728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Το ΦΑΡΜΑΚΟ-βούνι της Ηπείρου




Γράφει ο Αλέξανδρος Τρίγγος
Το Φαρμακοβούνι Φιλιατών του Νομού Θεσπρωτίας είναι βουνό στην Ήπειρο με ύψος 1240 μέτρα(Λυκορράχη) και εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Natura 2000. Περιλαμβάνει μια σειρά διατηρητέων ορεινών χωριών, πλούσιων σε ιστορία και φυσικό κάλλος.
Στα μεγαλύτερα υψόμετρα υπάρχουν εκτεταμένες περιοχές με αλπικά βοσκοτόπια και τμήματα δάσους κωνοφόρων. Χαμηλότερα, κυριαρχούν οι θαμνώνες και το δάσος φυλλοβόλων. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι η κτηνοτροφία, το κυνήγι, και η δασοπονία. Έχει πλούσια πανίδα και χλωρίδα (παρουσιάζει τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον), είναι ένα καταφύγιο άγριας ζωής, με τεράστια ορνιθοπανίδα, και άγρια άλογα.
Ονομάστηκε έτσι από τα διάφορα βότανα που φύτρωναν εκεί και συλλέγονταν για την παρασκευή φαρμάκων, τα οποία αρωματικά φυτά και βότανα θα μπορούσαν να είναι πηγή ανάπτυξης της Θεσπρωτίας. Από τα αρχαία χρόνια ο άνθρωπος σε κάθε γωνία του πλανήτη αναζήτησε βοήθεια στο φυτικό βασίλειο για την ανακούφιση των πόνων και των ασθενειών του.
Στις πιο όμορφες, απόμερες γωνιές του βουνού συναντά κανείς Τσάι, Φασκόμηλο, Αρμπαρόριζα, Φλισκούνι, Δενδρολίβανο, Δάφνη, Ρίγανη. Υπάρχει η δυνατότητα εκμετάλλευσής τους (συλλογή αυτοφυών ή καλλιέργεια) προκειμένου να αποτελέσουν ένα σοβαρό συμπληρωματικό εισόδημα, για τους κατοίκους της υπαίθρου.

Το ΦΑΡΜΑΚΟ-βούνι της Ηπείρου Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 17, 2015 Rating: 5 Γράφει ο  Αλέξανδρος Τρίγγος Το Φαρμακοβούνι Φιλιατών του Νομού Θεσπρωτίας είναι βουνό στην Ήπειρο με ύψος 1240 μέτρα(Λυκορράχη)...

[ΥΓΕΙΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: