728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Θεατές στο ΕΣΠΑ οι μικροί Δήμοι… Τα «έψαλαν» στον Υπουργό αλλά απάντηση δεν πήραν!





«Δεν μπορούμε να ανοίξουμε τις κάνουλες και να ρέει το χρήμα άφθονο ούτε να πουλάμε παραμύθι»! Την φράση αυτή χρησιμοποίησε ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρος Χαρίτσης προκειμένου να αντικρούσει την πληθώρα προβλημάτων που έθεσαν οι δήμαρχοι της Ηπείρου, ειδικά οι δήμαρχοι των μικρών δήμων.

Μπορεί το ΕΣΠΑ να υπόσχεται ανάπτυξη και μεγάλα έργα, στον σχεδιασμό αυτό όμως, οι περισσότεροι Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης παραμένουν θεατές! Κι αυτό είτε γιατί υπάρχει αδυναμία να ολοκληρώσουν μελέτες λόγω υποστελέχωσης είτε γιατί τα πληθυσμιακά κριτήρια που συνοδεύουν τις περισσότερες προσκλήσεις τους αποκλείουν apriori.

Συνάμα οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί, κυρίως σε προκηρύξεις του Τομεακού Προγράμματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, μετρούν καθυστέρηση πολλών μηνών. Μάλιστα τείνει να συμπληρωθεί δεκάμηνο από όταν αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ξεκίνησε με εισήγηση του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη, ο οποίος παρουσίασε την πορεία του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος καθώς και τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί.

Στα έργα που δρομολογούνται μέσω άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων αναφέρθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη, κάνοντας ειδική μνεία στο Εμπορευματικό Κέντρο Θεσπρωτίας και στη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, η σύμβαση της οποίας αναμένεται να υπογραφεί μέχρι τις αρχές Μαΐου.

Ο Υπουργός συνεχάρη την Περιφέρεια Ηπείρου για το έργο που επιτελεί, όπως και για την συνεργασία με το Υπουργείο. Σημείωσε ότι πέρα από τα διαθέσιμα κονδύλια πιο σημαντικό είναι να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής ώστε οι επενδύσεις να πιάνουν τόπο.

Ο Υπουργός ανακοίνωσε την δημιουργία ενός νέου ταμείου, το Ταμείο Υποδομών, όπως το αποκάλεσε το οποίο θα λειτουργήσει τους επόμενους μήνες, όμως δεν διευκρίνισε ούτε τους πόρους που διαθέτει, ούτε τις χρηματοδοτικές πηγές, ούτε και τις δυνατότητες που θα παρέχει για την δρομολόγηση έργων.

Στην συνέχεια την σκυτάλη πήραν οι δήμαρχοι της Ηπείρου. Μεταξύ των άλλων τοποθετήθηκαν ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας και πρόεδρος της ΠΕΔ Γιάννης Λώλος, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ο Δήμαρχος Άρτας Χρήστος Τσιρογιάννης, ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ο Δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής, ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, ο Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Στάθης Γιαννούλης, Γεωργίου Καραισκάκη Περικλής Μίγδος, Φιλιατών Σπύρος Παππάς, η δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραίμη, ο Δήμαρχος Μετσόβου Κώστας Τζαφέας, Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου, Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, Πάργας Αντώνης Νάστας.

Από την σύσκεψη απουσίαζαν μόνο οι δήμαρχοι Κεντρικών Τζουμέρκων και Πρέβεζας.

Οι τοποθετήσεις όλων κινήθηκαν σε δύο βασικές κατευθύνσεις:

- Οι μικροί δήμοι είναι τελικοί δικαιούχοι σε ελάχιστες προσκλήσεις με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δρομολογήσουν έργα μέσω του ΕΣΠΑ, του μοναδικού χρηματοδοτικού προγράμματος που υπάρχει.

- Προσκλήσεις –ελάχιστες- στις οποίες έχουν υποβάλλει προτάσεις, καταγράφουν τεράστια καθυστέρηση στην αξιολόγηση.

Πέραν αυτού αναδείχθηκαν και επιμέρους ζητήματα, όπως η υποστελέχωση των δήμων και η πλήρης αδυναμία χρηματοδότησης για μικρότερες παρεμβάσεις, όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν με τον «Θησέα».

Ο Υπουργός χαρακτήρισε υπαρκτό και διαχρονικό το πρόβλημα με τους μικρούς δήμους, υποσχέθηκε κάποιες λύσεις για δρομολόγηση έργων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά δεν έδωσε καμία ουσιαστικά απάντηση στα συγκεκριμένα προβλήματα.

Έτσι έκλεισε με την φράση ότι «δεν μπορούμε να ανοίξουμε την κάνουλα που θα ρέει χρήμα».














πηγη:http://www.epiruspost.gr/reportaz/politics/42545-2017-01-30-15-14-38.html
Θεατές στο ΕΣΠΑ οι μικροί Δήμοι… Τα «έψαλαν» στον Υπουργό αλλά απάντηση δεν πήραν! Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Δευτέρα, Ιανουαρίου 30, 2017 Rating: 5 «Δεν μπορούμε να ανοίξουμε τις κάνουλες και να ρέει το χρήμα άφθονο ούτε να πουλάμε παραμύθι»! Την φράση αυτή χρησιμοποίησε ο Υπου...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: