728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Μία «ελπίδα ζωής» από την Περιφέρεια και την ΕΛΕΠΑΠ



Μία ελπίδα ζωής γεννήθηκε... Πρόκειται για την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, που συγκροτούν η Περιφέρεια Ηπείρου και η ΕΛΕΠΑΠ, και η οποία θα αναλάβει την λειτουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.

Την απόφαση έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο, ύστερα από εισήγηση που έγινε από τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Δ. Σιώλο, ενώ λεπτομερή ενημέρωση έκανε η Πρόεδρος της Τοπικής Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Ιωαννίνων της ΕΛΕΠΑΠ κ. Νατάσα Μπέγκα.

Η κ. Ν. Μπέγκα στην τοποθέτησή της σημείωσε μεταξύ άλλων πως φέτος συμπληρώνονται 35 χρόνια προσφοράς της ΕΛΕΠΑΠ στον τόπο μας, στη διάρκεια των οποίων έχουν στηριχθεί πάνω από 2000 παιδιά από την Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο.

" Η Περιφέρεια Ηπείρου- είπε- μας διέθεσε 15 στρέμματα πάνω στα οποία σήμερα ολοκληρώνεται ένας νέος οικισμός που θα διαμείνουν άτομα με νοητική υστέρηση, που όμως θα είναι λειτουργικά. Πρόκειται για το πρώτο τέτοιας μορφής έργο στην Ελλάδα, και το μεγαλύτερο έργο κοινωνικής πρόνοιας στην Ήπειρο". Πρόσθεσε μάλιστα ότι στη Στέγη Υποστηριζόμενων Ατόμων θα μπορούν να φιλοξενηθούν 28 έως 35 άτομα με νοητική υστέρηση και τα οποία δεν θα μπορούν να έχουν την στήριξη των οικείων τους.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η ΕΛΕΠΑΠ απευθύνθηκε στην Περιφέρεια για τη λειτουργία των Στεγών, είπε ότι αυτό έγινε για δύο λόγους:

"Ο πρώτος είναι ηθικός, καθώς αυτή δώρισε τα 15 στρ. και έκανε την προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή των Στεγών, και ο δεύτερος είναι να μπορούμε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα να τον διοικούμε με συνέπεια και συνέχεια. Κάθε ένας εκλεγμένος είναι πολύ πιο υπεύθυνος από έναν εθελοντή, όσο και αν αγαπάει αυτό που κάνει".

O Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης από την πλευρά του συνεχάρη όσους δραστηριοποιούνται στην ΕΛΕΠΑΠ, προσθέτοντας ότι η κ. Μπέγκα απευθύνεται για συνεργασία στον κατ΄ εξοχήν φορέα της Ηπείρου.

"Εμείς- ανέφερε ακόμη- συνεργαζόμαστε με όλους φορείς, οι οποίοι σε αντίστοιχες δράσεις θα στηριχθούν μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020. Όταν ανοίγεις την πόρτα και βλέπεις το πρόβλημα, λες ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ΕΛΕΠΑΠ και σε όσους εργάζονται σε αυτήν. Βοηθάμε την κοινωνία, τίποτε άλλο. Και η κ. Μπέγκα απέδειξε ότι μπορούμε».

Στην εισήγησή του ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Δ. Σιώλος, υπογράμμισε πως «με τη σημερινή απόφαση κλείνει ο κύκλος μιας σημαντικής συνεργασίας με την ΕΛΕΠΑΠ. Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, με προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και της ΕΛΕΠΑΠ. Έχουμε εξετάσει με την ΕΛΕΠΑΠ τη δυνατότητα λειτουργίας των Στεγών, μέσω της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου και της ΕΛΕΠΑΠ. Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί δυνατή και ευέλικτη η λειτουργία των Στεγών».

Στο πλαίσιο του έργου κατασκευάστηκαν επτά ισόγειες κατοικίες και ένας κοινόχρηστος χώρος, 1810 μ2 συνολικά. Όλες οι κατασκευές είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους και πληρούν τις προϋποθέσεις για την υποστηριζόμενη διαβίωση.

Περιλαμβάνεται μια κατοικία για βραχύβια παραμονή ατόμων με αναπηρία και ένας κοινόχρηστος χώρος καθημερινής φροντίδας και απασχόλησης, με γυμναστήριο, φυσιοθεραπεία, ιατρείο, εργαστήρια και έναν χώρο διημέρευσης – γενικής χρήσης. Ο περιβάλλον χώρος προβλέπεται να δεντροφυτευτεί και να διαμορφωθεί κατάλληλα για τις υπαίθριες δραστηριότητες των ενοίκων, με χώρο αθλοπαιδιών και χώρους υπαίθριας απασχόλησης και αναψυχής.

Επίσης, στο πλαίσιο της λειτουργίας της «ΕΛΠΙΔΑΣ ΖΩΗΣ» προβλέπεται η οργάνωση και διεξαγωγή ερευνών, δράσεων, κοινωνικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, καθώς και η οργάνωση δομών στέγασης (ξενώνες, οικοτροφεία, προστατευόμενα διαμερίσματα), καθώς και δομές επαγγελματικής κατάρτισης και δημιουργικής απασχόλησης.

Σκοποί της «ΕΛΠΙΔΑΣ ΖΩΗΣ» είναι η υποστήριξη των ΑμεΑ και των οικογενειών τους, η προώθηση και προάσπιση των συμφερόντων τους, η επαγγελματική εκπαίδευση και αποκατάστασή τους, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, κ.ά..


πηγη: http://www.epiruspost.gr/ipiros/ioannina/39137-2016-07-11-17-14-10.html
Μία «ελπίδα ζωής» από την Περιφέρεια και την ΕΛΕΠΑΠ Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Τρίτη, Ιουλίου 12, 2016 Rating: 5 Μία ελπίδα ζωής γεννήθηκε... Πρόκειται για την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, που συγκροτούν η Περιφέρεια Ηπείρου και η ΕΛΕΠΑΠ, και η ο...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: