728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Μοναδικά εκθέματα στο Μουσείο Αργυροτεχνίας.. Παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό!



Σπάνια έργα εκκλησιαστικής αργυροχοΐας, λαμπρά δείγματα της ηπειρώτικης τέχνης, παρουσιάζονται στην εντυπωσιακή έκθεση η οποία εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στα Ιωάννινα.

Όταν η τέχνη είναι ιερή, είναι ο τίτλος της έκθεσης, που συνδυάζει την παράδοση της επεξεργασίας του ασημιού με την πίστη και την εκκλησία.

Η έκθεση, που συνδιοργανώνεται από τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, τον Δήμο Ιωαννιτών και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, αποτελεί συνέχεια της έκθεσης «Η τέχνη του ασημιού των Ιωαννίνων», που φιλοξενήθηκε στο Μουσείο «Νέα Ιερουσαλήμ» της Μόσχας, στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016.

Τα έργα, που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα έως σήμερα, προβάλλονται σε ενότητες που παραπέμπουν στην πορεία από τη Γέννηση στην Ανάσταση, ενώ παράλληλα, στο εσωτερικό κάθε ενότητας, σε διάλογο με τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου, γίνεται ειδική αναφορά στην εξέλιξη της ηπειρώτικης αργυροτεχνίας, στους επώνυμους τεχνίτες και τους μεγάλους δωρητές.

Σημειώνεται ότι μοναδικά εκθέματα, όπως το επιχρυσωμένο Ευαγγέλιο του Χριστόδουλου Πανταζή, το Ιερό Ποτήριο με την υπογραφή του Αναστάσιου Σουγδουρή ή ο ενυπόγραφος Σταυρός του Αθανάσιου Τζημούρη, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό.

Τα αντικείμενα της έκθεσης προέρχονται από τις συλλογές της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, καθώς και από τις ιδιωτικές συλλογές των Αδελφών Βαρζώκα, Λεοντάρη Ζήνδρου, Κωνσταντίνου Ιωαννίδη, Χρυσόστομου Καρυοφύλλη, Αλέξανδρου Τζομάκα, Ηλία Φαίδωνα, Ευάγγελου Χρήστου.

Στα εγκαίνια της έκθεσης μίλησαν ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ο οποίος τόνισε ότι η ασημουργία είναι απολύτως ταυτισμένη με τα Γιάννινα. Αναφερόμενος στην έκθεση και τα αντικείμενα που φιλοξενεί σημείωσε ότι πρόκειται για έργα απαράμιλλης τέχνης ιερής, που κοσμούν Ιερούς Ναούς και λειτουργικά σκεύη, που μαρτυρούν μια σπουδαία έντεχνη αποτύπωση της λαϊκής ευσέβειας και υψηλές πνευματικές αναβάσεις, με άρτιες τεχνικές εκτελέσεις, που έκαναν και κάνουν τα Ιωάννινα ξακουστά και υπερήφανα σε όλο τον κόσμο!

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας και η Διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς Αλεξάνδρα Ράπτη, η οποία εξήρε τη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς για την διοργάνωση της συγκεκριμένης έκθεσης ενώ ανέφερε ότι στους λίγους μήνες που μετρά η λειτουργία του Μουσείου, έχει υποδεχθεί πάνω από δεκατρείς χιλιάδες επισκέπτες.









Μοναδικά εκθέματα στο Μουσείο Αργυροτεχνίας.. Παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό! Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 22, 2016 Rating: 5 Σπάνια έργα εκκλησιαστικής αργυροχοΐας, λαμπρά δείγματα της ηπειρώτικης τέχνης, παρουσιάζονται στην εντυπωσιακή έκθεση η οποία εγκαινιάστ...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: