728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Παράνομο το ψάρεμα αχινών!! Πρόστιμα φωτιά!! (Το Προεδρικό Διάταγμα)Η είδηση δεν είναι πρόσφατη, αλλά είναι πάντα επίκαιρη, εν όψη καλοκαιριού!! Πρόστιμα - φωτιά, ύψους από 400 έως 3.000 ευρώ, θα πληρώνουν όλοι όσοι συλληφθούν να ψαρεύουν παράνομα αχινούς.....


για να τους φάνε!!

Η ερασιτεχνική αλιεία αχινών επιτρέπεται μόνο για τους κατόχους ερασιτεχνικής άδειας αλιείας από την κοινοτική και την εθνική νομοθεσία και οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται για την επιβολή των προστίμων.

Ο αχινός σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι είδος προς εξαφάνιση και οι αρμόδιες αρχές είναι, όπως φαίνεται, διατεθειμένες, να επιβάλουν τα τσουχτερά πρόστιμα στους κολυμβητές, ερασιτέχνες ψαράδες χωρίς άδεια αλιείας, απλούς πολίτες, που περνούν την ώρα τους ψαρεύοντας αχινούς.


Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι και η επαγγελματική αλιεία και μεταποίηση αχινού ελέγχεται, τουλάχιστον τυπικά, από τις ελληνικές αρχές. Στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της Ελλάδας, οι αχινοί προέρχονται είτε από παράνομους επαγγελματίες ή ερασιτέχνες ψαράδες, είτε από άλλες περιοχές της χώρας.

Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει από που προέρχονται, καθώς ελάχιστοι επαγγελματίες κρατούνε τιμολόγια. Το ερώτημα είναι αν οι ποσότητες των αχινών που φτάνουν στα τραπέζια προέρχονται από πιστοποιημένες μονάδες ή από νόμιμες δραστηριότητες επαγγελματιών και ερασιτεχνών(με άδεια) ψαράδες.

Ο αχινός, σύμφωνα με τους ειδικούς ιχθυολόγους, ως εδραίος οργανισμός (κάθεται σε ένα σημείο) συγκεντρώνει τη βρωμιά της θάλασσας, πολύ περισσότερο όταν υπάρχει μόλυνση.
 


Είναι ένας ακόμη μύθος δηλαδή ότι οι αχινοί βρίσκονται σε καθαρές θάλασσες. Μεγάλοι αριθμοί αχινών βρίσκονται δίπλα από ιχθυοτροφεία, με ότι αυτό συνεπάγεται...

Επιπλέον οι εργάτες που ασχολούνται με την «αποφλοίωση» των αχινών που φτάνουν στα τραπέζια μας χρειάζεται να είναι υγιείς, καθώς οι διάφοροι ιοί μεταφέρονται εύκολα μέσω των συγκεκριμένων οργανισμών.
 


Για το λόγο αυτόν συνιστάται στους καταναλωτές να αγοράζουν αχινούς μόνο από πιστοποιημένες μονάδες ή τουλάχιστον να ρωτούν τους ιδιοκτήτες των χώρων εστίασης από πού προέρχονται οι αχινοί που τους σερβίρουν, ασκώντας με το δικό τους τρόπο πιέσεις. Παράλληλα οι ελεγκτικές αρχές αναμένεται να πραγματοποιήσουν ελέγχους για να διαπιστώσουν πιθανές περιπτώσεις παράνομης διακίνησης αχινών σε χώρους εστίασης και υπόλοιπες αγορές.
 


Αυτή μέχρι πρότινος ήταν η νομοθεσία για το ψάρεμα των αχινών. Το τελευταίο διάστημα είχαμε την κατάργηση της ερασιτεχνικής αλιείας και την επάνοδό της τον Απρίλιο του 2016. Πριν από αυτές τις αλλαγές, δόθηκε το έτος 2014 η τελευταία ρυθμιστική απόφαση για το ψάρεμα των αχινών, επιτρεπόμενη πια και για τους κατόχους -και μόνο- ερασιτεχνικής άδειας αλιείας (προς το παρόν για τους κατόχους σκαφών). 
 


Ερασιτεχνική αλίευση αχινών

Η ερασιτεχνική αλίευση αχινού επιτρέπεται μόνο στους κατόχους ατομικής ερασιτεχνικής άδειας αλιείας.

Άρθρο 7

Τροποποίηση του π.δ. 373/1985 (Α΄131) Το π.δ. 373/1985 (Α΄131) «Ερασιτεχνική−αθλητική αλιεία», όπως ισχύει, τροποποιείται ως ακολούθως:
1. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 2 προστίθεται περίπτωση ζ΄ ως εξής:
«ζ) Με τα εργαλεία πιρούνα ή χέρα, με χειρισμό με το χέρι χωρίς τη βοήθεια οποιουδήποτε μηχανικού μέσου, καθώς και με ελεύθερη κατάδυση, για την αλιεία αχινών».
2. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 2 προστίθεται περίπτωση γ΄ ως εξής: «γ) Μέχρι είκοσι (20) άτομα αχινών ανά ημέρα ανά ερασιτέχνη αλιέα και τριάντα (30) άτομα αχινών ανά ημέρα συνολικά ανά ερασιτεχνικό σκάφος».

Άρθρο 8

Μέτρα για τη διατήρηση του πληθυσμού του αχινού

Σε περίπτωση που από τα στοιχεία παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας του τελευταίου/ων χρόνου/ων ή και από τα αποτελέσματα ερευνητικών εργασιών, προκύπτει η ανάγκη λήψης μέτρων για τη διατήρηση των φυσικών πληθυσμών του αχινού, σε όλη την επικράτεια ή σε επί μέρους γεωγραφικές περιοχές, εφαρμόζεται η παρ. 5 του άρθρου 10 του ν.δ. 420/1970 (Α΄27).Άρθρο 9

Κυρώσεις
Για τους παραβάτες του παρόντος εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 11 του ν.δ. 420/1970 (Α΄27), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 3 του ν.1740/1987 (Α΄221) και την παρ. 2 του άρθρου 9 του ν.2040/1992 (Α΄70) και τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 2332/1995 (Α΄181), καθώς και της παρ.2 του άρθρου 20 του ιδίου ως άνω ν.δ. 420/1970 (Α΄27), κατά περίπτωση.
Τα παρανόμως αλιευθέντα άτομα αχινού από επαγγελματική και ερασιτεχνική αλιεία, εφόσον είναι ζωντανά επιστρέφονται στη θάλασσα. Τα νεκρά άτομα κατάσχονται και εκποιούνται από τις αρμόδιες αρχές σύμφωνα με τις κτηνιατρικές διατάξεις, όπως κάθε φορά ισχύουν.

Άρθρο 10

Έναρξη ισχύος

Η ισχύς του παρόντος διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Kυβερνήσεως. Στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.
Αθήνα, 28 Απριλίου 2014

Δείτε το Προεδρικό Διάταγμα εδώ
Παράνομο το ψάρεμα αχινών!! Πρόστιμα φωτιά!! (Το Προεδρικό Διάταγμα) Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Παρασκευή, Αυγούστου 05, 2016 Rating: 5 Η είδηση δεν είναι πρόσφατη, αλλά είναι πάντα επίκαιρη, εν όψη καλοκαιριού!! Πρόστιμα - φωτιά, ύψους από 400 έως 3.000 ευρώ, θα πληρώνουν...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: