728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Τροπολογία που... προκάλεσε «πόλεμο» Ξανθού-ΚΕΔΕ – Έχουν δυνατότητα οι Δήμοι Πρέβεζας, Πάργας, Ζηρού να χρηματοδοτήσουν δημόσιες δομές υγείας;



«Ο κ. Ξανθός αντί να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες για τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει στο χώρο της Δημόσιας Υγείας και να παραιτηθεί από Υπουργός, επιλέγει να συμπεριφερθεί ως κομματάρχης. Αρνείται να αντιληφθεί ότι πλέον ασκεί κυβερνητικά καθήκοντα , ότι έχει ευθύνες για τις ζωές που χάνονται, ότι είναι Υπουργός όλων των Ελλήνων κι όχι μόνον των ψηφοφόρων του κόμματος που προέρχεται.


Κάθε επιπλέον μέρα παραμονής του κ. Ξανθού στο Υπουργείο, βλάπτει σοβαρά τη δημόσια υγεία της χώρας και θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», αναφέρει μεταξύ άλλων ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, με αφορμή τον «πόλεμο» που ξέσπασε με το Υπουργείο Υγείας, για τροπολογία (διαβάστε ΕΔΩ) που επιτρέπει σε Δήμους να χρηματοδοτήσουν δημόσιες δομές υγείας. Η ΚΕΔΕ ωστόσο υποστηρίζει ότι η Κυβέρνηση θέλει να μετακυλήσει το κόστος της Υγείας στους Δήμους.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας ο επικεφαλής της ΑΣΥΠ Τάκης Παππάς και ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Βαγγέλης Τσοβίλης ζήτησαν να συζητηθεί το θέμα, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Μόνο ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Μπαϊλης έκανε μία τοποθέτηση.



Σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ αναφέρει για το θέμα:



«Η Κ.Ε.Δ.Ε. εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην Ν-τροπολογία που προωθεί η Κυβέρνηση , η οποία συμπεριλήφθηκε στο Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Μέτρα για την Επιτάχυνση του Κυβερνητικού Έργου κι άλλες διατάξεις » του Υπουργείου Υγείας , στην οποία προβλέπεται να επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των Δήμων για την κάλυψη κάθε είδους δαπανών των δημόσιων δομών Υγείας ( Νοσοκομεία, Μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, Δημόσιες Μονάδες Ψυχικής Υγείας, κ.λ.π.).
Η Ν-τροπολογία αυτή, που επιχειρείται να περάσει «στα κρυφά» κι ενώ τα μάτια της κοινής γνώμης είναι στραμμένα στις κινητοποιήσεις των αγροτών:
• Αποτελεί δημόσια ομολογία της χρεοκοπίας που έχει οδηγήσει η σημερινή Κυβέρνηση το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
• Αποδεικνύει την ανικανότητά της να εξασφαλίσει τους πόρους που απαιτούνται για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του συστήματος.
• Επιβεβαιώνει την προχειρότητα και την ανευθυνότητα με την οποία επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες της η Κεντρική Κυβέρνηση, στις πλάτες της Αυτοδιοίκησης.
Το δίδυμο του Υπουργείου Υγείας ουσιαστικά αδιαφορεί για την υγεία των πολιτών όταν καλούν την Αυτοδιοίκηση να αναλάβει την ευθύνη χρηματοδότησης των δημόσιων δομών υγείας, ενώ γνωρίζουν ότι δεν διαθέτει τους αναγκαίους πόρους ακόμη και για να καλύψει τις δικές της ανάγκες. Και παρασύρουν κι άλλα μέλη της Κυβέρνησης, που συνυπογράφουν τη συγκεκριμένη τροπολογία, σε ανθρωποκτόνες πολιτικές.
Το μόνο που ενδιαφέρει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είναι να φορτώσουν τις ευθύνες της δικής τους ανικανότητας, στους Δήμους. Δεν θα τους το επιτρέψουμε. Δεν θα γίνουμε εμείς νεκροθάφτες της δημόσιας υγείας , για να διατηρήσουν αυτοί τις υπουργικές τους θέσεις . Δεν θα παίξουμε εμείς με την υγεία των πολιτών, για να βρουν άλλοθι οι σημερινοί κυβερνώντες.
Οι κ.κ. Ξανθός και Πολάκης είναι επικίνδυνοι για τη Δημόσια Υγεία. Και με τα νομοθετικά τερατουργήματα που προωθούν, χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσιος διάλογος και διαβούλευση με την Αυτοδιοίκηση, αποδεικνύουν ότι εκτός από ανίκανοι, διακατέχονται κι από ολοκληρωτικές αντιλήψεις.
Η Κ.Ε.Δ.Ε. καταγγέλλει δημόσια την απόπειρα της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας να μεταθέσει στην Αυτοδιοίκηση τις ευθύνες της για τα αδιέξοδα που δημιούργησαν στο χώρο της Υγείας.
Παράλληλα αναλαμβάνουμε κι άλλες πρωτοβουλίες:
1. Συγκαλούμε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. την προσεχή Τρίτη 16 Φεβρουαρίου .
2. Θα αναλάβουμε να ενημερώσουμε τις πολιτικές ηγεσίες όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την Ν-τροπολογία έκτρωμα και θα τους ζητήσουμε να ασκήσουν στα όρια των κοινοβουλευτικών ευθυνών, κάθε δυνατή πίεση για να μην ψηφιστεί.
3. Σε περίπτωση που η Ν-τροπολογία ψηφιστεί, θα ενημερώσουμε αναλυτικά τις τοπικές κοινωνίες για τις συνέπειες που θα έχει η υλοποίηση της στη λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας και κατ’ επέκταση στην υγεία των πολιτών».



Εξέδωσε μάλιστα μία ακόμη ανακοίνωση:



«Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ο κ. Πατούλης γνωστοποίησε στον υπουργό την ομόφωνη απόφαση των Δ.Σ της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ που συνεδρίασαν από κοινού, με την οποία ζητείται η απόσυρση της τροπολογίας που αφορά τη χρηματοδότηση των δημόσιων δομών υγείας από τους Προϋπολογισμούς των Δήμων ενώ στην ατζέντα της συζήτησης συμπεριελήφθησαν και άλλα θέματα που σχετίζονται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ειδικότερα επισήμανε στον υπουργό πως δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να προωθεί τροπολογίες που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση εν κρυπτώ και χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος και σχετική διαβούλευση με την Κ.Ε.Δ.Ε.

Από την πλευρά του ο κ. Κουρουμπλής επιφυλάχθηκε να επανεξετάσει την επίμαχη τροπολογία.

Παράλληλα ο κ. Πατούλης ανέφερε στον υπουργό ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί μελλοντικά να αναλάβει αρμοδιότητες που αφορούν στην πρωτοβάθμια υγεία μετά από εξαντλητικό διάλογο μεταξύ της Αυτοδιοίκησης και της Κεντρικής Κυβέρνησης και υπό τη βασική συνταγματική προϋπόθεση, ότι οι συγκεκριμένες αρμοδιότητες θα συνοδεύονται από τους αναγκαίους πόρους, για την εύρυθμη λειτουργία αυτών των δομών».



Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας κ. Ξανθός ανέφερε: «Η εν λόγω τροπολογία, σε καμία περίπτωση δεν υποχρεώνει, αλλά διευκολύνει τους Δήμους που επιθυμούν να επιχορηγήσουν τις δημόσιες δομές υγείας οι οποίες βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων τους» και πρόσθεσε:
«Ο κ. Πατούλης εκμεταλλευόμενος τις πολλαπλές ιδιότητες και ρόλους, ψεύδεται, χυδαιολογεί και προκαλεί, ακόμα και όταν η πραγματικότητα τον διαψεύδει κατηγορηματικά. Στόχος του δεν είναι η υπεράσπιση της δημόσιας Υγείας ή των συμφερόντων των γιατρών και της Αυτοδιοίκησης, αλλά η υστερική αντικυβερνητική ρητορεία και η προσωπική προβολή.

Έχει μείνει μόνος απ’ όλες τις εκπροσωπήσεις των γιατρών και των υπολοίπων υγειονομικών, να ζητά επί καθημερινής βάσης την παραίτηση του υπουργού Υγείας: τη μια για όλα τα δεινά της Υγείας, την άλλη για τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και τους θανάτους από τη γρίπη, την άλλη για τη δήθεν μετάθεση του κόστους του ΕΣΥ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Συνιστούμε αυτοσυγκράτηση και σοβαρότητα.

Το Υπουργείο Υγείας υλοποιεί σταδιακά ένα συγκροτημένο σχέδιο στήριξης και αναβάθμισης της δημόσιας περίθαλψης, νομοθετεί την καθολική υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων, προωθεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, ενισχύει τις ΜΕΘ, παίρνει μέτρα κατά της διαφθοράς στο Σύστημα Υγείας, ευνοεί τη συστηματική διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς και όχι τον παραγοντισμό.

Μήπως ακριβώς εξαιτίας αυτών των πρωτοβουλιών ενοχλείται ο κ. Πατούλης;».

Τροπολογία που... προκάλεσε «πόλεμο» Ξανθού-ΚΕΔΕ – Έχουν δυνατότητα οι Δήμοι Πρέβεζας, Πάργας, Ζηρού να χρηματοδοτήσουν δημόσιες δομές υγείας; Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 22, 2016 Rating: 5 «Ο κ. Ξανθός αντί να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες για τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει στο χώρο της Δημόσιας Υγείας και να παραιτη...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: