728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Νέα λουκέτα στην Ήπειρο από τις αυξήσεις σε ασφάλιστρα και φόρους - ΔΙΩΚΕΤΑΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ



Υγιείς μέχρι πρότινος παραγωγικές μονάδες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις «πνέουν τα λοίσθια»

Την ώρα που η Κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου βρίσκεται εγκλωβισμένη στο Ασφαλιστικό και στο Προσφυγικό ζήτημα, η πραγματική ελληνική οικονομία, βουλιάζει καθημερινά, ολοένα και βαθύτερα στην ύφεση και στη γενικότερη απορρύθμιση.

Η «σταγόνα»- έστω- αισιοδοξίας που όλοι προσμένουν δεν φαίνεται να προκύπτει από κανέναν οικονομικό δείκτη.

Αντίθετα οι αλληλοαναιρούμενες αποφάσεις της Κυβέρνησης, τα «είπα- ξείπα», η άσκηση πολιτικής ανάλογα με τις ιδεοληψίες του κάθε υπουργού, προκαλούν γενικό κομφούζιο και επιδεινώνει το οικονομικό κλίμα.

Μέχρι τώρα τις επιπτώσεις βίωναν κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σε αυτές. Με αφορμή όμως το Ασφαλιστικό, στον ορίζοντα προκύπτει και κατάρρευση του αγροτικού τομέα, ειδικά στην Ήπειρο που οι εκμεταλλεύσεις είναι μικρομεσαίου μεγέθους και είναι αδύνατο να ανταποκριθούν στο νέο οικονομικό, εισπρακτικό και φορομπηχτικό περιβάλλον, που δομεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Άλλωστε μόλις χθες ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έστειλε μήνυμα προς την Κυβέρνηση ότι θα πρέπει να σταματήσει η αύξηση των φόρων και των εισφορών και αντί αυτών να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες.

Από το ζενίθ, στο ναδίρ
Η οικονομική «ασφυξία» που επικρατεί στην Ήπειρο, είναι κάτι περισσότερο από εμφανής και το χειρότερο είναι, ότι καθημερινά αυτή διευρύνεται και «ακουμπά» ολοένα και νέες επιχειρήσεις που μέχρι πρόσφατα ήκμαζαν και συμπαρασύρει στην ανεργία και άλλους εργαζόμενους.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα του τελευταίου χρονικού διαστήματος στην Ήπειρο και ειδικότερα στα Γιάννενα, είναι οι περιπτώσεις της Μεταλλοβιομηχανίας SPIDER και του καταστήματος GOODY’ S.

H πρώτη που για δεκάδες χρόνια ήταν μια από τις πιο παραγωγικές επιχειρήσεις απασχολώντας άμεσα και έμμεσα χιλιάδες εργαζόμενους τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της «σφιχτής» τραπεζικής πολιτικής ως προς τη χορήγηση κεφαλαίων κίνησης, ουσιαστικά τέθηκε εκτός λειτουργίας καίτοι είχε εξασφαλισμένες νέες παραγγελίες.

Το «τελειωτικό» χτύπημα δόθηκε με τα Capital controls και οι όποιες προσπάθειες έχουν γίνει ως τώρα με τις πιστώτριες τράπεζες για την επαναλειτουργία της δεν καρποφόρησε και έτσι έχει καταθέσει αίτηση υπαγωγής της στον Πτωχευτικό κώδικα.

Ανάλογη είναι και η περίπτωση των GOODY’S, που για περισσότερα από 25 χρόνια λειτουργούσε με μεγάλη επιτυχία στα Γιάννενα, προσφέροντας θέσεις εργασίας σε δεκάδες άτομα. Από την περασμένη εβδομάδα το κατάστημα παραμένει κλειστό, χωρίς κανένας να γνωρίζει πλέον αν θα ξαναλειτουργήσει, με τους εργαζόμενους να βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας.

Επεκτείνεται η κρίση
Ακόμη όμως και ο κλάδος των τροφίμων και των Super Markets διέρχεται σημαντική κρίση, καθώς έχει μειωθεί η αγοραστική ικανότητα των καταναλωτών. Εδώ και αρκετούς μήνες υπάρχει μια έκδηλη ανησυχία σε εργαζόμενους ορισμένων επιχειρήσεων, αλλά και σε τοπικούς παραγωγούς – προμηθευτές τους, καθώς δεν εξυπηρετούνται (ή εξυπηρετούνται με μεγάλη καθυστέρηση) οι οφειλές προς αυτούς.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται ότι εστιάζεται στον «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ», που σχετικά πρόσφατα είχε εξαγοράσει ορισμένα από τα καταστήματα του «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ», ο οποίος με τη σειρά του είχε εισέλθει στην Ηπειρώτικη αγορά εξαγοράζοντας τα καταστήματα της Ένωσης Συνεταιρισμών Ιωαννίνων.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση στις αρχές του φθινοπώρου είχε ανακοινώσει το κλείσιμο 20 καταστημάτων στην Ελλάδα, που δεν επηρέασε τη λειτουργική της δομή στα Γιάννενα.

Οστόσο το κλίμα ανησυχίας ήταν έκδηλο και το οποίο ενισχύθηκε χθες από την είδηση που μεταδόθηκε από το Βόλο, σύμφωνα με την οποία η εκεί Βιομηχανία Γάλακτος ΕΒΟΛ, «σφράγισε» απλήρωτες επιταγές της «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ». Μετά την έκταση που πήρε το θέμα, λίγο μετά το μεσημέρι ανακοινώθηκε ότι τελικά διευθετήθηκαν οι εκκρεμότητες και συνεχίζεται απρόσκοπτα η συνεργασία.

Η θετική εξέλιξη έδιωξε «τα σύννεφα» πάνω από τους εκατοντάδες εργαζόμενους στα τέσσερα καταστήματα των Ιωαννίνων και στα υπόλοιπα που λειτουργούν στην Ήπειρο, αλλά και στους Ηπειρώτες προμηθευτές τους.

Ουδείς όμως μπορεί να προεξοφλήσει αν συνεχιστεί η οικονομική καθίζηση, ότι «αύριο» κάποια άλλη επιχείρηση δεν θα βρεθεί στην ίδια δύσκολη θέση, προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις στην τοπική αγορά και στην απασχόληση.

Αδυνατούν να πληρώσουν
Το Ασφαλιστικό όμως είναι εκείνο που μπορεί να αποτελέσει το «κύκνειο άσμα» για εκατοντάδες ακόμη μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ήπειρο.

Και αυτό γιατί με τη σημερινή οικονομική κατάσταση, είναι αδύνατο να ανταποκριθούν οι επαγγελματίες, πολλοί εκ των οποίων και με το σημερινό επίπεδο των ασφαλιστικών εισφορών αδυνατούν να ανταποκριθούν, όπως μαρτυρά και το πινάκιο των δικάσιμων υποθέσεων για οφειλές στον ΟΑΕΕ στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων.

Κατάρρευση των κατασκευών
Εκτός αυτών όμως το δυσμενές οικονομικό κλίμα στην Ήπειρο, «τροφοδοτείται» και με την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας και την κάθετη πτώση της αξίας των ακινήτων.

Ο κατασκευαστικός κλάδος τα τελευταία γνώρισε σημαντική άνθιση και δημιούργησε πολλές θέσεις εργασίας.

Με την έλευση της οικονομικής κρίσης και την πάροδο του χρόνου, όχι μόνο χάθηκαν τα πλεονεκτήματα αυτά, αλλά η όλη κατάσταση γύρισε «μπούμερανγκ» για κατασκευαστές και ιδιοκτήτες, καθώς με την μείωση της ζήτησης και την συνεχιζόμενη πτώση της αξίας των ακινήτων, έχουν βρεθεί με αναξιοποίητα ακίνητα για τα οποία καλούνται να καταβάλλουν υπερβολικούς φόρους και παράλληλα, αρκετοί εξ αυτών, να αδυνατούν να καλύψουν τις δανειακές υποχρεώσεις τους.

Και με τέτοιες καταστάσεις, φυσικά ούτε λόγος δεν μπορεί να γίνει για νέες κατασκευές που θα τόνωναν την τοπική οικονομία.

Στροφή της πολιτικής
Η πραγματικότητα στην Ήπειρο δυστυχώς δεν συμβαδίζει με την αισιοδοξία που επιχείρησε να μεταδώσει μέσω του «διαγγέλματός του» στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Και ούτε εξωραΐζεται από επιθέσεις στην Αντιπολίτευση και με επικοινωνιακά τρικ του τύπου «περί ανένδοτου κατά της διαπλοκής».

Χρειάζονται αποφάσεις, δράσεις και προπάντων πολιτική βούληση για τόνωση και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την οποία όμως αποστρέφεται ένα μεγάλο μέρος του στελεχιακού δυναμικό της κυβέρνησης. Και εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα….

Νέα λουκέτα στην Ήπειρο από τις αυξήσεις σε ασφάλιστρα και φόρους - ΔΙΩΚΕΤΑΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 12, 2016 Rating: 5 Υγιείς μέχρι πρότινος παραγωγικές μονάδες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις «πνέουν τα λοίσθια» Την ώρα που η Κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου βρίσ...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: