728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Πάνω από 2 εκατ. Έλληνες με υπέρταση, αλλά οι μισοί δεν το ξέρουν



Οι άνδρες και οι νεότεροι υπερτασικοί έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά αρρύθμιστης υπέρτασης

Περί τους 2,3 εκατ. Έλληνες «γιορτάζουν» σήμερα, που τιμάται από την επιστημονική κοινότητα η Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης. Εξ αυτών, όμως, οι 800.000 δεν ξέρουν ότι «γιορτάζουν» διότι είναι αδιάγνωστοι υπερτασικοί, ενώ πάνω από 1,5 εκατ. είναι οι λεγόμενοι αρρύθμιστοι ασθενείς, δηλαδή δεν έχουν καταφέρει να ρυθμίσουν την υψηλή πίεσή τους, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για την καρδιαγγειακή τους υγεία. Οι άνδρες και οι νεότεροι υπερτασικοί έχουν δε τα μεγαλύτερα ποσοστά αρρύθμιστης υπέρτασης (Εθνική μελέτη ΕΜΕΝΟ, ενδιάμεση ανάλυση 4.000 ατόμων).


Πρόκειται για ορισμένα από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τους εκπροσώπους της Ελληνικής Εταιρίας Υπέρτασης (ΕΕΥ), με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υπέρτασης που τιμάται κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου.

Στη γλώσσα των αριθμών, ωστόσο, η υπέρταση διεκδικεί και άλλες θλιβερές πρωτιές: είναι η πρώτη αιτία νόσου στις αναπτυγμένες χώρες, η πρώτη αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας και η δεύτερη αιτία εμφράγματος της καρδιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Στεργίου, πρόεδρο της ΕΕΥ, καθηγητή Παθολογίας και Υπέρτασης στη Γ’ Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών του «Σωτηρία», «η υπέρταση έχει άμεσες επιπτώσεις στη συχνότητα των εμφραγμάτων της καρδιάς και των εγκεφαλικών επεισοδίων στη χώρα μας και υπάρχει επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης εθνικού προγράμματος διάγνωσης και ρύθμισης της υπέρτασης».

Η ρύθμισης της υπέρτασης

Οι ειδικοί επισημαίνουν πώς πρόκειται για μία νόσο που είναι εύκολο να διαγνωστεί και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μειωθεί χωρίς φάρμακα. Παράλληλα, και εφόσον χρειάζεται υπάρχουν και καλά μελετημένα και δραστικά φάρμακα ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και να προληφθούν οι επιπλοκές της.

Η υγιεινή διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά χωρίς πολλά λίπη, η μείωση του αλατιού στο φαγητό, η τακτική σωματική άσκηση (π.χ. γρήγορα βάδισμα για τουλάχιστον μισή ώρα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας), η διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους και η αποφυγή υπερβολική κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της πίεσης αλλά και να προλάβουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνισή της.

Σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική αγωγή, οι ειδικοί αναφέρουν πως υπάρχουν διάφορες επιλογές για φαρμακευτική θεραπεία, η οποία εξασφαλίζει αποτελεσματική προστασία από τα καρδιαγγειακά επεισόδια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες. Για να επιτευχθεί άριστη ρύθμιση της πίεσης συχνά χρειάζεται συνδυασμός 2 ή περισσότερων φαρμάκων. Η θεραπεία επιλέγεται για κάθε περίπτωση ξεχωριστά, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενή. Η θεραπεία είναι καθημερινή (συνήθως μόνο πρωινή, ή λιγότερο συχνά 2 ή σπάνια 3 φορές την ημέρα) και όχι περιστασιακή ή μεταβαλλόμενη ανάλογα με τις τιμές της πίεσης που βρίσκει ο ασθενής στο σπίτι. Η μακροχρόνια επίτευξη άριστης ρύθμισης μειώνει σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Καμπάνια ενημέρωσης: «Μετρήστε την πίεσή σας»

Με την ευκαιρία της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υπέρτασης και με μήνυμα «ΜΕΤΡΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΣΑΣ», η ΕΕΥ θα πραγματοποιήσει Καμπάνια Ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Υπέρταση την Τρίτη 17 Μαΐου (Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης), στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Η καμπάνια θα περιλαμβάνει περίπτερα ενημέρωσης και μετρήσεις αρτηριακής πίεσης από γιατρούς. Στην Αθήνα θα υπάρχει περίπτερο στην πλατεία Κοραή και στη Θεσσαλονίκη στην πλατεία Αριστοτέλους. Και στις δύο πόλεις οι μετρήσεις θα πραγματοποιούνται μεταξύ 11:00 με 15:00.


Πηγή:http://magdasnews.gr
Πάνω από 2 εκατ. Έλληνες με υπέρταση, αλλά οι μισοί δεν το ξέρουν Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Τρίτη, Μαΐου 17, 2016 Rating: 5 Οι άνδρες και οι νεότεροι υπερτασικοί έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά αρρύθμιστης υπέρτασης Περί τους 2,3 εκατ. Έλληνες «γιορτάζουν» σήμερ...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: