728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Δεύτερη ευκαιρία για την Ήπειρο ο ελληνοϊταλικός αγωγός φυσικού αερίου



Μια δεύτερη ευκαιρία φαίνεται πως θα έχει ο ελληνοϊταλικός αγωγός φυσικού αερίου και μαζί με αυτόν και η Ήπειρος, που έχει μείνει εκτός των διαδρομών

Την Τετάρτη στη Ρώμη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gazprom Alexey Miller, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Edison SpA Marc Benayoun και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ ΑΕ Θεόδωρος Κιτσάκος υπέγραψαν μνημόνιο συναντίληψης για την ανάπτυξη αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας, που θα καταστήσει δυνατή την υλοποίηση της νότιας διαδρομής για τον εφοδιασμό ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Η συμφωνία αποτυπώνει το ενδιαφέρον των συμβαλλόμενων μερών για μια όδευση προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία - μέσω της Μαύρης Θάλασσας και μέσω τρίτων χωρών – στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στην Ιταλία.

Για το σκοπό αυτό, τα συμβαλλόμενα μέρη προτίθενται να εκμεταλλευθούν και αξιοποιήσουν, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, το Έργο που έχει ήδη πραγματοποιηθεί από τη ΔΕΠΑ και την Edison, στο πλαίσιο του έργου ITGI Poseidon.

«Η αναβίωση του έργου ITGI-Poseidon, ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης με έναν επιπλέον διάδρομο τροφοδοσίας και αναβαθμίζει σημαντικά το ρόλο της Ελλάδας ως μιας σημαντικής πύλης εισόδου για το φυσικό αέριο μέσω διαφοροποιημένων πηγών και οδεύσεων», δήλωσε ο κ. Θεόδωρος Κιτσάκος.

Ο ελληνοϊταλικός αγωγός είχε αρχικά σχεδιαστεί με σκοπό τη μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου, ωστόσο μετά την ανακοίνωση της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ, για την επιλογή του αγωγού TAP έναντι του ITGI, διαμορφώθηκε η πεποίθηση ότι η προοπτική κατασκευής του αγωγού, επομένως και της σύνδεσης της Ηπείρου με το φυσικό αέριο, παραπέμπεται στις καλένδες.

Κάτι, όμως, που δεν πίστευαν τα στελέχη της Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου, καθώς από το 2012 κιόλας επέμεναν ότι ο αγωγός φυσικού αερίου ITGI εξακολουθεί να είναι το έργο που βρίσκεται σε ωριμότερο στάδιο από κάθε άλλη εναλλακτική επιλογή.

Το Νοέμβριο του 2014 έγινε ένα σημαντικό βήμα για να επιστρέψει η Ήπειρος στους σχεδιασμούς για τη διέλευση αγωγών φυσικού αερίου, με τον ΔΕΣΦΑ να εντάσσει εκ νέου στο νέο αναθεωρημένο δεκαετές αναπτυξιακό πρόγραμμα το χερσαίο τμήμα του ελληνοϊταλικού αγωγού ITGI, δηλαδή το τμήμα Κομοτηνή - Θεσπρωτία, προϋπολογισμού 1,1 δισ. ευρώ, το οποίο είχε εξαιρεθεί από το πρόγραμμα που είχε υποβάλλει ο Διαχειριστής τον Ιούλιο.

Η αλλαγή προέκυψε μετά την έντονη αντίδραση που είχαν διατυπώσει οι μέτοχοι της εταιρείας IΤGI Pοseidon, καθώς το έργο μόλις τον Οκτώβριο του 2013, και παρότι είχε επιλεγεί ο ΤΑΡ ως ο αγωγός του Νότιου Διαδρόμου, είχε εγκριθεί από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά από αίτηση και του ΔΕΣΦΑ, στα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (Project of Common Interest – PCI).


Δεύτερη ευκαιρία για την Ήπειρο ο ελληνοϊταλικός αγωγός φυσικού αερίου Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Σάββατο, Φεβρουαρίου 27, 2016 Rating: 5 Μια δεύτερη ευκαιρία φαίνεται πως θα έχει ο ελληνοϊταλικός αγωγός φυσικού αερίου και μαζί με αυτόν και η Ήπειρος, που έχει μείνει εκτός τ...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: