παραγωγοί δεν κόβουν, καθώς περιμένουν τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές για τους παραγωγούς στην Πρέβεζα έχουν αυξηθεί κατά 50% σε έναν μήνα, καθώς τώρα είναι στα 40-45 λεπτά το κιλό ανάλογα με την ποιότητα, ενώ τον Δεκέμβριο ήταν στα 30-31 λεπτά το κιλό. Εκεί φέτος ήρθαν μεσίτες από την Ιταλία προκειμένου να κόψουν λεμόνια από χωράφια, ωστόσο δεν ευοδώθηκε κάποια συνεργασία, καθώς οι παραγωγοί θεωρούν ότι θα έπαιρναν τα καλύτερα λεμόνια και τα υπόλοιπα θα τα «έβγαζαν σκάρτα». Βέβαια, η ποιότητα έχει βελτιωθεί πολύ λόγω της ζήτησης για το προϊόν τα τελευταία χρόνια.

Προκειμένου να επιτευχθεί η υψηλή ποιότητα απαιτείται συνεχής ενασχόληση με το χωράφι, 250 φορές το χρόνο, λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Κηπευτικού Συνεταιρισμού Πρέβεζας, Δημήτρης Καββαδάς, ο οποίος συμπληρώνει ότι φέτος δεν κάνει καθόλου εξαγωγές, καθώς το προϊόν δε φτάνει για να καλυφθεί η ζήτηση στην εγχώρια αγορά. Το ίδιο, επίσης, ισχύει και για άλλους συνεταιρισμούς που ασχολούνται με τα λεμόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Καββαδά, η σεζόν φέτος αναμένεται να τελειώσει πολύ γρήγορα.

Μία κανονική σεζόν ο όγκος της παραγωγής τελειώνει τέλος Μάρτη, σημείωσε ο κ. Καββαδάς. Σημειωτέον ότι πέρυσι που η παραγωγή ήταν πιο αυξημένη, το ενδιαφέρον ξεκινούσε τέτοια εποχή, με τις τιμές για τους παραγωγούς στα 35 λεπτά το κιλό κατά μέσο όρο, κατά 30% χαμηλότερα από φέτος, που όπως προαναφέρθηκε, οι τιμές είναι 40-45 λεπτά το κιλό. Επιπλέον, και οι τιμές εξαγωγής φέτος είναι υψηλότερες από την περσινή σεζόν.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον Χάρη Πράσινο, εµπορικό διευθυντή της Laconic Gardens (Λακωνικοί Κήποι), οι τιμές εξαγωγής πριν μία εβδομάδα ήταν 65 λεπτά το κιλό, πάνω από 80% αυξημένες από πέρυσι, που ήταν στα 35-40 λεπτά το κιλό.

Παράλληλα, φέτος οι Ισπανοί έχουν αυξημένη κατά 20% παραγωγή λόγω αφενός των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών αφετέρου της εισόδου στην παραγωγή των φυτεύσεων που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Freshplaza.com.



πηγη: http://www.atpreveza.gr/index.php/news/koinonia/item/22099-afkissi-timon-gia-to-lemoni-sto-n-prevezas.html#.WJNS2BzJIqw.facebook
Αύξηση τιμών για το λεμόνι στο Ν. Πρέβεζας και έπεται συνέχεια… Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 02, 2017 Rating: 5 Σε μία εξαιρετική χρονιά αναμένεται να εξελιχθεί η φετινή για όσους ασχολούνται με το λεμόνι, με τις τιμές για τους παραγωγούς τις τελευτ...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: