728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Το Γεωπάρκο Βίκου – Αώου «εργαλείο» ανάπτυξης ολόκληρης της Ηπείρου!



Υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας Περιφέρειας - UNESCO

Βασικό «εργαλείο» τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης όχι μόνο του Ζαγορίου και της Κόνιτσας, αλλά της ευρύτερης περιοχής θα αποτελέσει το Γεωπάρκο Βίκου – Αώου, μέλος εδώ και λίγα χρόνια του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, το οποίο έχει μπει απ’ το περασμένο φθινόπωρο υπό την προστασία της UNESCO!

H σφραγίδα της διεθνούς οργάνωσης αποτελεί ένα πιστοποιητικό ικανό να αναδείξει τον Βίκο – Αώο σε πόλο έλξης εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών απ’ όλο τον κόσμο, αρκεί φυσικά να πληροί πάντα τα αυστηρά κριτήρια και προδιαγραφές που θέτει η UNESCO.

Εκεί ακριβώς έγκειται το μεγάλο «στοίχημα» για όλους τους τοπικούς φορείς με επικεφαλής την Περιφέρεια Ηπείρου και για όσους δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Γεωπάρκου, οι οποίοι πάντως δεσμεύθηκαν ότι θα συμβάλλουν όσο μπορούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Χθες σε ημερίδα που έγινε στο «Du Lac» από την Περιφέρεια Ηπείρου και την «Ήπειρος Α.Ε.», παρουσιάστηκαν οι ευοίωνες προοπτικές του Γεωπάρκου Βίκου – Αώου.

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Καίτη Παπαχριστοπούλου - Τζιτζικώστα υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας στο οποίο δεν περιλαμβάνεται μόνο το Γεωπάρκο, αλλά και άλλες προτάσεις της Περιφέρειας όπως η Πολιτιστική Διαδρομή στα πέντε αρχαία θέατρα της Ηπείρου!

Συνέντευξη τύπου
Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι η δεύτερη μετά την Αττική που υπογράφει μνημόνιο συνεργασίας, γεγονός που δημιουργεί προϋποθέσεις τουριστικής ανάπτυξης για την περιοχή, προβολής των μνημείων της, όπως φυσικών, άυλης κληρονομιάς, μνήμες του κόσμου (γραπτά μνημεία), και παράλληλα τα γεωπάρκα, τόνισε χθες η κ. Καίτη Παπαχριστοπούλου - Τζιτζικώστα στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Αλέκο Καχριμάνη.

Όπως σημείωσε με έμφαση, «σήμερα (σ.σ. χθες) δημιουργήθηκε μια πρόταση για το πώς μπορούμε να προωθήσουμε την ιδέα των γεωπάρκων, που από το 2015 αποτελούν μνημεία της UNESCO.

Στην Ελλάδα έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα πέντε γεωπάρκα, εκ των οποίων ένα είναι το Γεωπάρκο Βίκου – Αώου. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να προβάλλεται το συγκεκριμένο Γεωπάρκο ακόμα και σε εκδηλώσεις, όπως είναι οι εκθέσεις που συμμετέχει η Περιφέρεια, γιατί υπάρχουν λάτρεις των γεωπάρκων που μπορούν να προσέλθουν για να απολαύσουν τη μοναδικότητα αυτών των μνημείων».

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, ευχαρίστησε και δημόσια την Πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής για την UNESCO για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας σημειώνοντας πως αυτό «θα βοηθήσει πολύ καθοδηγώντας μας για το τι πρέπει να κάνουμε ώστε να μπορέσουμε σιγά - σιγά να εντάξουμε κομμάτια από την περιοχή μας που αξίζουν, αρχικά στον ελληνικό κατάλογο και στη συνέχεια στο διεθνή κατάλογο της UNESCO».

Στόχος της Περιφέρειας είναι η προώθηση του Γεωπάρκου Βίκου - Αώου εντός του Παγκοσμίου Δικτύου Γεωπάρκων ως μέρος γεωλογικής κληρονομιάς καθώς και εξαιρετικής επιστημονικής και εκπαιδευτικής σημασίας, σπανιότητας και ομορφιάς με στόχο την τουριστική, πολιτιστική και εκπαιδευτική ανάπτυξη της περιοχής.

Άλλες προτάσεις
Ο κ. Καχριμάνης τόνισε πως η Περιφέρεια μέσα από τις Πολιτιστικές Διαδρομές στα πέντε αρχαία θέατρα της Ηπείρου κάνει μια τεράστια προσπάθεια για να τα αναδείξει με πόρους του ΕΣΠΑ 2014 - 20 και με τη βοήθεια της Επιτροπής της UNESCO θα της δοθεί η δυνατότητα να προχωρήσει τα βήματα για τα θέατρα της Δωδώνης, Κασσώπης, Γιτάνων, Αμβρακίας και Νικόπολης. Επίσης, είπε πως στις προτάσεις της Περιφέρειας που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο είναι η αρχαία Νικόπολη, καθώς μέσα από τις Πολιτιστικές Διαδρομές θα βγει εκτός η Εθνική Οδός και θα ενοποιηθεί όλος ο αρχαιολογικός χώρος, η περιοχή Ζαγορίου, που είναι εντός του Γεωπάρκου Βίκου - Αώου, καθώς επίσης τα βυζαντινά μνημεία στην Άρτα μαζί με την Αρχαία Αμβρακία.

«Απαιτείται συνέργεια…»
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και όσα είπε χθες ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων Νικόλαος Ζούρος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο οποίος μιλώντας για τις προοπτικές του Γεωπάρκου Βίκου – Αώου, τόνισε πως «το πρώτο που απαιτείται είναι η συνέργεια ανάμεσα σε όλους τους τοπικούς φορείς για την αξιοποίηση της διεθνούς αναγνώρισης της συγκεκριμένης περιοχής».

Όπως σημείωσε, το σήμα που απέσπασε αυτή είναι σαφές και ορατό στους επισκέπτες, οι οποίοι όμως για να έρθουν θα πρέπει να πληροφορηθούν την ύπαρξη του Γεωπάρκου και αυτό είναι μία διαδικασία που απαιτεί πολλή δουλειά. Αν το στοίχημα κερδηθεί, ενδέχεται να πολλαπλασιαστούν ιλιγγιωδώς οι επισκέπτες της περιοχής όπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις γεωπάρκων!

«Όσοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή πρέπει να κατανοήσουν την αναγνώριση αυτή γιατί όλοι όσοι βρεθούν υπό τον τίτλο του γεωπάρκου – μνημείου φυσικής κληρονομιάς της UNESCO θα αποκομίσουν οφέλη απ’ αυτό», υπογράμμισε ο κ. Ζούρος.

Ωστόσο, τώρα αρχίζουν τα… δύσκολα, όπως είπε, καθώς διεθνής επιτροπή θα αξιολογήσει μέσα στο καλοκαίρι, όχι τη φυσική «προίκα» και τα μνημεία της περιοχής που είναι δεδομένα, αλλά το πόσο έχουν προχωρήσει δράσεις προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης αυτής της κληρονομιάς.



πηγη: http://www.fanaripress.gr/periphereia-epeirou/geoparko-bikou-aoou-ergaleio-anaptuxes.html
Το Γεωπάρκο Βίκου – Αώου «εργαλείο» ανάπτυξης ολόκληρης της Ηπείρου! Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Σάββατο, Ιουνίου 18, 2016 Rating: 5 Υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας Περιφέρειας - UNESCO Βασικό «εργαλείο» τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης όχι μόνο του Ζαγορίου κα...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: