728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Χάλκινο μετάλλιο για 16χρονο Έλληνα στη Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών στο Χονγκ Κονγκ


Τι λέει για την εξίσωση της... επιτυχίας

 

 


«Δεν βλέπω το μετάλλιο απλώς ως το εισιτήριο για ένα από τα πολύ καλά Πανεπιστήμια, θα ήταν παράλογο να το έβλεπα έτσι, όταν πρόκειται για κάτι που αγαπώ τόσο πολύ και είναι επιβράβευση των κόπων μου». Ο 16χρονος Ραφαήλ Τσιάμης, «χάλκινος ολυμπιονίκης» στην 57η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων 2016, που διεξήχθη στο University of Science and Technology του Χονγκ Κονγκ, από τις 6 έως τις 16 Ιουλίου, μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη σημαντική διάκρισή του, για την κουλτούρα μαθηματικών σε άλλες χώρες και την ελληνική παράδοση στη Γεωμετρία, από εποχής ...Ευκλείδη και Αρχιμήδη.

«Από μικρή ηλικία μου άρεσαν τα μαθηματικά. Ξεκίνησα να παίρνω μέρος σε διαγωνισμούς από την Ε' Δημοτικού. Στο Γυμνάσιο συνέχισα να διαβάζω και να συμμετέχω σε διαγωνισμούς, με στόχο να διεκδικήσω κάποια στιγμή και μία θέση στην εθνική ομάδα, που θα εκπροσωπούσε την Ελλάδα στη Διεθνή Ολυμπιάδα», αναφέρει ο μαθητής, που ολοκλήρωσε φέτος την Α' Λυκείου στα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη.

Όσον αφορά την «εξίσωση» της επιτυχίας ο Ραφαήλ εξηγεί ότι «είναι σίγουρα απαραίτητη η ευφυΐα, η οποία, όμως, δε σημαίνει κάτι, εάν δεν υπάρχει κλίση στα μαθηματικά, αλλά το πιο σημαντικό, ανεξάρτητα από όλα τα άλλα, παραμένει η αγάπη, αφοσίωση και μελέτη, όπως φαίνεται και από επιτυχίες άλλων χωρών, όπως η Ρουμανία, που έχουν μαθηματική κουλτούρα και έχουν καθιερώσει και μαθηματικά σχολεία».

Άλλωστε, όπως προσθέτει, στους διεθνείς διαγωνισμούς, όπως η Μαθηματική Ολυμπιάδα, στους οποίους συμμετέχουν μαθητές από όλες τις χώρες του κόσμου, φαίνεται πόσο διαφορετική μπορεί να είναι η προσέγγιση των μαθηματικών ανά χώρα.«Οι ελληνικές ομάδες, για παράδειγμα, παραδοσιακά είναι ισχυρές στα προβλήματα της Γεωμετρίας, ίσως η παράδοση να έχει τις ρίζες της στον Ευκλείδη και τον Αρχιμήδη», λέει.

Η προετοιμασία της ελληνικής ομάδας για τη συμμετοχή της στη Μαθηματική Ολυμπιάδα ήταν καθημερινή και τα μαθήματα, σύμφωνα με τον Ραφαήλ «πάρα πολύ υψηλού επιπέδου, η μαθηματική εταιρεία μας βοήθησε πάρα πολύ να έχουμε μία καλή ομάδα και παρουσία, όπως και το Ίδρυμα Ωνάση, που χορηγεί όλες τις αποστολές και έτσι είχαμε αυτή τη μοναδική ευκαιρία και εμπειρία».

Ο 16χρονος μαθητής «βλέπει» ένα πιθανό μέλλον στο MIT, το Harvard ή το Cambridge , «πολύ μεγάλα Πανεπιστήμια, που παρέχουν σπουδαίες δυνατότητες για έρευνα και προοπτικές για επαγγελματική αποκατάσταση», χωρίς, ωστόσο, να αποκλείει την επιλογή και κάποιου από τα ελληνικά Πανεπιστήμια «που έχουν πολύ καλό επίπεδο στα Μαθηματικά, αν και υστερούν στις δυνατότητες για έρευνα».

Στην εθνική ομάδα που εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 57η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα (ΙΜΟ) συμμετείχε από τη Θεσσαλονίκη και ο 17χρονος Βασίλης Γεωργιάδης, επίσης μαθητής των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη, ο οποίος διακρίθηκε με Εύφημη Μνεία, που απονέμεται σε όποιον λύσει πλήρως ένα από τα προβλήματα.

Οι δύο μαθητές είχαν συμμετάσχει, δύο μήνες νωρίτερα (Μάιος 2016), στην 33η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα (ΒΜΟ), που πραγματοποιήθηκε στην Αλβανία, όπου κατέκτησαν το Αργυρό και Χάλκινο Μετάλλιο αντίστοιχα.
 
 
πηγη: http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/2314183/chalkino-metallio-gia-16chrono-ellina-sti-diethni-olimpiada-mathimatikon-sto-chongk-kongk
Χάλκινο μετάλλιο για 16χρονο Έλληνα στη Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών στο Χονγκ Κονγκ Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Δευτέρα, Ιουλίου 18, 2016 Rating: 5 Τι λέει για την εξίσωση της... επιτυχίας     «Δεν βλέπω το μετάλλιο απλώς ως το εισιτήριο για ένα από τα πολύ καλά Πανεπιστήμια, θ...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: