728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Αντέχει το Νοσοκομείο Άρτας παρά τις ελλείψεις και τα μόνιμα προβλήματα



Σηκώνει το βάρος τεσσάρων νομών και στέκεται όρθιο χάρη και στις προσπάθειες του προσωπικού»


Πολύ αυξημένο είναι το βάρος που σηκώνει σήμερα το νοσοκομείο της Άρτας, σύμφωνα τόσο με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσηλευτικού Ιδρύματος Γρηγόρη Καραγιάννη όσο και τον αντιπρόεδρο (που εκτελεί χρέη προέδρου) του Διοικητικού Συμβουλίου, Βασίλειο Μπαλάσκα.

«Σηκώνει το βάρος τεσσάρων νομών», επισήμανε για το νοσοκομείο Άρτας ο αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, που εκτελεί και χρέη προέδρου Δ.Σ., (καθόσον πρόεδρος είναι ο εκάστοτε Διοικητής που δεν υπάρχει ακόμη), Βασίλειος Μπαλάσκας.


Ο κ. Μπαλάσκας ανέφερε ότι η εικόνα αυτή αποτελεί γεγονός και παρόλα αυτά το νοσοκομείο Άρτας καταφέρνει και ανταποκρίνεται, τονίζοντας ότι «είναι τεράστιος ο αριθμός των ασθενών στους οποίους παρέχονται υπηρεσίες στο νοσοκομείο Άρτας λόγω της αδυναμίας ανταπόκρισης των νοσοκομείων άλλων νομών, και χωρίς να έχει υπάρξει κάποια διαφοροποίηση στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου Άρτας που παραμένει ίδιος».

Και ο κ. Μπαλάσκας επισήμανε ότι έχει αυξηθεί κατακόρυφα τόσο ο αριθμός των ασθενών που προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία όσο και εκείνος των νοσηλευομένων και για το λόγο αυτό έχουν αναπτυχθεί ράντζα ιδιαίτερα στις δυο κλινικές αιχμής (Πνευμονολογική και Παθολογική), ενώ ανέφερε πως ελλείψεις ιατρικού προσωπικού υπάρχουν και για το νοσοκομείο Άρτας που στο μεταξύ ανταποκρίνεται με μεγάλη προσπάθεια στην σημερινή λειτουργία.

Επισήμανε ότι πρόβλημα υπάρχει με το νοσηλευτικό προσωπικό επίσης, εξηγώντας ότι «Βάση του Οργανισμού το νοσοκομείο εμφανίζει υπεράριθμο νοσηλευτικό προσωπικό με προσωποπαγείς μεταθέσεις που έχουν γίνει από το παρελθόν. Έτσι αντιμετωπίζεται ένα πρόβλημα με ορισμένες κλινικές και τμήματα όπου απαιτείται εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό που όμως δεν μπορεί να προσληφθεί λόγω του συνολικά αυξημένου αριθμού κατά περίπου 50 άτομα».

Αναφορικά με πληρωμές ο κ. Μπαλάσκας επισήμανε ότι η επιπλέον επιχορήγηση του νοσοκομείου που έγινε στο τέλος του έτους με 400.000 ευρώ στήριξε τις ανάγκες και ως προς τις πληρωμές προσωπικού, προσθέτοντας και ο ίδιος ότι «το χρόνιο πρόβλημα με τις ελλείψεις ιατρών στα Κέντρα Υγείας, αντανακλάται στο νοσοκομείο Άρτας όπου γεμίζουν τα εξωτερικά ιατρεία και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια του ιατρικού προσωπικού για να ανταποκριθεί στις παράλληλα αυξημένες ανάγκες και των κλινικών».

Ξεκινούν οι αξιολογήσεις
Αναφορικά με το να έχει ενημερωθεί το ΔΣ του νοσοκομείου πότε θα έρθει νέος διοικητής, ο κ. Μπαλάσκας επισήμανε ότι η πληροφόρηση που υπάρχει είναι ότι ξεκινούν οι αξιολογήσεις των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί για τη θέση διοικητή και οι οποίες θα γίνουν πρώτα σε επίπεδο Υγειονομικών Περιφερειών και μετέπειτα σε επίπεδο υπουργείου Υγείας.

«Εκείνο που έχουμε πληροφορηθεί είναι ότι η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί στα μέσα Μαρτίου ίσως και λίγο νωρίτερα», ανέφερε. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει γίνει γνωστό ποιοί έχουν υποβάλει αίτηση για τη θέση όμως ανεπίσημες πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό τους σε 16 συνολικά.

Αύξηση περιστατικών
Η εικόνα στο γενικό νοσοκομείο Άρτας αντικατοπτρίζει την κατακόρυφη αύξηση περιστατικών στα οποία καλείται να ανταποκριθεί με τις δυο κλινικές αιχμής λόγω και των εποχιακών ιώσεων, ήτοι Παθολογική και Πνευμονολογική να φιλοξενούν ασθενείς σε ράντζα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας του νομού, Γρηγόρης Καραγιάννης, επισήμανε ότι το νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού στέκεται όρθιο χάρη και στις προσπάθειες του προσωπικού, τη στιγμή που όπως τόνισε σε αποδιοργάνωση βρίσκονται λόγω έλλειψης προσωπικού νοσοκομεία γειτονικών νομών με τα μεγαλύτερα προβλήματα να αντιμετωπίζονται σε Λευκάδα και Πρέβεζα.

«Όλο αυτό το βάρος λοιπόν, από την εικόνα διάλυσης των γειτονικών νοσοκομείων το σηκώνει σήμερα το νοσοκομείο Άρτας που όμως ακόμη στέκεται όρθιο παρέχοντας υπηρεσίες» επισήμανε ο κ. Καραγιάννης.

Πρόσθετο έργο
«Πάντοτε στην Άρτα είχαμε αυξημένα περιστατικά και παρείχαμε υπηρεσίες νοσηλείας σε ασθενείς των άλλων γειτονικών περιοχών μέχρι και από τα όρια του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Αυτό όμως που συμβαίνει σήμερα με την διάλυση των άλλων νοσοκομείων είναι καταστροφικό.

Επίσης ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι ότι έχουμε τα Κέντρα Υγείας που υπολειτουργούν και περιστατικά τα οποία θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν εκεί τελικά φθάνουν στο νοσοκομείο. Έχουμε τα Κέντρα Υγείας που ελλείψει ιατρικού προσωπικού εφημερεύουν λίγες ημέρες το μήνα όπως το ΚΥ Βουργαρελίου και των Αγνάντων».

Από το Μεγανήσι
«Πάντως δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα στην Άρτα όσο σε διπλανούς νομούς όπου εκεί τα πράγματα είναι τραγικά. Δεν έχουν κάλυψη. Εκεί πέρα οι άνθρωποι είναι ακάλυπτοι. Ξεκινάει από το Μεγανήσι ο άλλος τώρα για να έρθει στην Άρτα στην Πνευμονολογική Κλινική, που θέλει τέσσερις με πέντε ώρες...

Μια κατάσταση δηλαδή τραγική, διότι δεν έχουν στο νοσοκομείο Λευκάδας γιατρούς να καλύψουν περιστατικά και τους στέλνουν εδώ, είτε είναι πνευμονολογικά περιστατικά, είτε ορθοπεδικά είτε χειρουργικά και ευτυχώς που εδώ το νοσοκομείο μας λειτουργεί με αξιοπρεπείς όρους, χάρη στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι γιατροί δηλαδή, διότι κι εδώ δεν έχουμε και πολλούς, τους έχουμε εξοντώσει.

Όμως ακόμη το νοσοκομείο μας στέκεται. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο στην ευρύτερη περιοχή και σε επίπεδο Ηπείρου αν θέλετε, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτε άλλο, πέρα από το νοσοκομείο Ιωαννίνων μόνον της Άρτας στέκεται...».

Έλλειψη γιατρών
Ο ίδιος επισήμανε ότι έλλειψη ιατρικού προσωπικού υφίσταται και για το νοσοκομείο Άρτας επισημαίνοντας, σχετικά: «υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και στην Άρτα σε ιατρικό προσωπικό και πρέπει να καλυφθούν αυτές. Γίνονται προσπάθειες από επικουρικούς, όμως δεν είναι οι επικουρικοί η λύση.

Ο επικουρικός μέχρι να έρθει να μάθει ορισμένα πράγματα και να συντονιστεί με τους άλλους περνάει ο καιρός του και φεύγει. Αποτελούν μια βοήθεια όμως δεν αποτελούν τη λύση οι επικουρικοί. Θέλουμε μόνιμο ιατρικό προσωπικό. Μόνιμους γιατρούς να στελεχώσουν τις Κλινικές ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον αυξημένο φόρτο εργασίας και ασθενών λόγω της υπολειτουργίας των γύρω νοσοκομείων».

Χωρίς ελλείψεις σε φάρμακα
Στην ερώτησή μας αν τίθενται ζητήματα ελλείψεων σε υλικά και φάρμακα, ο κ. Καραγιάννης διευκρίνισε πως δεν υπάρχουν τέτοιες ελλείψεις και γίνονται οι προμήθειες που είναι αναγκαίες, εξηγώντας ότι «είναι ακόμη αρχή του έτους και συνήθως τα ζητήματα αυτά αρχίζουν να προκύπτουν από τον Αύγουστο κάθε έτους και μετά όπου καταδεικνύονται τα προβλήματα από την μείωση των προϋπολογισμών.

Μέχρι στιγμής λοιπόν, δεν έχουμε αντίστοιχα προβλήματα», είπε.

Πιο βεβαρημένα περιστατικά
Ο κ. Καραγιάννης επισήμανε ότι: «Έχουμε πιο βεβαρημένα περιστατικά που έρχονται στο νοσοκομείο, λόγω και της ίωσης που είναι έξαρση, ενώ παράλληλα έχουμε προβλήματα με τις άλλες βαθμίδες παροχής υγείας με αποτέλεσμα όλος ο κόσμος να έρχεται στο νοσοκομείο και να επικρατεί πανικός στα εξωτερικά ιατρεία.

Όλο αυτό δυσχεραίνει πολύ την λειτουργία ενώ παράλληλα η μη αποδοτική λειτουργία των νοσοκομείων στην Πρέβεζα και την Λευκάδα έχει επιβαρύνει την κατάσταση με πάρα πολλά ράντζα.

Οι γιατροί στην Πνευμονολογική και Παθολογική Κλινική υποφέρουν οι άνθρωποι και παράλληλα δεν έχουμε μόνο αυτά άλλα όλα τα ορθοπεδικά τα χειρουργικά περιστατικά όλα εδώ έρχονται», είπε και πρόσθεσε ότι η πρόληψη διαρκώς φθίνει και γιατί η πρωτοβάθμια φροντίδα δεν λειτουργεί εύρυθμα.

Υπολειτουργούν οι Αγροτικοί
Παράδειγμα έδωσε ο κ. Καραγιάννης με την υπολειτουργία του θεσμού του Αγροτικού Γιατρού λέγοντας ότι «Ο ηλικιωμένος κάτοικος στο χωριό δεν αμελεί την πρόληψη αλλά δεν μπορεί να κάνει πρόληψη όταν ο αγροτικός γιατρός δεν υπάρχει για να πάει να του γράψει το εμβόλιο για παράδειγμα, και θέλει μια μέρα να κατέβει στην Άρτα για να το γράψει και να το κάνει.

Οι αγροτικοί γιατροί δεν υπάρχουν κι όπου υπάρχουν περισσότερο καλούνται να εργαστούν καλύπτοντας ανάγκες στο νοσοκομείο. Και πολύ λίγο πάνε στα χωριά, όπως παλιά. Αυτό λοιπόν που συμβαίνει δεν έχει να κάνει με την αμέλεια του κόσμου. Αφού δεν βρίσκουν γιατρό πουθενά που θα πάνε να το γράψουν;

Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα για έναν άνθρωπο που είναι στο χωριό. Όλη η ορεινή ζώνη έχει πρόβλημα και με την υπολειτουργία των ΚΥ που υπάρχει εκεί. Είναι τραγική η κατάσταση. Δεν έχουν πρόσβαση σε γιατρό και άρα δεν γράφουν εμβόλια, δεν κάνουν εμβόλια».

Είναι κρίμα
Ο ίδιος σημείωσε ότι το νοσοκομείο Άρτας ακόμη στέκεται όρθιο, ενώ το βάρος που σηκώνει είναι πολύ μεγάλο, και επέμεινε στο ζήτημα των Κέντρων Υγείας που θα μπορούσαν να συμβάλλουν ώστε πολλά από τα περιστατικά που φτάνουν σήμερα στο νοσοκομείο να αντιμετωπίζονταν στα ΚΥ, λέγοντας «Θα έπρεπε να υπάρξει μια μέριμνα ώστε αυτά να λειτουργήσουν. Είναι κρίμα να έχεις Κέντρα Υγείας κι επειδή λείπουν γιατροί να είναι κλειστά».

Αντέχει το Νοσοκομείο Άρτας παρά τις ελλείψεις και τα μόνιμα προβλήματα Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 18, 2016 Rating: 5 Σηκώνει το βάρος τεσσάρων νομών και στέκεται όρθιο χάρη και στις προσπάθειες του προσωπικού» Πολύ αυξημένο είναι το βάρος που σηκώνει σήμ...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: