728x90 AdSpace

Patatoukos news

[news][ticker1]
[ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ][slider1][#E0378A]
[kl][ticker1]
[ΒΒΒ][slider1][#E0378A]

Στης Πάργας τον ανήφορο… κανέλα και γαρύφαλλο



Τα πολύχρωμα σπίτια, που ανηφορίζουν στον λόφο, μάρτυρες του γνωστού τραγουδιού που μιλάει για "της Πάργας τον ανήφορο… κανέλα και γαρύφαλλο", οι κατάφυτες πλαγιές και τα φιλόξενα τυρκουάζ νερά του Ιονίου, ταξιδεύουν νοερά τον επισκέπτη, σε μια άλλη εποχή.

Κόκκινα, κίτρινα, μπλε αλλά και πράσινα… όχι γαρύφαλλα, αλλά μοναδικά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, που γεμίζουν ζωντάνια τα στενά λιθόστρωτα καντούνια του χωριού. Κι ενώ, τα ζεστά παραθυρόφυλλα αναδύουν αρώματα χρυσών καρπών και βοτάνων, τα γιασεμιά και οι ολάνθιστες βουκαμβίλιες σκαρφαλώνουν με πείσμα τις κεραμοσκεπές.



Η Πάργα, κάνει το ενδιαφέρον σου και την περιέργεια σου, να ξεδιπλώνονται και να τρέχουν ανεξέλεγκτα δεξιά και αριστερά σε κάθε σοκάκι, μην περιμένοντας τι μπορεί να συναντήσουν, σε αυτά. Από τα μικρά μαγαζάκια και τα ιδιαίτερα καφέ, έως τα γκουρμέ εστιατόρια και τα πανδοχεία, όλα έχουν φτιαχτεί με φαντασία και μεράκι.



Και λίγο πριν, η περιέργεια σου εκτοξευτεί στο υψηλότερο σημείο της περιοχής, αντικρίζεις το επιβλητικό ενετικό Κάστρο, με τις υπέροχες καφετέριες-ταράτσες να σου σερβίρουν στο πιάτο, το απέραντο μπλε του Ιονίου πελάγους.



Την ώρα, που το χρυσοκόκκινο ηλιοβασίλεμα σβήνει πίσω από το καταπράσινο νησάκι της Παναγιάς, ανάβουν οι φουφούδες και οι μυρωδιές από τα φρεσκοψημένα καλαμπόκια και άλλες θαλασσινές λιχουδιές, κατακλύζουν την ατμόσφαιρα. Η Πάργα, με την ατέλειωτη περαντζάδα στο λιμάνι, με τους ντόπιους να αράζουν στα καφέ με τις χρωματιστές κουρελούδες, τα μαγαζάκια αναζητούν τους επίδοξους πελάτες τους, οι τουρίστες κοντοστέκονται στις καμάρες –τα βόλτα, όπως τα λένε οι ντόπιοι– οι κυράδες πλένουν τις αυλές τους και ποτίζουν τις γλάστρες τους. Όλα αυτά, και άλλα πολλά, σου δηλώνουν ξεκάθαρα ότι αυτή η ελληνική παραθαλάσσια πόλη, δεν μπορεί, παρά να χαραχτεί για πάντα στο μυαλό σου, αλλά και στην καρδιά σου.



Οι παραλίες, που διαθέτει η Πάργα δεν θα σε αφήσουν αδιάφορο. Και ως έξτρα μπόνους σε αυτό, είναι τα κάμπινγκ που διαθέτει η περιοχή. Σε αυτά θα χαλαρώσεις και θα μπορέσεις να εξερευνήσεις τον πλούτο που κρύβει κάθε παραλία.



Και αν βρεθείς εκεί τον δεκαπενταύγουστο, θα διαπιστώσεις ότι, η ιστορία που κρύβει αυτός ο τόπος, είναι αντάξια της ομορφιάς του. Καθώς, οι ντόπιοι, τον γιορτάζουν μεγαλοπρεπώς, με την αναπαράσταση της ναυμαχίας των Παργινών . Και κάθε χρόνο, το μικρό λιμάνι γεμίζει από βάρκες στολισμένες με φαναράκια και αναμμένα καπνογόνα, που περικυκλώνουν το Πόντε. Από εκεί, ξεκινά μια ελληνική σημαία με προορισμό το Κάστρο της Πάργας, υπό τον ήχο του Εθνικού ύμνου. Η σημαία, φθάνει στο κάστρο και χιλιάδες πυροτεχνήματα εκτοξεύονται στον ουρανό της Πάργας, συμβολίζοντας έτσι την επιστροφή των Παργινών στην πατρίδα τους. Πρόκειται, για μια αξέχαστη εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε.



Οι Παργινοί, το 1819 αποφάσισαν να φύγουν μαζικά από τον τόπο τους για να μην υποδουλωθούν στον Αλή Πασά και κατέφυγαν λοιπόν, στα νησιά του Ιονίου. Η επιστροφή τους έγινε σχεδόν 100 χρόνια μετά, τον Φεβρουάριο του 1913, στην ελεύθερη πλέον Πάργα.

















Στης Πάργας τον ανήφορο… κανέλα και γαρύφαλλο Reviewed by ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΠΑΡΓΑ on Σάββατο, Απριλίου 13, 2019 Rating: 5 Τα πολύχρωμα σπίτια, που ανηφορίζουν στον λόφο, μάρτυρες του γνωστού τραγουδιού που μιλάει για "της Πάργας τον ανήφορο… κανέλα κα...

[news][carousel1]

Δεν υπάρχουν σχόλια: