728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Η Ελλάδα χάνει την προστασία για φέτα κι ελιές



Με βαρύτατους χαρακτηρισμούς κατά των υπουργών Οικονομίας και Εξωτερικών, καταφέρεται η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων κατονομάζοντάς τους ως υπεύθυνους για τον κίνδυνο να χαθεί η προστασία ονομασίας για τη φέτα και την ελιά Καλαμάτας στη συμφωνία της Ε.Ε. με τη Νότιο Αφρική.

Η Ελλάδα χάνει την προστασία για τα δύο αυτά Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης, που αποτελούν ναυαρχίδα της ελληνικής κτηνοτροφίας, αν δεν προβάλλει βέτο, καθώς στην επικείμενη συμφωνία με τη Νότιο Αφρική 27 χώρες της ΕΕ προστάτεψαν 250 Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης, ενώ η ελληνική πλευρά κανένα.

Ανοιχτή επιστολή, στην οποία τονίζει ότι «χωρίς βέτο η Ελλάδα χάνει την προστασία της φέτας και των ελιών Καλαμάτας, στη συμφωνία της ΕΕ με τη Νότιο Αφρική» απέστειλε στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ).

«Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και στο παρά πέντε, να πει επιτέλους "όχι" στη συγκεκριμένη συμφωνία, αλλά και σε κάθε επόμενη, και να απαιτήσει την πλήρη προστασία των δύο αυτών προϊόντων ΠΟΠ "ναυαρχίδες" της χώρας μας» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της ΠΕΚ, Δημήτρης Καμπούρης, οποίος καλεί τους εμπλεκόμενους φορείς να αντιδράσουν.

«Αγρότες, κτηνοτρόφοι, τυποποιητές, πολίτες και όλοι οι Έλληνες βουλευτές, πρέπει να αντιδράσουμε από κοινού και δυναμικά, προκειμένου να αλλάξει η επικείμενη καταστροφική για την αγροτική και εθνική οικονομία, συμφωνία τής ΕΕ με την Νότιο Αφρική» σημειώνει.

Στην επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, η ΠΕΚ εκφράζει την απορία της για το γεγονός ότι οι Έλληνες υπουργοί Οικονομίας και Εξωτερικών «ετέθησαν εντελώς αντίθετα στην ξεκάθαρη και ορθή θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, που διαφώνησε και απείλησε ότι δεν θα υπογράψει τη συμφωνία με τη Ν. Αφρική εάν δεν ληφθούν, ως ελάχιστο, κάποια μέτρα προστασίας για τη φέτα».

Οι «εντελώς αντίθετες και συγκαταβατικές παρεμβάσεις των υπουργών Οικονομίας και Εξωτερικών, Γιώργου Σταθάκη και Νίκου Κοτζιά, κατέστρεψαν τη διαπραγματευτική θέση του κ. Αποστόλου, με αποτέλεσμα ο Επίτροπος για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ, Φίλ Χόγκαν, να αγνοήσει εντελώς την καταρχήν θετική για μας ρύθμιση και να ζητήσει εκ νέου από την Ελλάδα να αποδεχθεί το αρχικό, και καταστροφικό για την προστασία της φέτας, αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων» αναφέρεται στην επιστολή της η ΠΕΚ και προστίθεται: «Οι κύριοι Σταθάκης και Κοτζιάς "αρμενίζουν στραβά" και θέλουν να ενδώσουν και να μας δώσουν.»

Τους καταγγέλλουμε για αυτήν τους τη στάση και ζητούμε την άμεση συνάντηση μαζί σας, προκειμένου να σας ενημερώσουμε πληρέστερα. Απαιτούμε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να θέσει βέτο στο συμβούλιο υπουργών για υιοθέτηση της συμφωνίας και από τον πρέσβη μας να μη συμφωνήσει την Τετάρτη 1η Ιουνίου στην ΕΜΑ (πρέσβεις 28 και στις Βρυξέλλες)».



πηγη: http://www.epiruspost.gr/oikonomia/agrotika/38368-2016-05-30-15-17-40.html
Η Ελλάδα χάνει την προστασία για φέτα κι ελιές Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Δευτέρα, Μαΐου 30, 2016 Rating: 5 Με βαρύτατους χαρακτηρισμούς κατά των υπουργών Οικονομίας και Εξωτερικών, καταφέρεται η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων κατονομάζοντάς τους ...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: