728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Το ελαιόδεντρο της Χίου που διεκδικεί βραβείο ομορφιάς

Η ελιά Λιβεράνι υπολογίζεται ότι είναι 1.000 ετών και έχει ύψος 11,5 μέτρα

 

 



Ένα ελαιόδεντρο από το νησί της μαστίχας διεκδικεί την πρωτιά, αν όχι στο μέγεθος, τουλάχιστον στην ομορφιά. Ο λόγος για την ελιά του Λιβεράνι στην Καλλιμασιά, στα μαστιχοχώρια της νότιας Χίου.

Όλα ξεκίνησαν όταν η NASA δημοσίευσε φωτογραφία με μια ελιά στα Χανιά, ύψους 12,5 μέτρων, χαρακτηρίζοντάς την ως την μεγαλύτερη σε διάσταση ελιά παγκοσμίως.

Μάλιστα, από το συγκεκριμένο δέντρο, που θεωρείται πως μετρά πάνω από 3000 χρόνια ζωής, φτιάχτηκαν τα στεφάνια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και του Πεκίνου το 2008.

Διαφορετική άποψη διατύπωσε ο εκδότης Γιώργος Κουρής, που με επιστολή του στη NASA, υπογραμμίζει ότι στο κτήμα του στην Κεφαλονιά έχει μια ελιά τέσσερα μέτρα ψηλότερη από την ελιά στα Χανιά.

Κάπου εκεί ενεπλάκη και η ελιά Λιβεράνι, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Η ελιά Λιβεράνι υπολογίζεται ότι είναι 1000 ετών, έχει ύψος 11,5 μέτρα και χρόνια ολόκληρα προσπαθούμε να την αναδείξουμε», δήλωσε στην εφημερίδα της Χίου «Πολίτης», ο κάτοικος και ιστορικός ερευνητής της ιστορίας της περιοχής Δημήτρης Μελαχροινούδης και ανέφερε ότι «όλα ξεκίνησαν το 2002 όταν ο βοτανολόγος Λιβεράνι είχε επισκεφτεί την Χίο για τις ορχιδέες και ο Παντ. Σαλιάρης τον είχε φέρει στην Καλλιμασιά, όπου του δείξαμε την ελιά και μας είπε ότι είναι τουλάχιστον 1000 ετών και μπορεί να αναδειχθεί σε μνημείο».

«Η ελιά Λιβεράνι είναι ένα μνημείο που αξίζει κάποιος να επισκεφτεί. Στην Κύπρο 200 δέντρα έχουν αναδειχθεί σε μνημεία και στην Ελλάδα μόνο 60. Δυστυχώς δεν αρκεί μόνο η θέληση. Χρειάζεται προσπάθεια και δουλειά για να αναδειχθούν τα μνημεία του τόπου μας», σημείωσε ο κ. Μελαχροινούδης, τονίζοντας την ανάγκη προστασίας του συγκεκριμένου μνημείου της φύσης.
 
 
πηγη: http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/2309763/to-eleodentro-tis-chiou-pou-diekdiki-vravio-omorfias

 

Το ελαιόδεντρο της Χίου που διεκδικεί βραβείο ομορφιάς Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Παρασκευή, Ιουλίου 15, 2016 Rating: 5 Η ελιά Λιβεράνι υπολογίζεται ότι είναι 1.000 ετών και έχει ύψος 11,5 μέτρα     Ένα ελαιόδεντρο από το νησί της μαστίχας διεκδικεί ...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: