728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Την αλλαγή του νομικού πλαισίου ώστε να καταστεί εφικτή η αδειοδότηση υδατοδρομίου στην Παμβώτιδα, ζητά ο Δήμος Ιωαννιτών – Άμεση και θετική ανταπόκριση από το Υπουργείο Υποδομών



Από;Γιώργος Γκόντζος–Την αλλαγή του νομικού πλαισίου ώστε να καταστεί εφικτή η αδειοδότηση υδατοδρομίου σε λιμναίο περιβάλλον –και συνεπώς στη λίμνη Παμβώτιδα- ζητά ο Δήμος Ιωαννιτών, με επιστολή που απέστειλε ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, στον Υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη.

Στην επιστολή υπήρξε άμεση θετική ανταπόκριση του Υπουργού Υποδομών ο οποίος αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος και ο Δήμαρχος ενημερώθηκε πως θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση, που θα αντιμετωπίζει τα νομικά κωλύματα που εμποδίζουν την αδειοδότηση υδατοδρομίων σε λιμναίο περιβάλλον.

Η επιστολή και η ανταπόκριση

Με την επιστολή που απέστειλε ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, στον Υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, επανέφερε το θέμα του υδατοδρομίου, τονίζοντας πως ο Δήμος Ιωαννιτών θεωρεί αναγκαία τη δημιουργία του στην Παμβώτιδα, καθώς «αποτελεί μοχλό ανάπτυξης και απαραίτητο «εργαλείο» για την περαιτέρω εξέλιξη της επικοινωνίας της πόλης μας με άλλες περιοχές, στο πλαίσιο του σχεδιασμού που υλοποιούμε για την προώθηση του τουρισμού στην περιοχή μας».

Να σημειωθεί ότι η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων έχει θέσει επανειλημμένα και από την αρχή της θητείας της, το θέμα του υδατοδρομίου στις εκάστοτε ηγεσίες του Υπουργείου Υποδομών, ενώ ήταν σε διαρκή επικοινωνία με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου, στην αρμοδιότητα της οποίας είναι τα θέματα των υδατοδρομίων. Ωστόσο δεν υπήρχε έως σήμερα κάποια ιδιαίτερη εξέλιξη.

Ο κ. Μπέγκας στην επιστολή του αναφέρονταν στο ιστορικό του θέματος, επισημαίνοντας τα νομικά κωλύματα που δημιουργούν ένα αρνητικό περιβάλλον στην αδειοδότηση υδατοδρομίου σε λίμνες και τα οποία δεν υφίστανται από το 2007.

Το κυριότερο πρόβλημα προέκυψε από την υπ’ αριθμόν 420/2007 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους επί του νόμου 2971/2001 που καθόριζε τα περί αδειοδοτήσεων υδατοδρομίων σε θαλάσσιες περιοχές. Παρ’ ότι σύμφωνα με το άρθρο 31 του ίδιου νόμου, υπήρχε αναλογικότητα μεταξύ θαλασσών και λιμνών, εν τούτοις το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε με την 420/2007 πως «δεν διαφαίνεται η ίδια νομοθετική βούληση αναλογικής εφαρμογής της ρυθμίσεως και επί του υδάτινου στοιχείου των μεγάλων λιμνών και των πλευσίμων ποταμών, αλλά και επί αμιγώς λιμναίου χώρου».

Εξαιτίας αυτής της γνωμοδότησης η Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας, στην οποία απευθύνθηκε εγγράφως ο Δήμος Ιωαννιτών τον Μάιο του 2015, απαντούσε με το 1042/27-05-2015 έγγραφο της στο Δήμο, πως υφίσταται νομοθετικό κενό για το υδάτινο στοιχείο των μεγάλων λιμνών, που καθιστά αδύνατη την κατασκευή προβλήτας για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού των υδροπλάνων και άρα επί της ουσίας ήταν απαγορευτική η δημιουργία υδατοδρομίου στην Παμβώτιδα.

Όλα αυτά τα στοιχεία παρατίθενται στη χθεσινή επιστολή του Δημάρχου Ιωαννίνων στον Υπουργό Υποδομών. Η ανταπόκριση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ήταν άμεση και θετική.

Εκ μέρους του κ Σπίρτζη επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Μπέγκα ο επικεφαλής του γραφείου του και του μετέφερε εκ μέρους του Υπουργού ότι αναγνωρίζεται το δίκαιο του αιτήματος. Ενημέρωσε το Δήμαρχο πως τα δύο συναρμόδια Υπουργεία –Υποδομών και Περθβάλλοντος – ξεκινούν την επεξεργασία νομοθετικής ρύθμισης, η οποία μέσα στο επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα, θα αντιμετωπίζει τα νομικά κωλύματα, ανοίγοντας το δρόμο για την αδειοδότηση υδατοδρομίου στις μεγάλες λίμνες και συνεπώς στη λίμνη Παμβώτιδα.

Με βάση αυτή την εξέλιξη ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας εξέφρασε την ικανοποίηση του και την αισιοδοξία για την αίσια έκβαση στην υπόθεση της δημιουργίας υδατοδρομίου στη λίμνη των Ιωαννίνων.

Την αλλαγή του νομικού πλαισίου ώστε να καταστεί εφικτή η αδειοδότηση υδατοδρομίου στην Παμβώτιδα, ζητά ο Δήμος Ιωαννιτών – Άμεση και θετική ανταπόκριση από το Υπουργείο Υποδομών Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Κυριακή, Ιανουαρίου 31, 2016 Rating: 5 Από;Γιώργος Γκόντζος–Την αλλαγή του νομικού πλαισίου ώστε να καταστεί εφικτή η αδειοδότηση υδατοδρομίου σε λιμναίο περιβάλλον –και συνεπώ...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: