728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Κάστρο Ελευθεροχωρίου



Κοντά στην Εγνατία οδό, Β.Α. της Παραμυθιάς και κοντά στο Ελευθεροχώρι Θεσπρωτίας, σε απότομο λόφο ύψους 720μ, με πλούσια παλαιολιθικά ευρήματα, υπάρχει ένα κάστρο που κτίστηκε από τον Αλή πασά.


Ιστορία

Είναι από τα κάστρα που κατασκεύασε ο Αλή πασάς στις αρχές του 19ου αιώνα. Η θέση του ήταν σημαντική εφόσον έλεγχε την περιοχή και αποτελούσε πέρασμα για τη διάβασή της.

Η διάβαση του Λευτροχωριού είναι από τα πανάρχαια χρόνια η μοναδική πρόσβαση από τη μεγάλη πεδιάδα του Κωκυτού (παραπόταμου του Αχέροντα) προς τα μεσόγεια.

Το κάστρο μήκους 41μ. και πλάτους 29μ., διέθετε δυο εξωτερικούς πύργους τετράγωνους, δεξιά και αριστερά της βόρειας εισόδου, δυο σειρές πολεμίστρες, θολωτά καταφύγια και δωμάτια για τη φρουρά. Διατηρούταν έως το 1912, οπότε εγκαταλείφθηκε και ο χρόνος το μετέτρεψε σε ερείπια και χαλάσματα.





Κάστρο Ελευθεροχωρίου Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Κυριακή, Μαρτίου 27, 2016 Rating: 5 Κοντά στην Εγνατία οδό, Β.Α. της Παραμυθιάς και κοντά στο Ελευθεροχώρι Θεσπρωτίας, σε απότομο λόφο ύψους 720μ, με πλούσια παλαιολιθικά ευ...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: