728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Στράτος Ιωάννου, αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου: Η Ήπειρος είναι προορισμός 4 εποχώνΟ κ. Στράτος Ιωάννου είναι τα τελευταία έξι χρόνια αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας και θεματικός αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για την τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου. Με σπουδές πολιτικού μηχανικού, είναι και ο ίδιος επαγγελματίας στον χώρο του τουρισμού (ιδιοκτήτης ξενοδοχείων σε Πρέβεζα και Πάργα). Άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό της ευρύτερης περιοχής μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για τον ίδιο και το πόσο σημαντικό είναι ένας πολιτικός να είναι καλός γνώστης της περιοχής και του τομέα ευθύνης του.

«Παρά την εκπληκτική ομορφιά της, η Ήπειρος δεν είναι ανάλογα γνωστή ως προορισμός», μου λέει. «Για εμάς αυτό σημαίνει ότι είμαστε σε φάση ανάπτυξης και σταδιακής ενίσχυσης του προορισμού «Ήπειρος», αλλά μας επιφορτίζει και με την ευθύνη αυτή η τουριστική ανάπτυξη που προωθούμε να εξασφαλίζει την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των Ηπειρωτών, όχι πρόσκαιρα και δυσανάλογα, αλλά σε μια ισόρροπη διάχυση και με όρους αειφορίας. Αυτό το διττό στόχο υπηρετούμε».

Τι προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης υπάρχουν;

Τα περιθώρια ανάπτυξης είναι τεράστια- τόσο ως προς την mainstream τουριστική ανάπτυξη όσο και για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που προωθούμε και για τις οποίες η Ήπειρος είναι ιδεώδης τόπος. Στην Ήπειρο υπήρχε η σημειακή μεγάλη ανάπτυξη (η οποία αμβλύνεται) κάποιων προορισμών, όπως των Συβότων και της Πάργας ή του Μετσόβου. Είναι στρατηγική μας στόχευση η διασπορά του τουριστικού ρεύματος τόσο χωρικά, δηλαδή σε όλη την επικράτεια της Ηπείρου, όσο και χρονικά, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και όλες τις εποχές. Η Ήπειρος προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες για τουρισμό ολόκληρο τον χρόνο.

Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής;

Καταρχήν η άγνωστη (ή λίγο γνωστή) πλευρά της Ηπείρου για το καλοκαίρι: Στην παραλιακή διαδρομή από Πρέβεζα, Πάργα, Σύβοτα ως το Δρέπανο και τη Σαγιάδα οι εκπληκτικές παραλίες μήκους 100 χιλιόμετρων, με τα γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά του Ιονίου Πελάγους εναλλάσσονται συνεχώς με τα πευκοδάση που ακουμπούν στη θάλασσα και δίνουν στον επισκέπτη ποικίλες επιλογές για διαμονή και αναψυχή. Πρόκειται για 100 χιλιόμετρα εξαίσιας ακτογραμμής στο Ιόνιο, με κοσμοπολίτικες παραλίες αλλά και παραλίες παρθένες, ανενόχλητες από τα στίφη των τουριστών. Στα παράλια της Ηπείρου οι κάτοικοι αισθάνονται ότι πραγματικά ζουν σε νησί. Αλλά και κάτοικοι πολλών ορεινών περιοχών της Ηπείρου νιώθουν προνομιούχοι, αφού η θάλασσα βρίσκεται σε μικρή απόσταση. Η πιο γνωστή πλευρά της Ηπείρου είναι βέβαια η αναλλοίωτη «άγρια» φύση, που διατηρείται σε παρθενική μορφή και περιλαμβάνει τόσο την φυσική ομορφιά των ορεινών όγκων και χωριών, των πανέμορφων ποταμών και λιμνών, του Αμβρακικού. Μέσα εδώ βρίσκεται η σπάνια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, αλλά και οι πανέμορφες πόλεις και χωριά, όπως τα Ιωάννινα, η Άρτα, η Πρέβεζα, η Ηγουμενίτσα, τα Ζαγόρια, το Μέτσοβο, κ.α.

Κατόπιν υπάρχει η παράδοση, που στην Ήπειρο είναι ζωντανό στοιχείο, στην καθημερινότητα, στα γλέντια, στη μουσική, στη γαστρονομία. Οι αρχαιότητες και η ιστορία, άριστα διατηρημένες και μοναδικές, όπως η Νικόπολη, το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, η Κασσώπη, η Δωδώνη, η Αμβρακία, τα Γίτανα, κ.α. αλλά και ο σπάνιος πλούτος των βυζαντινών εκκλησιών και μονών: η Μονή Παναγιάς Παρηγορήτισας στην Άρτα, Παναγίας της Μολυβδοσκέπαστης στην Κόνιτσα, οι Μονές Ντουραχάνης και Καστρίτσας στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, η Μονή Αγίας Παρασκευής στο Ζαγόρι, η Μονή Κηπίνας στα Τζουμέρκα, ο Άγιος Αθανάσιος και Άγιος Χαράλαμπος στην Πρέβεζα, η μονή Αβάσσου , κ.α.Τέλος, το γεγονός ότι η Ήπειρος είναι ένας οικονομικός προορισμός, που ανταποκρίνεται στις δυνατότητες της ελληνικής οικογένειας σε μέρες κρίσης, και αυτό είναι κάτι που θέλουμε να τονίσουμε. Η πρόσβαση έχει βελτιωθεί σημαντικά, καταρχήν με την Εγνατία από τη Βόρεια Ελλάδα, με το αεροδρόμιο του Ακτίου με απευθείας πτήσεις από την Αθήνα και το εξωτερικό, αλλά και σε λίγο με την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού. Το σύγχρονο λιμάνι της Ηγουμενίτσας αποτελεί μια σημαντική διεθνή πύλη εισόδου στην Ήπειρο.

Πως διαμορφώνεται η κατάσταση από την αρχή της ελληνικής κρίσης μέχρι σήμερα;

Ασφαλώς η κρίση έχει επηρεάσει πολύ τους Έλληνες, πολλοί δεν έχουν πια τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές. Όμως, η Ήπειρος είναι μια ανερχόμενη τουριστικά περιοχή που έχει την ανάπτυξη μπροστά της. Και φέτος έχουμε πάλι αισθητή αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την περιοχή μας. Πιστεύω και χάριν των προσπαθειών των επαγγελματιών του κλάδου, αλλά και των δικών μας πρωτοβουλιών, πηγαίνουμε καλύτερα από άλλους προορισμούς. Η βελτίωση αυτή καταγράφεται κάθε χρονιά, με την αύξηση των αφίξεων στο αεροδρόμιο του Ακτίου, στο οποίο προστίθενται συνεχώς νέες εταιρίες και πτήσεις από το εξωτερικό, στις κρατήσεις στα ξενοδοχεία, κ.α. Ειδικά για το αεροδρόμιο του Ακτίου, προσδοκούμε ότι με την παραχώρησή του στην Fraport και τον εκσυγχρονισμό του, θα υπάρξει σημαντική αύξηση των πτήσεων και συνακόλουθα της τουριστικής ανάπτυξης της Ηπείρου.

Πόσο κρίσιμος παράγοντας είναι ο τουρισμός για το εισόδημα και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής;

Αναμφισβήτητα ο τουρισμός δημιουργεί θέσεις εργασίας, δίνει εισόδημα στους Ηπειρώτες και αναβαθμίζει το βιοτικό τους επίπεδο. Για την Ήπειρο, τουρισμός και πρωτογενής τομέας (γεωργία-κτηνοτροφία), αποτελούν τους δύο μοχλούς στήριξης της τοπικής οικονομίας και της ανάπτυξης. Αλλά υπάρχουν περιοχές, όπως η Πάργα, που σχεδόν εξ ολοκλήρου βασίζουν την οικονομία τους στον τουρισμό.

Σχέδια από πλευράς Περιφέρειας για περαιτέρω ανάπτυξη υπάρχουν;

Συνεχίζουμε να οικοδομούμε, με σύγχρονους όρους προώθησης, την Ήπειρο ως προορισμό 4 εποχών, καθώς είναι πραγματικά από τις λίγες περιοχές που έχουν προτάσεις για όλο το χρόνο. Προωθούμε την Ήπειρο με βάση όλες τις μορφές τουρισμού που προσφέρει, εκτός από τον ήλιο, τη θάλασσα και το βουνό, τον πολιτιστικό τουρισμό, το θρησκευτικό τουρισμό, τον γαστρονομικό τουρισμό, τον θαλάσσιο τουρισμό, τον τουρισμό περιπέτειας και τον τουρισμό φύσης. Χρησιμοποιούμε σύγχρονη τεχνογνωσία για να προσφέρουμε σε όποιον επιλέξει την Ήπειρο μια ζεστή γεύση παραδοσιακής ηπειρώτικης φιλοξενίας. Εμπλουτίζουμε την εμπειρία του επισκέπτη με την περίφημη γαστρονομία μας από τα αγνά ηπειρώτικα προϊόντα, προωθώντας ιδέες όπως το Ελληνικό πρωϊνό Ηπείρου. Εισάγουμε καινοτόμες προσεγγίσεις όπως οι «Πολιτιστικές διαδρομές στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου»- είναι ένα καινοτόμο προϊόν που δημιουργούμε σε συνεργασία με τα Υπουργεία Τουρισμού και Πολιτισμού και το σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», και αποτελεί δείγμα του πως αντιλαμβανόμαστε την τουριστική ανάπτυξη. Επαινέθηκε ως πρότυπη ενέργεια από τον ευρωπαίο επίτροπο και προεντάχθηκε με προϋπολογισμό 37 εκ. Ίσως είναι το πιο καινοτόμο πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Τα αρχαία θέατρα της αρχαίας Νικόπολης και της Κασσώπης στην Πρέβεζα, της Αμβρακίας στην Άρτα, των Γιτάνων στη Θεσπρωτία και της Δωδώνης στα Ιωάννινα, συγκροτούν από κοινού μια πρόταση -υψηλών προδιαγραφών- επίσκεψης της Ηπείρου, σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που έχουμε ορατά αποτελέσματα και σημαντική μετρήσιμη πρόοδο. Αναβαθμίζουμε τις υπηρεσίες μας διαρκώς, βελτιωνόμαστε, ανταποκρινόμαστε καλύτερα σε ό,τι ζητούν οι επισκέπτες μας και οι καιροί. Είμαστε πραγματικά αισιόδοξοι για το τουριστικό μέλλον της Ηπείρου. 


 πηγη:http://www.huffingtonpost.gr/2016/08/08/stratos-ioannou-ipeiros_n_11371668.html
Στράτος Ιωάννου, αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου: Η Ήπειρος είναι προορισμός 4 εποχών Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Τρίτη, Αυγούστου 09, 2016 Rating: 5 Ο κ. Στράτος Ιωάννου είναι τα τελευταία έξι χρόνια αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας και θεματικός αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για την τουριστ...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: