728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

«Μαγική», αλλά θανατηφόρα η ατμόσφαιρα

Αιθαλομίχλη στην πόλη των Ιωαννίνων | EUROKINISSI

Αν ήταν μόνο η ομίχλη και το κρύο, τα Ιωάννινα των τελευταίων ημερών θα ήταν ένα γραφικό σκηνικό βγαλμένο από αναφορές παραμυθιών.
Μόνο που η πραγματικότητα είναι πολύ πιο... ταπεινή, αφού το σκηνικό συμπληρώνει και η αιθαλομίχλη, με αυτήν την ιδιαίτερη αίσθηση της κάπνας που έχουν όλοι όσοι περπατάνε από το πρωί στους δρόμους της πόλης.
Χθες χτύπησε το καμπανάκι της λήψης μέτρων, με την Περιφέρεια Ηπείρου να ανακοινώνει ότι από τις μετρήσεις που έχουν καταγραφεί στον σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης που είναι εγκατεστημένος στην πόλη, τη Δευτέρα διαπιστώθηκε υπέρβαση του ορίου των 100μg/m3 συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10 – PM10).
Οι μετεωρολογικές προβλέψεις για τις συνθήκες των επόμενων δύο ημερών, όπως προκύπτει από τη συνεργασία των υπηρεσιών με το Εργαστήριο Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν ιδιαίτερα και πιθανόν να έχουμε διατήρηση των υψηλών τιμών.
Για την περιοχή του Δήμου Ιωαννιτών έγιναν συστάσεις για λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων μείωσης των εκπομπών από εστίες καύσης.
Συστήνεται η αποφυγή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας και προτείνεται η χρήση εναλλακτικών καυσίμων και πηγών θέρμανσης.
Τέλος, συστήνεται ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18οC, σε περίπτωση ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης για επίτευξη αποδεκτού επιπέδου θέρμανσης χωρίς υπερκατανάλωση ενέργειας και απαγόρευση οποιασδήποτε καύσης σε ανοικτούς χώρους.
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, δόθηκαν ακόμα συστάσεις προς τον γενικό πληθυσμό για περιορισμό της σωματικής άσκησης, ενώ άτομα άνω των 65 ετών, καθώς και παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση και δραστηριότητα και τον χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους.
Το θέμα όμως είναι τα οικονομικά προβλήματα των νοικοκυριών που τα οδηγούν για ακόμα μία χρονιά να μην ανάβουν καλοριφέρ, περιορίζοντας κατά πολύ την κατανάλωση πετρελαίου.
Το αδιέξοδο της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι προφανές, αφού τα σπίτια ζεσταίνονται όπως μπορούν -αν μπορούν-, ενώ η κυβέρνηση νομοθετεί τη... μείωση του επιδόματος θέρμανσης.

«Μαγική», αλλά θανατηφόρα η ατμόσφαιρα Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 21, 2015 Rating: 5 Αιθαλομίχλη στην πόλη των Ιωαννίνων |  EUROKINISSI Αν ήταν μόνο η ομίχλη και το κρύο, τα Ιωάννινα των τελευταίων ημερών θα ήταν ένα ...

Ετικετες

[ΝΕΑ ΗΠΕΙΡΟΥ][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: