728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Η κρίση στέλνει ξανά μετανάστες από την Ήπειρο στην Αυστραλία!



Η κρίση στέλνει ξανά μετανάστες από την Ήπειρο στην Αυστραλία!
Χιλιάδες Ηπειρώτες, μετανάστες πρώτης, δεύτερης ή και τρίτης γενιάς ακόμα, ζουν σήμερα στη μακρινή Αυστραλία, οι οποίοι βλέπουν τα τελευταία χρόνια να αυξάνονται αριθμητικά οι κοινότητές τους! 
Αυτό γιατί με την κρίση στην Ελλάδα όλο και πιο πολλοί συμπατριώτες μας «διωγμένοι» από αυτήν, αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό, φτάνοντας κάποιοι ακόμα και στην άλλη άκρη του κόσμου.
Πώς όμως βλέπουν οι Ηπειρώτες της Αυστραλίας την κατάσταση στην Ελλάδα και το νέο αυτό μεταναστευτικό ρεύμα προς τη μακρινή χώρα τους; «Με μεγάλη απογοήτευση, το μέλλον μοιάζει απρόβλεπτο και το αύριο δυσδιάκριτο», τονίζει στον «Π.Λ.» ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά το θέμα. 
Πρόκειται για τον Νίκο Βαγεράκα, Πρόεδρο της Ηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Ωκεανίας, ο οποίος ζει στο Σύδνεϋ από το 1957, όταν άφησε το χωριό του, τον Λύγγο Γραμμενοχωρίων αναζητώντας εκεί ένα καλύτερο μέλλον. Αυτή την περίοδο βρίσκεται για διακοπές στα Γιάννενα και κάπως έτσι προέκυψε η συνάντησή μας!
Aυξάνουν οι Ηπειρώτες 
Όπως λέει ο Ν. Βαγεράκας, την τελευταία πενταετία βλέπει όλο και πιο πολλούς συμπατριώτες μας να φτάνουν στην Αυστραλία ως μετανάστες, όπως ακριβώς συνέβαινε στη δεκαετία του 1950 – 60 όταν κι εκείνος έκανε το ίδιο.
Υπάρχει όμως μία μεγάλη διαφορά όπως τονίζει: «Τότε ζήτηση από επιχειρήσεις και εργοδότες στην Αυστραλία είχαν υγιείς, νέοι και εύσωμοι μετανάστες για να προσφέρουν χειρωνακτική δουλειά.
Σήμερα το βασικότερο κριτήριο είναι η μόρφωση και η πνευματική ικανότητα. Αυτοί που έρχονται τώρα είναι κοινωνικά καταρτισμένοι και πολλοί τακτοποιούνται βρίσκοντας σπίτι και δουλειά».
«Βοηθάμε όσο μπορούμε…» 
Οι παλιοί Ηπειρώτες μετανάστες στην πλειοψηφία τους πρόκοψαν στην Αυστραλία, απέκτησαν δικές τους επιχειρήσεις και πολλά χρήματα. Σήμερα τι κάνουν για τους νέους συμπατριώτες που φτάνουν εκεί ψάχνοντας μια καλύτερη ζωή; «Βοηθάμε όσο μπορούμε, αλλά δεν είναι όλα ρόδινα και στην Αυστραλία.
Υπάρχουν δυσκολίες με μεγαλύτερη την εύρεση κατοικίας, καθώς οι τιμές είναι πολύ υψηλές», αναφέρει ο Ν. Βαγεράκας, από τα δραστήρια μέλη της Ηπειρωτικής αποδημίας που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στον οικοδομικό τομέα. Εξάλλου, όπως λέει, «ζήσαμε παρόμοιες καταστάσεις, τη μετανάστευση και ξέρουμε πώς είναι. Δεν τα ξεχνάμε αυτά».
Πάντως, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί Ηπειρώτες επιχειρηματίες σήμερα στην Αυστραλία, δεν μπορούν να προσλάβουν όποιον κι όποτε θέλουν. Το κράτος εγκρίνει κι ελέγχει τις θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της εκεί Ηπειρωτικής Ομοσπονδίας.
Κρατούν δεσμούς… 
Αδελαΐδα, Μελβούρνη και Σίδνεϋ είναι οι πόλεις στην Αυστραλία με τους περισσότερους Έλληνες και κατά συνέπεια Ηπειρώτες κατοίκους.
Πολλοί απ’ αυτούς είναι οργανωμένοι σε σωματεία και ενώσεις, μέσω των οποίων διατηρούν την επαφή και δεσμούς μεταξύ τους, τα έθιμα και τις παραδόσεις της ιδιαίτερης πατρίδας τους. Η Ομοσπονδία Ηπειρωτών στην οποία είναι πρόεδρος ο κ. Βαγεράκας, αριθμεί εκατοντάδες μέλη σ’ όλη την Ωκεανία.

Η κρίση στέλνει ξανά μετανάστες από την Ήπειρο στην Αυστραλία! Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Τετάρτη, Νοεμβρίου 18, 2015 Rating: 5 Η κρίση στέλνει ξανά μετανάστες από την Ήπειρο στην Αυστραλία! Χιλιάδες Ηπειρώτες, μετανάστες πρώτης, δεύτερης ή και τρίτης γενιάς...

Ετικετες

[ΝΕΑ ΗΠΕΙΡΟΥ][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: