728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

15 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου



Mε πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (International Confederation Of Childhood Cancer Parent Organizations –ICCCPO) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, η ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου. Στόχος της έχει την ενημέρωση της κοινής γνώμης για τις με παιδικές νεοπλασίες (καρκίνους) και την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου απέναντί τους.

Οι κυριότερες μορφές παιδικού καρκίνου είναι:
– λευχαιμίες (οξεία λεμφοβλαστική, οξεία μυελοβλαστική)
– οι όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος (κυρίως εγκεφαλικοί όγκοι όπως: αστροκύτωμα, γλοίωμα, μυελοβλάστωμα, επενδύμωματα
– τα λεμφώματα (κακοήθεις όγκοι λεμφαδένων ή άλλων οργάνων)
– οι όγκοι του αμφιβληστροειδούς (ρετινοβλάστωμα)
– τα σαρκώματα μαλακών μορίων (ραβδομυοσάρκωμα) και των οστών (οστεοσάρκωμα, σάρκωμα Ewing)
– οι όγκοι νεφρών (νεφροβλάστωμα) και επινεφριδίων (νευροβλάστωμα)
– οι όγκοι ήπατος (ηπατοβλάστωμα), κ.α.
Οι κακοήθεις όγκοι ενήλικου τύπου όπως ο καρκίνος του μαστού, του πνεύμονα, του προστάτη, κλπ είναι πάρα πολύ σπάνιο να παρατηρηθούν στην παιδική ηλικία.







Οι παιδικοί καρκίνοι έχουν υψηλό ποσοστό ίασης, αρκεί να γίνει έγκαιρη διάγνωση και να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Για την ακρίβεια εάν ο καρκίνος διαγνωστεί αρκετά νωρίς,και το παιδί υποβληθεί στην κατάλληλη θεραπεία, τότε περίπου το 70% των καρκίνων της παιδικής ηλικίας είναι ιάσιμοι, γι’ αυτό, οι ειδικοί τονίζουν ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση των επαγγελματιών της υγείας, ώστε να είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο, αλλά και στη σωστή ενημέρωση των γονιών, ώστε να απευθύνονται εγκαίρως στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Ένα αξιοσημείωτο και αισιόδοξο επίτευγμα της ιατρικής αποτελεί το ότι οκτώ στα δέκα παιδιά με λευχαιμία, στις μέρες μας γίνονται καλά.

15 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 15, 2016 Rating: 5 Mε πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (International Confederation Of Childhood Cancer Parent Organizations...

Ετικετες

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: