728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Διχούνι: Αγώνας για τη διάσωση του Μοναστηριού



Ένας σπάνιος θησαυρός.. Μονή Διχουνίου. Κι όμως.. Ο χρόνος έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια του και ο κίνδυνος πλέον για ένα ιστορικό μνημείο της Ηπείρου είναι μεγάλος.

Το μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου Διχουνίου, βρίσκεται κοντά στο Ραδοβίζι της Δημοτικής Ενότητας Μολοσσών. Ο χρόνος της ίδρυσης είναι άγνωστος, αλλά εκεί μόνασε ο Διονύσιος Φιλόσοφος κι από κει ξεκίνησε η επανάσταση του 1611. Η αποτυχία της οδήγησε τον Διονύσιο στον θάνατο και τη Μονή στην καταστροφή.
Εκατόν πενήντα χρόνια μετά το μοναστήρι ξαναχτίστηκε. Μονόκλιτη βασιλική με τρούλο η μονή, όμως σήμερα το καθολικό παρουσιάζει πολύ σοβαρά προβλήματα.

Προβλήματα τα οποία κατέγραψε κλιμάκιο καθηγητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στην επιτόπια επίσκεψη που πραγματοποίησε με στόχο να συνδράμει από την πλευρά του για την οριστικοποίηση των μελετών που χρειάζονται.

Πρόκειται για μία αυτοψία που έγινε μετά την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ζίτσας, στην προσπάθεια που γίνεται για τη διάσωση του μοναστηριού.

Η αγωνία όλων μας για να σώσουμε το μνημείο, είναι μεγάλη, δήλωσε ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, σημειώνοντας ότι αυτό που προέχει είναι να φτάσουμε σε οριστικές μελέτες.

«Το κλιμάκιο του Πολυτεχνείου, ελπίζουμε να βάλει το λιθαράκι που χρειαζόμαστε ώστε να φτάσουμε σε ένα τέρμα και να προχωρήσουμε στη δημοπράτηση για τη στερέωση του καθολικού. Οι ζημιές που έχουν καταγραφεί είναι μεγάλες και θεωρούμε ότι χρειάζονται αρκετές παρεμβάσεις στη Μονή» τόνισε ο κ. Πλιάκος.



πηγη: http://www.epiruspost.gr/ipiros/ioannina/38642-2016-06-13-14-49-56.html
Διχούνι: Αγώνας για τη διάσωση του Μοναστηριού Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Δευτέρα, Ιουνίου 13, 2016 Rating: 5 Ένας σπάνιος θησαυρός.. Μονή Διχουνίου. Κι όμως.. Ο χρόνος έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια του και ο κίνδυνος πλέον για ένα ιστορικό μνη...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: