728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Πόσο αυξάνονται τα καύσιμα - Οι νέες τιμές για βενζίνη, πετρέλαιο και αέριο

Πόσο αυξάνονται τα καύσιμα - Οι νέες τιμές για βενζίνη, πετρέλαιο και αέριο



Μεγ΄λαλη επιβάρυνση στο σύνολο της οικονομίας αλλά και την κοινωνίας φέρνουν οι αυξήσεις των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα από τις αρχές Ιουνίου όπως προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές.

Αν και κυβερνητικά στελέχη διαβεβαίωναν ότι δεν πρόκειται να γίνει αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο τελικά αυξάνεται η φορολογία σε όλα τα καύσιμα. Τις αυξήσεις θα δουν όλοι ανεξαιρέτως στα πρατήρια καυσίμων και θα αφορούν βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης, υγραέριο, αέριο και κηροζίνη. Η αύξηση του Φ.Π.Α. από 23% στο 24% και στην βενζίνη μεταφράζεται με αύξηση της λιανικής τιμής των καυσίμων κατά 10 λεπτά το χιλιόλιτρο. Η αύξηση στην λιανική τιμή της αμόλυβδης αναμένεται να είναι της τάξης των 0,03 έως 0,05 ευρώ ανά λίτρο. Έτσι, η τιμή θα εκτιναχθεί από το 1,32 που είναι σήμερα κατά μέσο όρο στην Αττική περίπου στα 1,37 ευρώ το λίτρο, επιβαρύνοντας κατά πολύ τους καταναλωτές. Η μέση λιανική τιμή του πετρελαίου κίνηση από την αύξηση του ΕΦΚ αναμένεται να διαμορφώσει την τιμή στα 1,12 έως 1,15 ευρώ ανά λίτρο. Πέρα από την αύξηση του κόστους των μεταφορών, που τελικά θα επιβαρύνει όλα τα προϊόντα που καταλήγουν στα νοικοκυριά, έρχεται εκ νέου αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, παρά τις απώλειες εσόδων των προηγούμενων ετών και παρά το βαρύ κοινωνικό πλήγμα. Προκειμένου να αιτιολογηθεί η απόφαση αυτή, από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι οι διεθνείς τιμές κυμαίνονται σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα, άρα η επίπτωση δεν θα είναι μεγάλη. Η πραγματικότητα είναι, όμως, ότι τα νοικοκυριά αλλά και το σύνολο της οικονομίας δεν θα μπορούν να αξιοποιήσουν αυτή τη συγκυρία και θα υποχρεωθούν να φορτωθούν μια ακόμα αύξηση φόρων, τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στην πρώτη 5άδα των χωρών με τις υψηλότερες τιμές- λόγω φόρων- καυσίμων στην Ευρώπη. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης θα αυξηθεί κατά 10 σεντς ενώ η τιμή πώλησης θα επιβαρυνθεί και από τον ΦΠΑ, δηλαδή θα κυμανθεί κατά περίπου 12 σεντς ακριβότερα, εφόσον βεβαίως οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν σταθερές. Σε διαφορετική περίπτωση η αύξηση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Η αύξηση αναμένεται να οδηγήσει σε άνοδο της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά 0,08 έως 0,10 ευρώ ανά λίτρο. Έτσι, οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι για την Αττική τιμές από 0,75 ως 0,87 ευρώ το λίτρο, ενώ φέτος κινήθηκαν από 0,64 ως 0,77 ευρώ το λίτρο. Μαζί με την αύξηση της διεθνούς τιμής, λένε οι ίδιοι παράγοντες, μπορεί από το ερχόμενο φθινόπωρο να δούμε τιμές κοντά στο ένα ευρώ. Τέλος όσο αφορά το υγραέριο με την αύξηση του ΕΦΚ θα αυξηθεί η λιανική τιμή του υγραερίου κίνησης κατά 0,07-0,08 ευρώ.


πηγη:
Πόσο αυξάνονται τα καύσιμα - Οι νέες τιμές για βενζίνη, πετρέλαιο και αέριο Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Τρίτη, Μαΐου 10, 2016 Rating: 5 Πόσο αυξάνονται τα καύσιμα - Οι νέες τιμές για βενζίνη, πετρέλαιο και αέριο Μεγ΄λαλη επιβάρυνση στο σύνολο της οικονομίας αλλά και τ...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: