728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Καταδίκη της Ελλάδας για την προστασία της caretta caretta

«Αναμενόμενη η καταδίκη λόγω ελλιπούς προστασίας»

 

 «Η καταδίκη της χώρας μας από το τέταρτο τμήμα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), λόγω της ελλιπούς προστασίας της χελώνας caretta caretta και του Nότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου, ήταν δυστυχώς αναμενόμενη», υπογραμμίζουν με ανακοίνωσή τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρχέλλων, Medasset και το WWF Ελλάς, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους, «εδώ και αρκετά χρόνια είμαστε ακροατές υποσχέσεων και θεατές προσπαθειών δίχως αντίκρισμα για την προστασία του Νοτίου Κυπαρισσιακού Κόλπου, της δεύτερης σημαντικότερης παραλίας ωοτοκίας της caretta caretta στην Μεσόγειο και ενός από τα σημαντικότερα αμμοθινικά οικοσυστήματα στην χώρα. Σύμφωνα με τις τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι πληγές στην περιοχή παραμένουν ανοιχτές καθώς παρατηρούνται:

Υποβάθμιση της παραλίας ωοτοκίας λόγω του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού επίπλων θαλάσσης, των παράνομων κατασκευών επί του αιγιαλού της και της έντονης φωτορύπανσης.

Διάνοιξη παράνομων οδών πρόσβασης και δρόμων προς και κατά μήκος των παραλιών με αποτέλεσμα την υποβάθμιση μοναδικής οικολογικής αξίας οικοτόπων, ειδικά των αμμοθινών.

Άναρχος σχεδιασμός έργων και δραστηριοτήτων, κυρίως επενδυτικών σχεδίων οικιστικής ανάπτυξης, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η υποχρέωση μη υποβάθμισης και δέουσας εκτίμησης των επιπτώσεων στην περιοχή Natura.

Μηδαμινά μέτρα φύλαξης της περιοχής με αποτέλεσμα την καθημερινή παρουσία τροχοφόρων και την έντονη ανθρώπινη παρουσία κατά τις νυχτερινές ώρες στην παραλία ωοτοκίας, καθώς και δεκάδες περιστατικά βανδαλισμού των φωλιών.

Όπως αναφέρουν οι τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις, «η υπόθεση ξεκίνησε με την προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Οκτώβριο του 2012, λόγω των ελλιπών μέτρων που είχε λάβει η χώρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας caretta caretta στην Ειδική Ζώνη Διατήρησης «Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι - Κυπαρισσία)».

Η Επιτροπή επισήμανε ότι η Ελλάδα ανέχεται ακόμα και στον πυρήνα του βιοτόπου, όπου εντοπίζεται το 82% περίπου της φωλεοποίησης, την ύπαρξη έργων και δραστηριοτήτων, χωρίς να έχουν αξιολογηθεί δεόντως οι επιπτώσεις τους στη συγκεκριμένη περιοχή, που έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000. Οι αυθαίρετες κατασκευές, η παράνομη διάνοιξη οδών και οι υποβληθείσες αιτήσεις οικοδομής για 50 κατοικίες από εταιρία που επιδιώκει την εμπορική εκμετάλλευση μεγάλης έκτασης σε ένα από τα πιο σημαντικά τμήματα της προστατευόμενης περιοχής, χωρίς την απαραίτητη αξιολόγηση, κινδυνεύουν να υποβαθμίσουν την περιοχή και προκαλούν όχληση στη θαλάσσια χελώνα.

Το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος δεσμεύθηκε τον Νοέμβριο του 2012 για τη λήψη μέτρων προστασίας της εν λόγω περιοχής και από τον Μάιο του 2013 έχει κινήσει τη διαδικασία για την προστασία του Νοτίου Κυπαρισσιακού Κόλπου. Δυστυχώς, όμως, μέχρι σήμερα τα μέτρα αυτά αφενός είναι μόνο έκτακτα και προσωρινά, αφετέρου δεν εφαρμόζονται από τις αρμόδιες αρχές. Ακόμα και η πρόσφατη υπουργική απόφαση που εκδόθηκε τον Μάιο του 2016 έχει ισχύ μόνο για 2 χρόνια και επομένως δεν εγγυάται την οριστική θεσμική θωράκιση της περιοχής».

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρχέλων, Medasset, και WWF Ελλάς καλούν, ως προς την περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου, για μία ακόμη φορά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ολοκληρώσει άμεσα τις διαδικασίες για την έκδοση του προεδρικού διατάγματος χαρακτηρισμού της περιοχής ως εθνικό πάρκο και να λάβει έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της παραλίας κατά την επόμενη περίοδο ωοτοκίας.

Τέλος, επισημαίνουν ότι η απόφαση του ΔΕΕ αποτελεί επίσης έναν βασικό μοχλό πίεσης προς την ελληνική πολιτεία για να προχωρήσει άμεσα σε ένα εθνικό σύστημα προστατευόμενων περιοχών, το οποίο θα είναι αντάξιο του φυσικού πλούτου της χώρας μας. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν την παραπομπή της στο ΔΕΕ για μη συμμόρφωση με την οδηγία για τους οικοτόπους.
 
 
πηγη: http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/2453741/katadiki-tis-elladas-gia-tin-prostasia-tis-caretta-caretta
Καταδίκη της Ελλάδας για την προστασία της caretta caretta Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Παρασκευή, Νοεμβρίου 11, 2016 Rating: 5 «Αναμενόμενη η καταδίκη λόγω ελλιπούς προστασίας»     «Η καταδίκη της χώρας μας από το τέταρτο τμήμα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκή...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: