728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Μονή Σπηλιώτισσας… Μετρώντας τους αιώνες



Σκαρφαλωμένο ψηλά σε βραχώδες τείχισμα, απολαμβάνει τη θέα στις κατάφυτες όχθες του Βοϊδομάτη, κτισμένο καθώς είναι σε εκείνο το στένωμα του φαραγγιού του Βίκου που παρεμβάλλεται ανάμεσα στα διάσημα χωριά του Ζαγοριού, Πάπιγκο και Αρίστη.

Χτισμένο πάνω σε βράχο το μοναστήρι της Παναγίας Σπηλιώτισσας.

Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή θεωρείται πως κατασκευάστηκε το 1579 μ.Χ., επιγραφές όμως που σώζονται, αναφέρουν ότι κτίστηκε το 1665 μ.Χ. από τους μοναχούς Ιωακείμ και Σωφρόνιο.

Το καθολικό του συνδυάζει δύο αρχιτεκτονικούς ρυθμούς, μονοκάμαρο με τρούλο και σταυρεπίστεγο. Στο εσωτερικό του φιλοξενεί θαυμάσιας τεχνοτροπίας τοιχογραφίες του 17ου αιώνα και διακοσμητικές παραστάσεις Χιονιαδιτών ζωγράφων. Επί τουρκοκρατίας υπήρξε καταφύγιο των κατοίκων της περιοχής.

Σήμερα το μοναστήρι έχει εγκαταλειφθεί, ωστόσο εκτελούνται εργασίες αναπαλαίωσης.

Προσεγγίζεται από το χωριό Αρίστη του Δυτικού Ζαγοριού (48 χλμ. από τα Ιωάννινα). Από την πλατεία της Αρίστης ο δρόμος κατηφορίζει προς τη γέφυρα του Βοϊδομάτη. Πριν την περάσετε, θα δείτε αριστερά το καλογραμμένο μονοπάτι (400 μέτρα) που καταλήγει στην είσοδο του μοναστηριού.


Μονή Σπηλιώτισσας… Μετρώντας τους αιώνες Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Τρίτη, Μαΐου 10, 2016 Rating: 5 Σκαρφαλωμένο ψηλά σε βραχώδες τείχισμα, απολαμβάνει τη θέα στις κατάφυτες όχθες του Βοϊδομάτη, κτισμένο καθώς είναι σε εκείνο το στένωμα ...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: