728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Ημέρα ανείπωτης χαράς, η αρχή μιας τραγωδίας για την Πρέβεζα η 14η Σεπτεμβρίου 1944



Στις 14 Σεπτεμβρίου 1944 οι Γερμανοί Ναζί φεύγουν από την Πρέβεζα, μαζί με ντόπιους γερμανοτσολιάδες. Αποχωρούν από την πόλη, αφού ανατινάζουν πρώτα το παλιό λιμάνι και την αποθήκη πυρομαχικών στη Νικόπολη.

Δυνάμεις του ΕΛΑΣ αρχικά και του ΕΔΕΣ στη συνέχεια μπαίνουν στην πόλη, με τις ελληνικές σημαίες να ανεμίζουν. Σύμφωνα με μαρτυρίες μάλιστα οι δύο αντάρτικες ομάδες πραγματοποίησαν και κοινή παρέλαση. Ημέρα ανείπωτης χαράς για την Πρέβεζα.

Λίγα 24ωρα αργότερα θα ξεκινήσει η τραγωδία. Ένοπλοι του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ συγκρούονται σφοδρά μέσα στην πόλη. Οι μάχες θα κρατήσουν 10-12 ημέρες και θα καταλήξουν στο ειδεχθές έγκλημα της εκτέλεσης 48 Ελασιτών, Επονιτών και φιλοαριστερών πολιτών στη θέση Παργινόσκαλα, εξαιτίας ενός επικεφαλής του ΕΔΕΣ, του Δημητρίου Γαλάνη.

Υπάρχουν μαρτυρίες, που αδέλφια και πρωτοξάδερφα, όλοι τους με καταγωγή από το Νομό Πρέβεζας, βρεθηκαν αντιμέτωποι στις μάχες. Ο εμφύλιος σπαραγμός στη χειρότερη στιγμή του. Εποχές που όλοι οι Έλληνες εύχονται να μην έρθουν ποτέ ξανά.

Οι ιστορικοί και οι αυτόπτες μάρτυρες είναι οι αρμοδιότεροι να εξιστορήσουν και να αξιολογήσουν τα γεγονότα εκείνης της εποχής. Εμείς απλά τα αναφέρουμε...

326 - Η μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, Ελένη, ανακαλύπτει στην Ιερουσαλήμ τον Τίμιο Σταυρό.

1812 - Οι πρώτοι Γάλλοι στρατιώτες του Ναπολέοντα εισέρχονται στη Μόσχα.

1814 - Ανήμερα της Ύψωσης του Σταυρού, ο Νικόλαος Σκουφάς, ο Εμμανουήλ Ξάνθος και ο Αθανάσιος Τσακάλωφ, ιδρύουν στην Οδησσό τη Φιλική Εταιρεία.

2003 - Οι Σουηδοί απορρίπτουν με δημοψήφισμα την ένταξή τους στον «μηχανισμό του ευρώ» και συνεπώς την εισαγωγή του νέου νομίσματος στη χώρα τους.


Ημέρα ανείπωτης χαράς, η αρχή μιας τραγωδίας για την Πρέβεζα η 14η Σεπτεμβρίου 1944 Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 14, 2016 Rating: 5 Στις 14 Σεπτεμβρίου 1944 οι Γερμανοί Ναζί φεύγουν από την Πρέβεζα, μαζί με ντόπιους γερμανοτσολιάδες. Αποχωρούν από την πόλη, αφού ανατιν...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: