728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Το εθνικό σχέδιο δράσης για την ηπατίτιδα C



Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, θα συζητηθεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ηπατίτιδα C, με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, την πολιτική συνεννόηση και την αποτελεσματική πολιτική υγείας, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά την ομιλία του στην ημερίδα «Ηπατίτιδα C και Χρήση Ναρκωτικών στην Ελλάδα».

Στο υπουργείο Υγείας, είπε ο κ. Ξανθός συντασσόμαστε με το όραμα του ΠΟΥ για την εξάλειψη της νόσου ως το 2030 και εκπονούμε ένα συγκροτημένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης το οποίο στηρίζεται σε 7 άξονες:

-Πρωτογενής πρόληψη με επικέντρωση στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (μείωση βλάβης, υποκατάσταση, απεξάρτηση)

-Αγωγή υγείας και κοινωνική ευαισθητοποίηση

-Προσυμπτωματικός έλεγχος με στόχο την έγκαιρη διάγνωση

-Θεραπεία βάσει ενδείξεων/ μητρώο ασθενών

-Μακροχρόνια φροντίδα και παρακολούθηση

-Διαπραγμάτευση στις τιμές των φαρμάκων (Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ και Κοινή Διαπραγμάτευση μεταξύ κρατών- μελών της ΕΕ και της φαρμακοβιομηχανίας για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στη φαρμακευτική καινοτομία).

-Φαρμακευτική καινοτομία/ πρόσβαση των ασθενών στη σύγχρονη θεραπεία.

Σε ότι αφορά την πρόσβαση στα νέα φάρμακα, ο υπουργός επισήμανε ότι πήραν απόλυτη προτεραιότητα και έχουν πραγματοποιηθεί συμβουλευτικού χαρακτήρα συναντήσεις με την επιστημονική κοινότητα και τους συλλόγους ασθενών.

"Η ηπατίτιδα C και η ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας", είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια νόσο που εμφανίζεται με τρόπο ασύμμετρο στους οικονομικά αδύναμους, τις μειονότητες, τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών, τους έγκλειστους κ.α.

"Είναι, λοιπόν, επιτακτική η ανάγκη να ανταποκριθούμε, προωθώντας την ισότητα και ελαττώνοντας το φορτίο της νόσου, συμπεριλαμβανομένου του στίγματος, των διακρίσεων, του κοινωνικού αποκλεισμού και των δυσχερειών πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας".

Ο επιπολασμός της ηπατίτιδας C στην Ελλάδα ανέρχεται στο 1,16% του πληθυσμού, δηλ. περίπου 133.000 πάσχοντες εκ των οποίων το 1/3 βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ίνωσης (F3, F4). Τα νέα κρούσματα υπολογίζονται στα 3.500 ετησίως ενώ τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση του επιπολασμού στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ).

"Είναι σαφές ότι η κρίση έχει αυξήσει τη διακινδύνευση και την υγειονομική ανάγκη, επομένως απαιτείται να δοθεί πολιτική προτεραιότητα στην ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης και της δημόσιας υγείας, η οποία είναι η μόνη πραγματικά δημοκρατική πολιτική υγείας, καθώς ωφελεί με ισότιμο τρόπο τους πολίτες", υπογράμμισε ο κ. Ξανθός.


πηγη:http://magdasnews.gr
Το εθνικό σχέδιο δράσης για την ηπατίτιδα C Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Πέμπτη, Ιουνίου 09, 2016 Rating: 5 Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, θα συζητηθεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ηπατίτιδα C, με στόχο την ενημέρωση, την ευαι...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: