728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Τα φ/β μπορούν να καλύψουν ως και το 13% της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης ως το 2030



Το μερίδιο των φωτοβολταϊκών στην παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2030θα μπορούσε να αυξηθεί στο 13%, αντί του 2% που είναι σήμερα, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού ΑΠΕ (IRENA).

Στο πλαίσιο της διεθνούς κλαδικής έκθεσης Intersolar Europe, ο Οργανισμός ΑΠΕ έδωσε στη δημοσιότητα το report «Letting in the Light: How Solar Photovoltaics Will Revolutionize the Electricity System», όπου τονίζεται ότι η φωτοβολταϊκή βιομηχανία είναι έτοιμη για μαζική επέκταση, κυρίως λόγω της μείωσης κόστους.

Εκτιμάται ότι η φ/β ισχύς μπορεί να φτάσει τα 1.760-2.500 GW ως το 2030, από τα 227 GW που είναι σήμερα.

«Σε πρόσφατες αναλύσεις που έκανε ο IRENA διαπιστώθηκε ότι η μείωση κόστους σε φ/β και αιολικά θα συνεχιστεί και στο μέλλον, με περαιτέρω μειώσεις που θα αγγίξουν ως και το 59% ειδικά στα φ/β μέσα στα επόμενα 10 χρόνια», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού ΑΠΕ, Adnan Z. Amin.

Ο ίδιος συμπληρώνει ότι σε αυτό το report «διαπιστώνεται ότι οι μειώσεις κόστους στα φ/β, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, μπορούν να οδηγήσουν σε δραματική επέκταση της φ/β ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η μετάβαση σε ένα ηλεκτρικό σύστημα που βασίζεται στις ΑΠΕ είναι σε εξέλιξη, με τα φ/β να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο».
 
Cost reduction potential for solar and wind power, 2015-2025



Εστιάζοντας στην τεχνολογία, την οικονομία, τις εφαρμογές, τις υποδομές, την πολιτική και τις επιπτώσεις, το report παρέχει μια επισκόπηση της παγκόσμιας φ/β βιομηχανίας και τις προοπτικές της για το μέλλον. Ειδικότερα επισημαίνονται τα εξής:

Ισχύς: Η φ/β ισχύς είναι η πιο ευρέως διαδεδομένη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο. Αντιπροσώπευσε το 20% του συνόλου των νέων εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής το 2015. Την τελευταία 5ετία, η ισχύς της έχει αυξηθεί από τα 40 GW στα 227 GW.

Κόστος: Το κόστος της φ/β ενέργειας ανέρχεται στα 5-10 σέντς του δολ. ανά κιλοβατώρα (KWh) σε Ευρώπη, Κίνα, Ινδία, Ν. Αφρική και ΗΠΑ. Το 2015 σημειώθηκαν ρεκόρ χαμηλών τιμών σε Ην. Αραβικά Εμιράτα (5,84 σέντς/KWh), Περού (4,8 σέντς/KWh) και Μεξικό (4,8 σέντς/KWh). Τον περασμένο Μάιο σε δημοπρασία στο Ντουμπάι κατατέθηκε προσφορά για 3 σέντς την KWh.

Επενδύσεις: Τα φ/β αντιπροσωπεύουν πλέον περισσότερο από το 50% του συνόλου των επενδύσεων στον κλάδο των ΑΠΕ. Το 2015, οι επενδύσεις παγκοσμίως έφθασαν τα 67 δισ. δολ. για φ/β στέγης, τα 92 δισ. για φ/β εξαιρετικά μεγάλης ισχύος, και τα 267 εκατ. για συστήματα εκτός δικτύου.

Θέσεις εργασίας: Ο κλάδος απασχολεί σήμερα συνολικά 2,8 εκατ. υπαλλήλους στο στάδιο της κατασκευής, εγκατάστασης και συντήρησης ενός φ/β.

Περιβάλλον: Η παραγωγή φ/β ενέργειας έχει οδηγήσει σε μείωση του CO2 ως και 300 εκατ. τόνους το χρόνο. Το νούμερο αυτό μπορεί να φτάσει και τους 3 γιγατόνους ετησίως ως το 2030.

Κατά τον Amin «η παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί άνω του 50% ως το 2030, κυρίως σε αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες. Για να καλυφθεί η ζήτηση αυτή οι κυβερνήσεις πρέπει να εφαρμόσουν πολιτικές που θα επιτρέψουν στα φ/β να αναπτυχθούν πλήρως».
 
Τα φ/β μπορούν να καλύψουν ως και το 13% της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης ως το 2030 Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Κυριακή, Ιουνίου 26, 2016 Rating: 5 Το μερίδιο των φωτοβολταϊκών στην παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2030θα μπορούσε να αυξηθεί στο 13%, α...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: