728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Με υπερκάλυψη κατά 77 εκατ. ευρώ έκλεισε η περίοδος 2007-2013 - ΤΟ ΕΣΠΑ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ!
Στα 260 εκατ. ευρώ τα κονδύλια από το νέο Πρόγραμμα (2014-2020)
Πώς θα ήταν σήμερα η Ήπειρος αν δεν υπήρχαν οι πόροι του ΕΣΠΑ περιόδου 2007 – 13 που έκλεισε επίσημα; 
Η απάντηση είναι πολύ πιο φτωχή σε βασικές υποδομές και έργα αναπτυξιακής πνοής τα οποία υλοποιήθηκαν τα τελευταία επτά συν δύο χρόνια που «έτρεξε» το πρόγραμμα, έστω κι αν υπήρξαν προσκόμματα λόγω της οικονομικής κρίσης.
Η προηγούμενη περίοδος του ΕΣΠΑ έκλεισε με ιδιαίτερα θετικό πρόσημο για την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία υπερκάλυψε τους στόχους που είχε θέσει κατά 77 εκατ. ευρώ! Αυτό χάρη στη χρηστή διαχείριση που έγινε από την Ειδική Υπηρεσία της Περιφέρειας, την αποτελεσματικότητα της οποίας εξήρε χθες ο Αλέκος Καχριμάνης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις δράσεις και τα έργα που υλοποιήθηκαν αλλά και τους στόχους που εκπληρώθηκαν.
Ο Περιφερειάρχης κάνοντας απολογισμό όσων έγιναν κατά την ολοκληρωθείσα πια προγραμματική περίοδο, τόνισε πως με το Περιφερειακό Επιχειρησιακό πρόγραμμα 2007 - 13 η Ήπειρος άλλαξε σημαντικά την εικόνα της, καθώς βελτιώθηκαν  ουσιαστικά  οι υποδομές της.
Πληθώρα έργων
Από τα 77  εκατ. ευρώ του εγκεκριμένου Π.Ε.Π., τα 27,2 εκατομμύρια διατέθηκαν για να καλυφθούν απορροφήσεις κοινοτικών πόρων σε άλλα επιχειρησιακά προγράμματα, όπως είπε ο Περιφερειάρχης κι έκανε λόγο για ουσιαστική βελτίωση των υποδομών σε όλη την
Ήπειρο. Ενδεικτικά ανέφερε τις ακόλουθες παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί: 
- Τριάντα τρία νέα έργα οδοποιίας υπερτοπικής σημασίας, συνολικού μήκους 137 χιλιομέτρων.
- Δεκαεννέα νέες σχολικές μονάδες συμπεριλαμβανομένων και των παιδικών/βρεφονηπιακών σταθμών.
- Σαράντα τρία έργα ύδρευσης και δέκα μεγάλα έργα αποχέτευσης.
- Τριάντα 30 και πλέον έργα αναπλάσεων αστικών περιοχών και παρεμβάσεις ανάδειξης φυσικού περιβάλλοντος.
- Δέκα εννέα έργα σε αρχαιολογικούς χώρους και εν γένει σε πολιτιστικά μνημεία. 
Παράλληλα, ο Αλ. Καχριμάνης σημείωσε πως χρηματοδοτήθηκαν 36 ερευνητικά έργα των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και ενισχύθηκαν σε εξοπλισμό το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου. Κατασκευάστηκαν το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας, το Πολυδύναμο Κέντρο αντιμετώπισης των ναρκωτικών και του αλκοολισμού στο «Χατζηκώστα»,  καθώς και νέες πτέρυγες στο  Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, στο Νοσοκομείο Φιλιατών και στη Φοιτητική Εστία Ιωαννίνων. 
Χρηματοδοτήθηκαν επίσης για εξοπλισμό και τα πέντε Νοσοκομεία της Ηπείρου, δηλαδή τα δύο των Ιωαννίνων, της Πρέβεζας, της Άρτας και των Φιλιατών, αποκαταστάθηκαν όλοι οι ΧΑΔΑ της Ηπείρου, κατασκευάστηκε το Αλιευτικό Καταφύγιο Παντοκράτορα και υλοποιήθηκαν τα προγράμματα στήριξης των ηλικιωμένων και της απασχόλησης ανέργων. 
Δυναμικά μετά το 2011
Η προεργασία και το πρώτο στάδιο του Π.Ε.Π. Ηπείρου υλοποιήθηκε από την Κρατική Περιφέρεια, ωστόσο, όπως ανέφερε χθες ο κ. Καχριμάνης, η δυναμική του αναπτύχθηκε από το 2011 και μετά, όταν η αρμοδιότητα πέρασε στην αιρετή Περιφέρεια. 
«Το τελικό αποτέλεσμα, είναι απόρροια της συνεργασίας που υπήρξε με όλους τους δικαιούχους φορείς, τους οποίους ευχαριστώ δημόσια. Είναι όμως αποτέλεσμα και της μεθοδικότητας και αποτελεσματικότητας που επέδειξε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος», τόνισε χαρακτηριστικά, ευχαριστώντας όσους σήμερα εξακολουθούν να εργάζονται στην Υπηρεσία, αλλά και όλους εκείνους που στο μεσοδιάστημα αποχώρησαν από αυτή. 
«Η κρίση επηρέασε…»
Φυσικά, η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ επηρεάστηκε από την οικονομική κρίση, η οποία δεν επέτρεψε στο Ελληνικό Δημόσιο να ανταποκριθεί στις αρχικές προβλέψεις εκχώρησης των πόρων του, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης.
Το αποτέλεσμα ήταν οι κοινοτικοί πόροι που αρχικά προβλέπονταν να αντιστοιχούν μεταξύ 65% και 79% περίπου του συνόλου του προγράμματος, να φτάσουν στη συνέχεια στο 85% και τελικά το πρόγραμμα έκλεισε με 100% κοινοτικής συμμετοχής, που στην πράξη σήμανε λιγότερα έργα προς ένταξη και υλοποίηση. 
Ο Αλ. Καχριμάνης έδωσε και αναλυτικά στοιχεία και νούμερα για το πώς εξελίχθηκε η συγκεκριμένη διαδρομή. Όπως είπε, το Π.Ε.Π. Ηπείρου είχε αρχικά δημόσια  δαπάνη 420 εκ. ευρώ με κοινοτική συμμετοχή 315 εκ. ευρώ. Το 2014 με την εθνική συμμετοχή να περιορίζεται στο 15% και την κοινοτική να  ανέρχεται  στο 85%,  το  ποσό δημόσιας δαπάνης ανήλθε σε 290 εκ. ευρώ.  Τελικά, με την πιο πρόσφατη αναθεώρηση (22-12-2015) και την κάλυψη κατά 100% της δαπάνης από την Ε.Ε. το ποσό  περιορίστηκε σε 241, 5 εκ. ευρώ. 
Οι συνολικές πληρωμές που έγιναν από την Περιφέρεια Ηπείρου μέχρι και προχθές, για τις οποίες υποβλήθηκε αίτημα από την Ελλάδα προς χρηματοδότηση  στην Ε.Ε., ανήλθαν σε 290, 451 εκ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται σ’ αυτά οι πληρωμές που συνεχίστηκαν και τελευταία ημέρα του Προγράμματος.
Σε άλλα προγράμματα
Πέραν των παραπάνω, η Περιφέρεια Ηπείρου, ανταποκρινόμενη σε αίτημα Υπουργείων, διέθεσε εννέα συνολικά έργα για το κλείσιμο κι άλλων προγραμμάτων, Ο συνολικός προϋπολογισμός τους έφτασε τα 41,5 εκ. ευρώ και οι πληρωμές είναι ύψους 27,2 εκ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, ένα έργο δόθηκε στο Ε.Π. Αλιείας, από ένα έργο στο  Interreg Ελλάδας - Ιταλίας και Ελλάδας - Αλβανίας και έξι έργα δόθηκαν στο ΕΠΕΡΡΑΑ. 
260 εκατ. στο νέο ΕΣΠΑ
Παράλληλα με το ΕΣΠΑ 2007 - 13, η Περιφέρεια Ηπείρου άρχισε να υλοποιεί δράσεις και από το νέο ΕΣΠΑ. «Το συνολικό ποσό που θα διαχειριστούμε ανέρχεται σε 226,5 εκ. ευρώ από το ΕΤΠΑ και 34,17 εκ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, σύνολο 260,67 εκ. ευρώ», τόνισε ο Αλ. Καχριμάνης, προσθέτοντας πως «ήδη η Περιφέρειά μας, μάλλον η μοναδική ως τώρα, έχει καταθέσει αίτημα για πληρωμές πέντε έργων στη νέα προγραμματική περίοδο, συνολικής δαπάνης  4.287.690 ευρώ».  
'Και το διασυνοριακό…
Χθες μαζί με το ΕΣΠΑ έκλεισε επίσης το διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδος -Ιταλίας. Οι δράσεις στις οποίες συμμετείχε η Περιφέρεια Ηπείρου είχαν συνολικό προϋπολογισμό 6,176 εκατ. ευρώ και περιλάμβαναν κυρίως παρεμβάσεις αναστήλωσης και στερέωσης σε 16 θρησκευτικά μνημεία, με τη συνολική απορρόφηση να ξεπερνά το 1,5 εκ. ευρώ.
Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος αναπτύχθηκαν και δράσεις που αφορούσαν τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα, το περιβάλλον, την προώθηση των τοπικών προϊόντων και της υγιεινής διατροφής.   
Το «Μπαλτατζής»
Ο Περιφερειάρχης έκανε αναφορά και στην υλοποίηση από την Περιφέρεια Ηπείρου δύο έργων συγχρηματοδοτούμενων από το πρόγραμμα «Μπαλτατζής». Πρόκειται για τα αρδευτικά στα λεκανοπέδια Ιωαννίνων και Κόνιτσας καθώς και για το Αλιευτικό Καταφύγιο της της Κορωνησίας.


Με υπερκάλυψη κατά 77 εκατ. ευρώ έκλεισε η περίοδος 2007-2013 - ΤΟ ΕΣΠΑ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ! Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Δευτέρα, Ιανουαρίου 04, 2016 Rating: 5 Στα 260 εκατ. ευρώ τα κονδύλια από το νέο Πρόγραμμα (2014-2020) Πώς θα ήταν σήμερα η Ήπειρος αν δεν υπήρχαν οι πόροι του ΕΣΠΑ π...

Ετικετες

[ΝΕΑ ΗΠΕΙΡΟΥ][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: