728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Άρτα: Με γεμάτους ξενώνες οι γιορτές - Πιο μπροστά και τα Τζουμέρκα τη φετινή χρονιά - Η Ροδαυγή κρατά τα πρωτεία στις προτιμήσεις


Στροφή τουριστών στα ορεινά καταλύματα της Ηπείρου
Πιο μπροστά από πέρυσι και με διαφορά, αποτιμάται η κίνηση επισκεπτών στα όρια της Ηπείρου αλλά και του νομού Άρτας με σημείο προτίμησης τα ορεινά.
Η εικόνα θυμίζει προ κρίσης εποχές αναφορικά με τη ζήτηση καταλυμάτων διαμονής και τις κρατήσεις συνολικά στην Ήπειρο. Ασφαλώς πρωταθλητής αναδεικνύονται τα Ιωάννινα και τα Ζαγοροχώρια, όπου αναφέρεται για τις φετινές γιορτές πληρότητα άνω του 90% έως και 98%.
Υπολογίζεται ότι την Ήπειρο συνολικά φέτος θα επισκεφθούν πάνω από 50.000 άτομα συνολικά, με τους γνώστες του τομέα τουρισμού να εκτιμούν ότι προτιμήθηκαν φέτος προορισμοί εντός συνόρων, λόγω των τρομοκρατικών ενεργειών που έχουν σημειωθεί στον ευρωπαϊκό χώρο.
Έτσι λοιπόν, οι κρατήσεις άρχισαν από νωρίς και στους ξενώνες κυρίως των ορεινών περιοχών του νομού Άρτας, με την πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων και Ξενώνων του νομού, Γεωργία Πατέντα να σημειώνει: «Πάμε πολύ καλύτερα από πέρυσι. Είμαστε πολύ μπροστά και με διαφορά σε σύγκριση με πέρυσι και τα προηγούμενα χρόνια».
Η ίδια επεσήμανε ότι οι κρατήσεις αφορούν τα Τζουμέρκα, ενώ τόνισε ότι η Ροδαυγή -όπως όλα δείχνουν- αρχίζει να αποτελεί τουριστικό προορισμό. «Κάτι αρχίζει να αλλάζει για τα Τζουμέρκα κι αυτό είναι πολύ καλό για την περιοχή μας», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Στο μεταξύ αξίζει να σημειωθεί ότι η πληρότητα και στα καταλύματα της Άρτας φτάνει στο 90% με περιπτώσεις όπως η Ροδαυγή να αγγίζει και το 98% με 99%.
Όπως εύκολα συμπεραίνει κανείς η αναζήτηση του λιτής, απέριττης, αφτιασίδωτης και παραδοσιακής ομορφιάς του Ηπειρώτικου τόπου αποτελεί εφαλτήριο. Σταδιακά βέβαια, αναπτύσσονται και οι παρεχόμενες υπηρεσίες, τόσο στον τομέα της διαμονής όσο και εκείνου της γαστρονομίας. Στόχος βέβαια θα πρέπει να είναι στο επόμενο διάστημα και ιδιαίτερα ο δεύτερος τομέας -της γαστρονομίας- να συνδεθεί με εκείνον της ντόπιας παραγωγής. Αποτελεί κι αυτό ένα ακόμη στοίχημα για την Ήπειρο του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.
Με συνέχεια 
Μεταξύ των άλλων εκείνο που αποτελεί ευχάριστη έκπληξη για τους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό στην Άρτα είναι η διαπίστωση ότι οι κρατήσεις φέτος εμφανίζουν μια τρόπον τινά συνέχεια. Συνομιλώντας με επαγγελματία του κλάδου επισήμανε ότι «Δεν έχουμε κρατήσεις μόνο για τις τρεις ημέρες των Χριστουγέννων και μετέπειτα κενό με κρατήσεις και πάλι από παραμονή πρωτοχρονιάς.
Έτσι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Αδειάζαμε αμέσως μετά τα Χριστούγεννα. Φέτος παρατηρούμε ότι οι κρατήσεις εξακολουθούν και στο μέσον της εβδομάδας. Έρχονται δηλαδή επισκέπτες και για τις ημέρες που μεσολαβούν μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς», επισήμανε.
Από παντού 
Οι επισκέπτες της Άρτας προέρχονται σε μεγαλύτερο ποσοστό από την Αθήνα. Ένα μεγάλο μέρος επίσης φτάνει στο νομό από τη Θεσσαλονίκη, κάτι που συνδυάζεται με την παρουσία της Εγνατίας και την συντόμευση της απόστασης. Επιπλέον όμως σε προορισμό προς ανακάλυψη ανάγονται τα Τζουμέρκα και για πολλές ακόμη περιοχές της Ελλάδας, καθώς έχουν γίνει κρατήσεις από Αγρίνιο, Λιβαδειά κ.α. «Από παντού έχουμε επισκέπτες. Οι περισσότεροι βέβαια προέρχονται από Αθήνα», μας επισημάνθηκε.
Η συμβολή των εκδηλώσεων
Όλα συμβάλλουν σημαντικά για να αυξηθεί η επισκεψιμότητα σε ένα τόπο, κι αυτό δεν το λέμε εμείς αλλά οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό στην Ροδαυγή που το είδαν να συμβαίνει. Μας επισημάνθηκε ότι για το τρέχον έτος –που σε λίγο φεύγει- καταγράφηκαν κρατήσεις πολύ πιο αυξημένες κι από πέρυσι από την αρχή του Φθινοπώρου.
Ο Οκτώβριος ήταν ένας από τους καλύτερους στατιστικά μήνες της χρονιάς όσο και σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Υπήρξαν επισκέπτες που θέλησαν να δουν από κοντά το χωριό αυτό όπου διοργανώνεται η μεγάλη γιορτή τσίπουρου και κάστανου. «Πράγματι το έβλεπαν στην τηλεόραση, διάβαζαν στο ίντερνετ. Φίλοι τους έστελναν φωτογραφίες κ.λ.π.
Μας ήρθαν επισκέπτες από διάφορα μέρη το μήνα Οκτώβριο, στο διάστημα της διοργάνωσης και μετά. Ο φετινός Οκτώβριος έκανε τη διαφορά. Ασφαλώς και βοήθησε το γεγονός ότι χρόνο με το χρόνο η γιορτή έγινε γνωστή», επεσήμανε ο πρώην πρόεδρος, Ανδρέας Μουργελάς.
Στα ίδια επίπεδα οι τιμές 
Όσο για τις τιμές στη διαμονή και την διατροφή, αυτές όπως όλοι υπογραμμίζουν παραμένουν στα ίδια επίπεδα τα τελευταία χρόνια. Βέβαια υπάρχουν δυνατότητες για κάθε βαλάντιο, αλλά όταν αναζητείται μια υψηλή ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών (εξυπηρέτηση, καθαριότητα κλπ), μας μεταφέρεται ότι κυμαίνονται περί τα 60 με 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
Κατά περίπτωση, περιοχή, εξυπηρέτηση κ.λ.π. υπάρχουν δυνατότητες με διακύμανση και από 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό, ενώ διατίθενται και μεγαλύτερα καταλύματα ξενώνες για οικογένειες ή παρέες που η τιμή τους είναι μεγαλύτερη αλλά αφορά σίγουρα σε περισσότερους χώρους και κλίνες (σπιτάκια μεμονωμένα και αυτόνομα) κλπ. 
«Ο χαρακτηρισμός για τις τιμές είναι αναλλοίωτες και εννοούμε ότι δεν έχουν καμία μεταβολή προς τα πάνω», τονίστηκε, διότι η οικονομική κρίση δεν έχει αφήσει κανένα ανεπηρέαστο. Ωστόσο, υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά μεταξύ των χειμερινών προορισμών και των θερινών, αντίστοιχων. Το αυξημένο λειτουργικό κόστος, είναι υπαρκτό.
Όμως την ίδια στιγμή μας υπογραμμίστηκε ότι «Ο επισκέπτης της χειμερινής περιόδου είναι περισσότερο ...ψαγμένος και συνειδητοποιημένος. Αναζητά κάτι συγκεκριμένο και δεν κάνει παζάρια στην τιμή. Το φαινόμενο αυτό στον χειμερινό τουρισμό και αντίστοιχα επισκέπτη είναι σπάνιο, σε αντίθεση με τον μαζικό θερινό τουρισμό, που συναντάται πολύ συχνά στις συνδιαλλαγές των κρατήσεων».
Στο μεταξύ αξίζει να επισημανθεί ότι και οι εμπλεκόμενοι με τον χειμερινό τουρισμό προβαίνουν σε άλλου είδους προσφορές σε συνάντηση με την διαμονή όχι όμως σε μειώσεις τιμής αυτής καθ’ αυτής γιατί γνωρίζουν καλά την αδυναμία κάλυψης των λειτουργικών τους εξόδων. Οπότε η προσφορά μπορεί να είναι το πρωινό, ή ένα γεύμα κ.λ.π.

Άρτα: Με γεμάτους ξενώνες οι γιορτές - Πιο μπροστά και τα Τζουμέρκα τη φετινή χρονιά - Η Ροδαυγή κρατά τα πρωτεία στις προτιμήσεις Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Τρίτη, Δεκεμβρίου 29, 2015 Rating: 5 Στροφή τουριστών στα ορεινά καταλύματα της Ηπείρου Πιο μπροστά από πέρυσι και με διαφορά, αποτιμάται η κίνηση επισκεπτών στα όρια τ...

Ετικετες

[ΝΕΑ ΗΠΕΙΡΟΥ][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: